Saturday, 4 August 2012

KUIH JONGKONG MANGKOK

sedap kuih ni..lembut je :)

yg ni rupa bila diterbalikkan masa waktu panas..baru kuar dari kukusan ni..tu yg lembik je rupa dia...tapi kalau dah sejuk elok je rupa kuih ni bentuknya...motif tunjuk yg dah diterbalikkan ni sebab nak tunjukkan kuah dia tu bergenang je...hehehe

Assalammualaikum.....selamat berhujung minggu semua..hari ni masuk hari ke 15 kita berpuasa .....dah separuh bulan ramdhan dah kita....cepat je masa berlalu....menu saya hari ni kuih jongkong mangkok resepi dari kak fida...dah salin resepi waktu kak fida tayang kat myr dulu tapi duk bertangguh nak buat..sampai la mas@duniaku buat hari tu kita pun rasa teringin la nak makan....hehehe...kuih ni saya ada edit skit tang cara2 dia tu....saya tambah santan kat gula merah tu supaya air gula dia berkuah cam gambar diatas...kuih jongkong sedap kalau kuah dia bergenang cam gini..hehehe...saya lebihkan juga tepung ubi tu sebab saya tak suka sgt kuih yg kuat rasa tepung beras ni...saya buat separuh adunan je..dpt byk juga...jenuh nak abiskan...hehehe

mas ada tanya saya beza kuih ni dgn resepi jongkong yg pernah saya cuba..jawapan saya...rasa hampir sama..mungkin sebab saya ada edit skit kat resepi ni..kekeke...kuih tetap lembut dan sedap..cuma tak dek bau daun pisang je...hehehe...rasa badan yg warna hijau dan merah tu pun tak ketara sgt bezanya mungkin sebab saya letak sedikit santan atas warna merah tu sebelum di kukus.

ramai juga yg dah buat kuih ni ....antaranya kak nor...rupanya kak nor baca ye komen saya pasal kuih ni kat fb..hehehe.. Q buat warna pink cam kaknor...:)

apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi iaitu kakfida...dan juga mas...kita cnp dari blog awak ye....mintak halal ye kak fida resepi kuih ni...mintak maaf le kak fida saya ada edit skit resepi akak ni ....sekadar utk memenuhi citarasa sendiri....apa2 pun terima kasih banyak2 pada kak fida....:)


KUIH JONGKONG MANGKUK
resepi : Kak Fida@myresepi.com
sumber : Mas@Duniaku & kak nor nieza finland zaliedana mintak maaf kalau ada yg tertinggal ye..perasan yg ni je...:)

Bahan :
24 mangkuk plastik 100ml

Untuk Lapisan Bawah :
gula melaka secukupnya dihiris2 halus atau gula merah ~ k.nor guna gula nisan

Adunan Hijau :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung ~ k.nor guna tepung ubi
5 cawan santan cair = ( 100 ml KARA + air )
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil air kapur

Adunan Kuning/Pink :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung ~ k.nor guna tepung ubi
5 cawan santan pekat = ( 400ml KARA + air )
2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning/pink

Cara :
Letakkan 1/2 sudu besar hirisan gula melaka @ gula merah kedalam mangkuk2 kecil dan ratakan.Ketepikan.
Campur kesemua bahan hijau,kacau sebati, tapis, kemudian masukkan kedalam periuk dan masak hingga hampir pekat dengan api yg kecil..sentiasa kacau hingga adunan pekat dan likat serta licin yerk atau berkilat dan boleh tuup api. Memang agak letih sikit nak mengacau sebab mengambil masa lama.
Tuang adunan hijau tadi ke dalam mangkuk yang berisi hirisan gula melaka dan kukus hingga gula mencair dalam 8 minit.
Sementara itu, campur pula adunan kuning,tapis dan masak hingga hampir pekat, sama seperti adunan hijau tadi dan matikan api.
Tuang adunan kuning ke atas lapisan hijau dan kukus lagi hingga kuih masak lebih kurang 15 min.
Keluarkan kuih jongkong dan hidangkan suam atau dingin.

YG Q BUAT: 
olahan resepi : quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

lapisan bawah:
1 gula melaka saiz besar diracik halus
1 cawan santan + 2 cubit garam digaul rata

lapisan hijau:
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
2 1/2 cawan santan
1/2 sudu kecil air kapur ambil isi dia skit je
3 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau

lapisan pink:
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
2 1/2 cawan santan
1 sudu kecil rata garam
sedikit pewarna pink.
1/2 cawan santan + secubit garam digaul rata* 

cara:

1. mula2 panaskan kukusan....lepas tu  masukkan gula merah dlm 1/2 sudu besar dalam mangkok....lepas tu isi 3 sudu kecil santan.....bila air dah didih..kukus gula dan santan tu kejap...dlm 5 minit cam tu...tak pe kalau gula tu cair sepunuhnya....lepas tu tepikan.

2. untuk lapisan hijau..blend daun pandan dengan 1 cawan santan....lepas tu tapiskan...campur semua bahan lapisan hijau dan tapis lagi utk pastikan tak dek ketulan...masuk dlm periuk kecil dan masak dgn api kecil hingga agak pekat dan berkilat. bila dah masak..masukkan adunan kedalam mangkok berisi air gula tadi...lepas tu kukus balik dlm 5 minit. tepikan

3. campur semua bahan lapisan pink  kecuali  1/2 cawan santan bergaram * .....dan tapiskan...lepas tu masak dgn api kecil hingga agak pekat dan berkilat..tutup api dan sudukan adunan pink atas lapisan hijau.  sudukan 1 sudu kecil santan * diatas lapisan pink...lepas tu kukus lagi 20 minit.

4. bila dah masak terus pindahkan kuih dari kukusan...ini utk elakkan kuih dari terlebih masak..saya suka kuih yg lembut2....:) boleh la dimakan waktu panas atau pun dah sejuk....kuih ni dah sejuk pun lembut lagi....goyang2 gitu...hehehe

12 comments:

Yana Shaiful said...

kita br fikir nk cuba bt kuih ni tp nk bt tepung pelita dulu ari ni.. esk2 plak kuih jongkong..Yana suka jgk klu kuih yg jenis bergenang dgn kuah cmtu..sedapnyaaaa ^^

Yatie said...

Assalamualaikum Q,
sana sini buat kuih jongkong ni, terliurlah pulak dibuatnya...arini nak wat gaklah..

Nieza said...

Assalam kak Q, pepagi kat Finland ni saya dh terjah dapur akak..kena tag kat fb tu yg terseru nk singgah sini. Tgh tunggu nk bersahur ni singgah kejapla sini. Sedapkan kuih ni tgk yg akak buat kuah banjir ni lagi sedap ni.:)

quinnie said...

yana...macam2 kuih nak dibuat ye...kekekek...tak pe ada 15 hari lagi pose..kekeke

kak yatie...meh la join the group kak..hehehe

nieza...nieza...oooo tak sahur lagi ye..heheheh...tu le kita suka jenis banjir...hahahahha

Bicara Kak Noor said...

rajin nya Q berjongkong2 akak belum pernah buat lagi tapi nampak sedap je mesti nak kena cuba ni Q esuk lusa heee

quinnie said...

itu le kaknoor...virus jongkong telah menular...kekeke

Mas said...

kak Q,
sama yerk rasanya ngan yg dibungkus..
mas pun buat lain kak dan try tambah pati santan mcm yg akak cakapkan tu..
lebihhh besttt la...he3

kakbesah said...

wah! dh menjongkong ye Q.. kalo air gla berlinang gitu memang best, lg2 bila disejukkn dulu. nyamanje masuk kerongkong.. haritu akk buat jongkong bungkus daun pisang, rspi kakfida jgk, wa..kelangkelibut mmbungkusnye, mne nk control kuah dia lg..kikiki. tp, rase dia.. fuyyoo..mabeles plus..!

ijayuji said...

Salam kak q!! ahahahaha.. kelakar baca komen akak, kita tak berselera hari ni, rasanyer berbuka dgn ramyun sbb terliur sudah baca komen akak tadi! nasib baik ada belen sebungkus ahahaha..... sedap kan? kita suke betulll rasa ramyun dia tu cuma kena lokek2 makan lerrr :D

Hari ni ntah nak buat apa pun kita tak tahu mmg tak de mood, dr pagi nak solat subuh sampai lah solat zuhur hampir2 terbabas nak abis waktu, sejak2 ni bdn letih betul, ni baru dpt ronda2 blog akak jerr, belum sempat nak balas kunjungan yg lain2, nak g kerjakan pisang kita yg dah itam2 tu haaa :D pssst>> ni yg jd lepaknya ni sbb ambik parcel kat post office, 2 kali ulang alik pergi post office, akak bygkan lah surat parcel dr post office kita tak terima tp bila cek kat post office, guard bwh ni da sign, maknanya dia dah letak ler kat mailbox TAPI yg gerammmmm sgt2 ni guard ni ntah salah letak kat mailbox sapa ntah huh! tak jumpaaaaa! terpaksa pergi buat report police kalau nak tebus parcel tuuu, tu yg letih sgt tuuu. Alhamdulillah selesai, mana taknya kita meroyan satu badan hari nii sbb parcel tu sgt2 behargaaaa dr jepun kita order brg2 dr ukiss!! ahahaha... tersenyummm leborrr bila dah dapat kikiki... skrg ni yg belum settel CD yg kita beli dr yesasia tak sampai lagi, itu hari dpt reply email dr sana kalau sampai 4hb tak sampai kena bgtahu dia org lagi huh! panjang sudah komen ehehehe...

Norzie hany said...

sedapnya Q...sis belum pernah buat lagi.

Nuwairani Ismail said...

dah lama tak menyinggah ke blog kak Q. laptop kite rosak. ni pun terpaksa pinjam laptop kawan sebab laptop langsung tak boleh nak start. sedih betul. pernah tengok kak mas tayang ni. mcm ramai betul yg dah try buat kuih ni. kite memang suke kuih lembik2 yang berkuah. (selera dah macam nenek2 pulak rasanya).

quinnie said...

mas..bagus2...sedap kan bila tambah santan kat gula tu..heheheh

kak besah..hahahha.saya pun mula2 dulu sampai terkeluar santanya bila dibalut..kekekek...lama2 tu baru la pandai skit...hehehhe
..tapi tu le kuih ni memang sedap..ce akak cuba versi saya kak...ada kat blog ni...:)

ika...hahhahah....kita sayang le nak habiskan ramyun tuh..huhuhu....kalau habis mau teringat2 je..hohoho...sian dia kehulur kilir bulan pose...tak pe la..demi oppa..hahahhaha..duit dah kuar tuh...rugi kalau barang tak dpt ke tangan...hehehehe

kaknorzie..cuba la..senang je...

nuni...alahai sian dia..patut la senyap je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...