Tuesday, 8 May 2012

SAWI BOK CHOY IKAN MASIN


Assalammualaikum....sepanjang minggu ni Insyaallah saya akan berpuasa...jadinya..mungkin akan kurangkan entry...sebabnya tak masak beria sgt utk berbuka...simple2 je...lebih kepada nak mengurangkan makan sebenarnya..hehhehe...sejak berpuasa ni ada la rasa kendur skit perut...kalau dak asyik tegang je....hehehe

tak lupa juga...terima kasih pada yg setia mengunjungi blog saya dan meninggalkan komen....nanti saya akan buat kunjungan balas...mungkin lambat sikit ....:)

o.k berbalik pd resepi hari ni...saya dah masak menu ni 2 minggu lepas rasanya...2 kali masak tau..sebab suka...hehhehe...resepi ni dari CMG...terima kasih cek mat....saya memang suka sayur bak choy ni...tambah2 masak cam gini...memang berselera makan....mintak halal resepinya ye cek mat...:)


 SAWI BOK CHOY IKAN MASIN

Resepi: CMG
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com 

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 pokok sawi bok choy
1 keping isi ikan kurau (kurang lebih 2 inci x 2 inci), rendam 20 minit
1 camca besar sos tiram
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit sos ikan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji cili merah, hiris
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci sawi bok choy, asingkan batang dan daunnya. Siang berasingan dan ketepikan. Isi ikan masin kurau ditoskan, hiris kecil, kemudian goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga layu. Masukkan sos tiram, kacau rata. Tuang sedikit air dan tambah batang sawi, kacau rata dan masak sekejap.
  3. Masukkan pula daun sawi dan gaul rata. Masukkan beberapa titik minyak bijan dan sedikit sos ikan. Masak sekejap dengan api besar, rasa dan jika ok matikan api (biar kurang masin sebab naj tabur isi ikan masin nanti). Alihkan ke dalam bekas sesuai, tabur dengan isi ikan masin yang telah digoreng tadi. Hidangkan segera....

14 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Q...sedap dimakan dgn nasi panas2 n tambah telur dadar...sedapnya teliur la pulak tetiba...^_^

Mas said...

lama dah mas tak masak sawi nie..
sedappnya tengok..

tun_telani said...

morning kak Q!!! marathon puasa ye.. nnti letak la menu diet dikala buka puasa. hihi... tp prob gak bila puasa ni, mula la teringin nk mkn mcm2. tu kdg2 tun bulan puasa berat x turun tu. hihi

Rohah said...

wah..sedap apa nih..selamat berpose ye Quinne..

adda syuhada said...

ni yang jeles ni..sorg2 dh kendur perut nih...adda ni bila la nk gnti posa ni..nmpaknya next week dh kena start dh ni...

quinnie said...

qasey....masa belum diet hari tu makan byk juga nasinya..hahahha..adehhh...tapi best sebab boleh lebihkan sayur kalau masak cam gini..kekekek

mas...kita memang suka sawi...sejak kecik2 lagi..hehehe

tun...memang marathon ni tun..ingat nak puasa utk ganti je..tapi nampaknya boleh bertahan nih...kalau rajinnnnn memang nak teruskan...kekeke..kita kalau tak puasa lagi byk makan..huhuhu...

rohah..tq...hehehe..harap2 berpanjangan la dan dipermudahkan...:)

adda...perut kita memang dah kategori tegang melampau..hahahha..baik le sedar diri dan kendur kendurkan...kekekek

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Q..

hisshhh sedap nyer sayur sawi bok choy nie... mama suka grg ngan sos tiram jer.. tak pernah grg ngan ikan masim pulak... geram pulak tgk sayur nie hehehe

zila 4ever said...

salam q syg..slamat berpuasa yer..he hehe sedapnya sayur tue..sayur nie kerap jgk terhidang kt umah kita tue..lauk fav tue..:)

Watierman said...

Assalam Dik Q selamat berpuasa....dan selamat berbuka juga nanti petang ya....moga aegalanya dipermudahkan olehnya..Amin!

rahel said...

Wah,lama gue tak buat macam ni..selamat berpuasa ye Q..

Bicara Kak Noor said...

salam Q menu sihat tu apa lagi time puasa tak perlu complicated sangat janji sedap meratah ni kalau akak..

Cendana Kasih said...

oooo..bak coi ni pun bleh goreng macam kailan yer...best,best...lepas ni bleh cuba...

minggu lepas beli bak coi ni dekat sekilo, tak tau nk masak apa, last2 rebus dan makan mcam tu jer...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam My dear selamat berpuasa yang cayang... wah itu sawi sangat sedap dan menyelerakan makan dengan nasi aje dah cukup! sedapnyaaaaaaaaaaaa..

Amie said...

Alhamdulillah... selamat berpuasa Quinnie, bolehlah share menu buka puasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...