Thursday, 10 May 2012

FRUSILLI GORENG ISTIMEWA


Assalammualaikum.....lambat skit kuar entry...adik meragam...hari ni tunjuk frusilli goreng...resepi ni saya dpt masa tengok rancangan masak2 kat tv waktu pagi..lupa rancangan apa...tapi sebabkan senang benar resepinya ..tu yg saya tertarik nak cuba....kalau dilihat dari gambar...punya la bapak besar belahan capsicum tu..hhahahha...tapi sebanarnya in real life biasa je saiz hirisan tu...kekekke...

frusillii ni saya masak utk bekalkan cousin makan dlm bas...selain frusilli ni..saya bekalkan jugak dia..sos kicap campur...char kue tiau paste...ayam masak tomato..sambal tempe..dan karipap frozen....tak sempat nak ambik gambar hari tu sebab malas dan dah letih sgt..byk benda nak dimasak...pukul 4 pg dah bangun masak....lepas siap masak terus tido...dia balik pagi tu pun saya tak sedar...:)

oh ye....nanti saya BW ye..mintak maaf la lambat skit buat kunjugan balas...terima kasih pd yg sudi singgah dan meninggalkan komen...:)


FRUSILLI GORENG ISTIMEWA


Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2


1/2 paket frusilli
10 ekor udang
10 crab stick dibelah 2
1 capsicum hijau - boleh guna merah dan hijau
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar kicap lemak manis
3 bawang putih di tumbuk
1/2 bawang besar di potong dadu
garam dan gula

Cara2


1. mula2 rebus frusilli.....panaskan air dalam periuk..letak 1 sudu kecil garam...bila dah didih airnya..masukkan frusilli dan biar hingga masak...lepas tu toskan...letak satu sudu besar minyak  dan gaul rata dgn frusilli.....tepikan

2. panaskan minyak dalam kuali...lepas tu tumis bawang putih..masuk bawang besar...kacau hingga naik bau dan masukkan cili kisar...masak hingga terbit minyak dan cili garing.

3. kemudian masukkan udang...kacau rata dan masukkan segala sos....kacau lagi....lepas tu masukkan frusilli...garam dan gula skit...kacau2...dan masukkan capsicum dan crab stick...kacau hingga semua bahan masak.

17 comments:

Cheq Sue said...

mula2 tgk tadi...puas jugak pikir sayur ape frusili ni tak pernah dengar lagi... (bukan aoe, Q kan selalu kuar n3 sayur...^^)

sekali pasta daaa.... hape la cheq sue nih

rahel said...

Sedapnya..jom sarapan sama-sama..

Watierman said...

Assalam Dik Q...bagus ni tgh dok fikir nak buat pasta untuk anak2 makan for lunch...Akak c& p yer...nak gi tengok Frusilli ada stok tak?? kalau tak der..guna jer pasta lain...tapi nak guna resepi ni gak..hehehe TQ ya!

Qasey Honey said...

wah best...jom ajak la Qh makan sekali...nk rasa jugak airtangan Kak Q ni,...

Bicara Kak Noor said...

salam Q,ni macam fettucini akak baru ni pasta mmg anak2 suka sangat simple dan sedapppppp kan, mama pn tk banyak kerja hehee

tun_telani said...

muahahhahaha~~~~~ nak tergolek tun tgk capsicum tu.. tun duk pikir2 sayur mende laaaa yg kak Q letak ;p sowi sowi.. sbb nmpk besar sgt..kui kui...
wahh.. untungnye laa cousin kak Q nih. mcm2 bekalan dapat ye. nnti kalau tun gi umah akak, tun bw tupperware kosong byk2 nk letak bekal balik. hihi

tun_telani said...

muahahhahaha~~~~~ nak tergolek tun tgk capsicum tu.. tun duk pikir2 sayur mende laaaa yg kak Q letak ;p sowi sowi.. sbb nmpk besar sgt..kui kui...
wahh.. untungnye laa cousin kak Q nih. mcm2 bekalan dapat ye. nnti kalau tun gi umah akak, tun bw tupperware kosong byk2 nk letak bekal balik. hihi

quinnie said...

sue..hahhaha...nama lain dia..pasta spiral kalau tak silap...kekekek...kita pun tengok tv n majalah baru la tau nama2 pasta ni..hehhehe

rahel..jom!!!...kekeke

kak watie...saya pun ingat nak masak pasta ni susah sgt...padahal resepi yg simple2 pun ada sebenarnya..hehehe

qasey..hehehhe..kita kalau cousin balik memang kena keluarkan vitamin R banyak2...hehehhe

kak noor..betul tu...senang keje masak gini...kenyang pun kenyang..hehhehe

tun...muahhhahhaa...tu le..kita pun tak sangka besar sgt rupa capsicum tu...itu sebab cakap awal2...hahahhahaha..adehhhh

Sheila Shafeareen said...

salam rajin nya sampai 4 pagi dah bagun masak.......cam ni leh le dtg rmh Q mkn yeee

quinnie said...

kak shiela....kena la rajin kak..dia duk pesan nak makan jugak..hehhehe....sian dah le jarang balik..badan pun dah kurus....kekekke

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Quinnie...sodapnya...lama juga tak buat ni...boleh bila semua hal2 rumah settle akak akan bersiaran semula dengan breakfast menu. So yang ini masuk list

ogyep yummy mellow said...

suka green recipe... tapi tak dapat naklayan selalu... anak2 kurengggg gitu..

quinnie said...

kak paty..saya pun jarang masak pasta2 ni sebab tak berapa pandai...tapi sekarang ni suka pulak...hehehe

ogyep...saya pun dulu2 tak la suka sgt dgn pasta2 ni...sekarang ni memang suka sgt..hehehe

Cendana Kasih said...

oooo...frusili ni pasta rupanyer...barulah den tau...heheh

zila 4ever said...

he hee..kompius memula..baru ler tau arinie..he hehe teruk tul kita nie..masuk list q..nk try nt:)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

Q, akak nak jadi cousin Q jugak lah..hehehe..

Mak aiii.. mmg bapak besar belahan capsicum tu..hehehe.. Kalau org2 tua zaman dolu2 ni, nanti depa kuar ayat, "Tercokik mak mertuo makan.." hihihi.. jangan marah ye Q.. Gurau2 jer..

quinnie said...

ck..saya pun baru nak kenal dgn nama2 pasta ni jugak...hehehhe

zila...kita sekarang ni kena kecilkan senarai list...hahaha

kak naz..hahhahaha..itu la kan..saya pun tak sangka skit nye besar capsicum tu dlm gambar...hahhaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...