manok panggang + kuah percik pasar malam
sebenarnya nak tangkap ayam golek..sekali terlupa lak...hehehe
terima kasih pada tuan empunya resepi sajiemas@myr utk resepi kuah percik...dan dayang jack utk ayam golek....minta halal ye..:)
sebelum terlupa...minta maaf kalau ada blog kawan2 yg tak sempat saya singgah...bukannya apa..internet kat rumah ni lembab sangat..kadang2 tak leh nak loading....mana yg boleh masuk je sempat saya buat kunjungan balas...nanti internet dah o.k saya tinggalkan jejak ye....terima kasih.
AYAM PERCIK PASAR MALAM
Resepi: sajiemas@myr
byL quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam ) Q buat separuh je kuah ni
- 500 gm bawang besar
- 50 gm halia - diblender
- 50 gm lengkuas - diblender
- 50 gm bawang putih - diblender
- 5 batang serai - diblender
- 2 cawan gula
- 3 sudu stok ayam serbuk
- 5 senduk cili mesin
- 5 senduk cili sos
- 1/2 kg santan
Cara-cara
- Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
- Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
- Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
- Bakar dan siap untuk menjamu selera
RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan Perap :
- 1 ekor ayam
- 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
- 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
- 1/2 inci lengkuas*
- 5 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- sedikit garam
- 2 sudu besar gula merah
Cara-cara :
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam kuah percik.
10 comments:
Salam kak! ahahaha... kita kena lah test2 dulu sekut tu sbb balik mesia dah nak raya sgt2 mana sempat nak buat kukis2 sgt terus kena pilih nak buat kukis apa :D skrg ni dah ada 3 jenis kukis yg nak kena buat :D kalau nak buat dari sini kita malas nak bwkknya takut hancur sbb kalau masuk luggage kompem punyer kena campak2, nk bwk yg kecik bwk masuk flight pulak leceh ada handbag kecik 3 tuuuuuu :D sbb tu kena pilih beskut yg betul2 sedap nanti senang carik bahan terus kalau sampai ehehe...
Ayam panggang tu ari ni ler nak buat :D kita dah beli ayam sekor gedabak tu ntah berapa bulan duk dlm freezer tak bersentuh sbb kita bukan reti sgt nak potong2 ayam niii ahahaha.... asyik keja beli yg lain, yg sekor tergolek tu tak dikerjakan jugak tp buat versi yg guna kuah mushroon campbell tuu sbb budak2 kompem suke, kita pun senang kerja lerrr ehehe... nak kuarkan ayam dulu nanti dah cair leh perap nasib baik bhn2nya sikit n ada kat rumah :D dulu2 dah buat kuah percik ni mmg sedap!
ika..hahhahaha..awal pagi dah sampai ni..kekekek...yer la..kalau budak2 lagi la suka versi western..kekekek..alahai kita pun bukannya reti nak belah2 ayam golek ni...main hentam je..hahaaha....janji berpotong..kekekek
yer la jenuh nak angkut biskut la pulak ye....barang2 lain pun dah penuh..hahahha..alahai buat mana yg sempat je la kat kg tu...kita pun bukannya buat byk sgt ....kalau dak dah settle pun tapi sebab ada org menempah ni...itu pun nasib la tak ramai..kekekek...
versi percik lg kita suka..semua rs nak try..ntah larat ke x nak bt niii hikhikk..
Amboiii kak Q,Versi percik lak,adoiii sume nmpk sdp,bln posa nih ashik terliur tgk ayam bakar/panggang jer..semua nk ditry,last2 aym las freezer tuh xjuga jadi pe,hehhe.
Kak q, ahahahaha... semalam ingatkan nak letak kat group kita tuuuu tp duk kalut sgt sampai lupa! dah agak mesti akak meroyan punyerrr kalau tengok, dah ler pakai pakai baju pink, tersgt lerrr hotnya dgn muka selamba dia tuuu geram pulak kita yg tengok akakakaka.... baca komen2 kat cerita tu, BEST JOB EVERRR!! ahahaha... pastu ada lagi yg kata, ntah2 guard perempuan tu saja2 jerrr :D abis sume depan belakang TOP kena cek :D
Assalam Q, sedapnya manok panggang kuah percik tu, mesti terasa rempah2 tu
dua2 fevret ni..nyum nyum
aduiii.. ingatkan td menu beli dari pasar mlm.. rupanya nama menunya ye.. hehe... untuk buat sendiri kan.. puas dimkn jimat pun jimat...
suka makannnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!! tp xpernah buat sendiri.... huhu.. apa cer citer pasal TOP tuu?
syok layan dulu dendangan kat sini..eheee
macam ni sedap ganyang ayam2 tu..tak yah makan nasi, pasti kenyang ngan protein..
Post a Comment