Wednesday, 8 August 2012

MANOK PANGGANG BERKUAH PERCIK

 manok panggang + kuah percik pasar malam

sebenarnya nak tangkap ayam golek..sekali terlupa lak...hehehe


Assalammualaikum...hari ni nak tunjuk menu ayam lagi...tapi versi percik pula...sebenarnya...saya perap 2 ekor ayam utk buat ayam golek tu....tapi disebabkan makcik dah tak sabar nak makan ..tu yg dah masak sekor dulu....buat versi chicken chop.....lepas tu esoknya saya sambung masak lagi sekor...cuma kali ni saya buat versi percik....sedap gandingan resepi kak dayang utk ayam golek dan kuah percik dari sajiemas@myr...bila ayam tu dah diperap dgn rempah2 memang lagi sedap rasa ayam golek...utk kuah tu saya masukkan minyak dari lebihan ayam yg telah dipanggang...memang tambah sedap rasa kuahnya....

terima kasih pada tuan empunya resepi sajiemas@myr utk resepi kuah percik...dan dayang jack utk ayam golek....minta halal ye..:)

sebelum terlupa...minta maaf kalau ada blog kawan2 yg tak sempat saya singgah...bukannya apa..internet kat rumah ni lembab sangat..kadang2 tak leh nak loading....mana yg boleh masuk je sempat saya buat kunjungan balas...nanti internet dah o.k saya tinggalkan jejak ye....terima kasih.


AYAM PERCIK PASAR MALAM

Resepi: sajiemas@myr
byL quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam ) Q buat separuh je kuah ni

  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera 
* bila kuah dah masak...Q tambah minyak dari ayam yg telah dipanggang kedalam kuah...utk ayam tu Q tak masukkan kedalam kuah macam cara sajiemas sebab Q guna resepi manok panggang tuk ayam tu...jadinya Q hanya panggang ayam dan kuah masak asing.

RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar gula merah
Cara-cara : 
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam kuah percik.

10 comments:

ijayuji said...

Salam kak! ahahaha... kita kena lah test2 dulu sekut tu sbb balik mesia dah nak raya sgt2 mana sempat nak buat kukis2 sgt terus kena pilih nak buat kukis apa :D skrg ni dah ada 3 jenis kukis yg nak kena buat :D kalau nak buat dari sini kita malas nak bwkknya takut hancur sbb kalau masuk luggage kompem punyer kena campak2, nk bwk yg kecik bwk masuk flight pulak leceh ada handbag kecik 3 tuuuuuu :D sbb tu kena pilih beskut yg betul2 sedap nanti senang carik bahan terus kalau sampai ehehe...

Ayam panggang tu ari ni ler nak buat :D kita dah beli ayam sekor gedabak tu ntah berapa bulan duk dlm freezer tak bersentuh sbb kita bukan reti sgt nak potong2 ayam niii ahahaha.... asyik keja beli yg lain, yg sekor tergolek tu tak dikerjakan jugak tp buat versi yg guna kuah mushroon campbell tuu sbb budak2 kompem suke, kita pun senang kerja lerrr ehehe... nak kuarkan ayam dulu nanti dah cair leh perap nasib baik bhn2nya sikit n ada kat rumah :D dulu2 dah buat kuah percik ni mmg sedap!

quinnie said...

ika..hahhahaha..awal pagi dah sampai ni..kekekek...yer la..kalau budak2 lagi la suka versi western..kekekek..alahai kita pun bukannya reti nak belah2 ayam golek ni...main hentam je..hahaaha....janji berpotong..kekekek

yer la jenuh nak angkut biskut la pulak ye....barang2 lain pun dah penuh..hahahha..alahai buat mana yg sempat je la kat kg tu...kita pun bukannya buat byk sgt ....kalau dak dah settle pun tapi sebab ada org menempah ni...itu pun nasib la tak ramai..kekekek...

Yana Shaiful said...

versi percik lg kita suka..semua rs nak try..ntah larat ke x nak bt niii hikhikk..

Zaliedana said...

Amboiii kak Q,Versi percik lak,adoiii sume nmpk sdp,bln posa nih ashik terliur tgk ayam bakar/panggang jer..semua nk ditry,last2 aym las freezer tuh xjuga jadi pe,hehhe.

ijayuji said...

Kak q, ahahahaha... semalam ingatkan nak letak kat group kita tuuuu tp duk kalut sgt sampai lupa! dah agak mesti akak meroyan punyerrr kalau tengok, dah ler pakai pakai baju pink, tersgt lerrr hotnya dgn muka selamba dia tuuu geram pulak kita yg tengok akakakaka.... baca komen2 kat cerita tu, BEST JOB EVERRR!! ahahaha... pastu ada lagi yg kata, ntah2 guard perempuan tu saja2 jerrr :D abis sume depan belakang TOP kena cek :D

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, sedapnya manok panggang kuah percik tu, mesti terasa rempah2 tu

faa.rosli said...

dua2 fevret ni..nyum nyum

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduiii.. ingatkan td menu beli dari pasar mlm.. rupanya nama menunya ye.. hehe... untuk buat sendiri kan.. puas dimkn jimat pun jimat...

tun_telani said...

suka makannnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!! tp xpernah buat sendiri.... huhu.. apa cer citer pasal TOP tuu?

Rohah said...

syok layan dulu dendangan kat sini..eheee
macam ni sedap ganyang ayam2 tu..tak yah makan nasi, pasti kenyang ngan protein..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...