Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Sunday 5 August 2012
OPOR NANGKA DAGING TETEL
Assalammualaikum...quick entry je petang ni...tak sempat nak BW...esok kot baru boleh jenjalan rumah kengkawan....saya memang suka masak opor nangka ni....rasa pun sedap..sebelum ni saya pernah masak opor ni isi perut...dan ayam....kali ni saya guna daging tetel pula..dan tambah sedikit pisang emas muda....:)
OPOR NANGKA DAGING TETEL
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
1 kilo daging tetel - daging direbus dgn beberapa hiris halia dan air..rebus hingga empuk dagingnya lebih kurang 1 1/2 jam.
1 bawang besar*
4 bawang putih*
2cm halia*
2 buah keras*
1" lengkuas*
1" kunyit hidup*
15 cili kering ( direbus dulu dan toskan)* ( bahan * diblend lumat)
4 serai di titik - saya titik sampai pecah2 semua
1 sudu besar biji ketumbar**
1 sudu besar jintan manis**
1 sudu besar jintan putih**- bahan** disangai - bahan2 ni blend kering
1 biji tomato
santan pekat secukupnya
minyak utk menumis
serbuk kunyit sedikit
garam dan gula
nangka rm1 ringgit ( direbus sampai didih airnya..isi garam skit- jgn lama sgt nanti lembik dan buang airnya, toskan)
6 pisang emas muda- dipotong
2 helai daun kunyit- dipotong kasar
5 helai daun limau purut jika ada
Cara2
1. mula2 panaskan minyak.....lepas tu masukkan bahan * yg diblend hingga naik bau dan cili masak. masukkan juga serai yg dititik.
2. bila dah terbit minyak...masukkan bhn blend kering** iaitu rempah2 tadi.....isi skit air...dan tumis lagi hingga terbit minyak lagi.
3. masukkan nangka....pisang..dan daging tetel..... isi santan dan serbuk kunyit.... masak hingga bahan.. empuk. kemudian masukkan buah tomato yg didadu.... masukkan garam dan gula sebagai perasa.....sementara nak tunggu kuah tu pekat masukkan daun kunyit dan daun limau purut ..masak hingga terbit minyak dan kuah sedikit pekat...kalau nak berkuah pun boleh juga....dah masak tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Salam kak, alaaaaaaaa nmpk nangka termengidam jugak nk makan lah huh! Nanti g pasar nk carik nangka jugaklah, tunggu budak2 cuti sekolah baruboleh turun pasar ehehe.. Mkn ngan sambal belachannn aduhhh tak leh tunggu dah niii kena carik jugak nangka minggu dpn ni :D
eh sana ada jual nangka ek..senang la gitu..hehehhe...alahai nanti balik m'sia suh le mak masakkan...hehehhe
kita tak leh makan byk nangka bulan pose ni..perut berangin...kekekek
goodies utk awak kita tak pos lagi, maybe selasa kot. sabtu lepas ada turun ipoh tapi x sure pos opis kat mana, kirim dengan adik kak atie yang kebetulan nak pos pemanggang ajaib tu. bila singgah ke pasar ramadhan simpang pulai, ada rupanya dekat kg kepayang. nak gelak pun ada, nak hantar ke kg kepayang, macam tak berbaloi nak pos ke situ...gelak sendiri aje
wah opor nangka .. lama dah x makan nangka .. x berani nak makan huhu.. tapi kalau sekali sekala x pe kan hihi
sue..hahahhahaha...pegi pasar ramadhan kat depan rumah kita ni ke? aduiiiii....hawat tak tepon...ada bagi no kan? heheheh..adeehhh memang tak berbaloi postkan dekat pejabat pos tu..kita jalan kaki je kesana..hahahahhaha
wani....yer kita pun tak selalu makan sebab takut angin..heheheh..tapi sebab sedap makan juga le..kekekke
wah nampak sedap tu.. akak x pernah buat resipi mcm nie.. lain kali bole ler cuba ...
Post a Comment