Tuesday, 7 August 2012

CHICKEN CHOP ...versi manok panggang

sangat sedap gandingan manok panggang dgn sos ni....huhuhu

makaroni makan dgn kuah ni pun sangat sedap :)

tu dia ayam golek..hehehe

Assalammualaikum..hari ni saya nak tunjuk menu chicken chop versi manok panggang....sebenarnya makcik nak makan ayam golek...saya memang suka resepi ayam panggang dari dayang jack ni....tapi sebabkan tak nak makan nasi...terpikir lak nak gandingkan ayam golek ni dgn sos cendawan dan jadikan menu western...tak sangka sungguh sedap hasilnya...lain kali pasti nak buat lagi..:)

o.k tak yah citer panjang..saya nak ucapkan terima kasih pada dayang jack utk resepi ayam....kak yan utk resepi sos....cendana kasih sumber utk resepi sos ni.....terima kasih pada semua..minta halal resepinya ye...:) kalau sape2 berminat boleh cuba resepi dibawah..

CHICKEN CHOP VERSI MANOK PANGGANG

RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar gula merah
Cara-cara : 
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam sos dan makaroni goreng.

MUSHROOM SAUSE
Resepi asal: kak yan 
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2
1 tin mushroom sup campbell
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
minyak dan air dari ayam yg telah di panggang
Q tambah sedikit serbuk lada hitam jenis kasar
Q tambah garam 1 sudu kecil


CARA MENYEDIAKAN:-
1. Tumbuk bawang putih dan tumis bersama sedikit  minyak sayur...lepas tu masukkan serbuk lada hitam kasar...bila dah terbit bau masukkan sup campbell dan juga satu tin air...

2. kacau hingga didih dan masukkan serbuk lada hitam.....masak hingga pekat

3.bila kuah dah masak...masukkan air lebihan dari ayam yg telah dipanggang...bersama minyaknya....gaul rata....dah siap.

MAKARONI GORENG
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
1/2 paket makaroni
3 bawang putih dicincang halus
sedikit serbuk lada sulah
garam
minyak dan air dari  ayam yg telah panggang

Cara
1. mula2 panaskan air...isi sedikit garam..bila dah didih...rebus makaroni hingga empuk...lepas tu tapis dan tepikan.

2. panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih....bila dah naik bau..masukkan makaroni dan serbuk lada hitam...gaul rata....lepas tu tutup api...isi dalam mangkok dan gaul makaroni dgn lebihan air dari ayam panggang bersama minyaknya. 

COSLAW
 Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
sedikit kobis ungu
sedikit garam dan gula
mayonis secukupnya

Cara
hiris halus kobis...lepas tu campur dgn semua bahan...dah siap..sejukkan didalam peti ais..bila nak makan baru keluarkan.


11 comments:

Mas said...

kak Q....
sesekali makan gini memang sedappkan kak..
tengok pun nampak mengeliurkan..

ijayuji said...

Salam kak, aaarggghhhh.... Ni ler yg kita jadik malas sgt nk berblogging ni lerr jdnya nmpk itu ini sume nk buat last2 bdn naik lg ni uwwwaaaaa.... Tp mmg nmpk sedap betulll lerrr set ayam tergolek golek akak kat pinggan tuuu eeeeeee...... Sok sok buat sbb arini da ada menu lain yg kita dah terliur sgt2 ni ehehe... Buat sekut ke kak?

Cheq Sue said...

amboi...sampai sekor digolekkan ayam tu Q... lenkali buat lagi boleh la cheq sue singgah ya..

Yana Shaiful said...

sekor tuh..sedapnyaaaa..kita dh berminat nii..mmg pantang tgk chicken chop..tringin jer nk mkn hihii..^^

Sari Yusa Ibrahim said...

gabungan yang mantap oleh pakar2 dapur ni Q, tambah pulak di tangan Q, patutlah sedappppp... tengok pun dah tauuuu..

Wani said...

ya Allah sedapnya.. pose ni hari2 makan nasi rasa sampai dah naik puas huhu3....tambah2 lagi time sahur .. terasa jugak nak makan alah style cam ni ..lagi masuk selera la kot ..

Zaliedana said...

wah2 kak q,nmpk sodap aih ayam sekor tergolek tuh..gandingan mantop nih kak,ngan makaroni lagi,fuhhh bestnyer..mula2 duk igt apelah manok pnggang tuh,hehee..aym rupanya..

zila norazila said...

amboii q ..melampau tgk ayam tue..he hhe..nasib semalam akk pun dh buat ayam panggang..ilang sikit kecurr..mintak sepiring q:)

faa.rosli said...

sedapnyer berbuka mkn ni...tapi abah faa mesti nak nasik..tu yg xde mood nak buat tu..sob sob

quinnie said...

mas...memang lazat mas...makan selalu pun tak pe..hahahhaha

ika...aduiiiii..letih buat biskut malam tadi..tempahan kawan...hohoho...buat le ika..sedap le gandingan manok ni dgn sos cendawan..kita pun tak sangka sebenarnya...makan lak ngan makaroni tu..walllahhhhhhh...sampai hari ni teringat lagi ni..hahahhaha...nak buat lagiiiii!!!

sue..habis licin le ayam golek..awak kalau nak singgah kita kena buat lagi sekor la jawabnya...hahahhaha

yana..cepat2 buat sebelum berpantang..nanti teringat2 je..kekekek

sari..tu la kan...resepi org kita numpang je...hehehehe...terima kasih sangat2 pd yg kongsi resepi ni kan sari..kalau dak tak pandai pun kita nak masak2 ni..heheheh

ct..ha...a buat sekor..kalau dak tak cukup...kekekek..tapi memang best makan ngan makaroni tu..hehehhe

zila..bulan pose tak buat ayam golek ni tak sah rasanya..hehehhe

faa..boleh makan dgn nasi ...buat la nasi mentega utk dia...sedap!!! ke nasi ayam ke..hehehe

lina_pg said...

assalam Q..waa umah dia pun ada ayam tergolek gak..sedap manok panggang s'wak DJ tu..akak pun pernah wat..
Nnt lenkali bleh try versi Q lak..gud idea tu..wat chicken chop

Gravy ayam grill umah kak lina tu gn air lebihan perapan ayam tu n campur ngan mushroom soup ready tu,kacau hingga pekat..mmg mabeles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...