Monday, 13 August 2012

BISKUT DAISY.....n tq che'sue

biskut daisy yg sedap :)


makcik kata biskut ni lagi sedap dari biskut mazola...pulok dah!! hehehe

Assalammualaikum...alahai lamanya rasa tak update blog ni..bukannya apa..putus asa rasanya saya nak ngadap line internet yg semput ni...ini pun nasib la boleh loading gambarnya..kalau dak tak kuar langsung....ini biskut yg saya buat semalam rasanya....tengah2 malam duk menampi kacang..kekekek...

biskut ni memang sedap...rangup sangat....makcik pun kata best!! resepi asalnya dari website Daisy sehebat chef....saya pulak ambil resepi ni dari blog cendana kasih...terima kasih ck....:)

sebelum tu tak lupa juga ucapan terima kasih saya kepada pengunjung setia blog ni...dan kepada kawan2 yg meninggalkan komen..nanti saya buat kunjungan balas ye ..terima kasih :)

BISKUT DAISY

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan A 
160 gm Tepung Gandum
60 gm Tepung Suji
40 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Kastor
11/4 sudu kecil Serbuk Penaik
1/4 sudu kecil Soda Bikarbonat

Bahan B 
150 gm Kacang Tanah – dibakar dan dimesin
60 gm Oat – dimesin
20 gm Kelapa Kering - dimesin

Bahan C 
120-140 gm Minyak Jagung Daisy (atau secukupnya)
1/8 sudu kecil Garam

Bahan D (hiasan/sapuan)
Telur+susu cair

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan A dan sebatikan di dalam mangkuk pengadun dan putar selama 2 minit dengan kelajuan yang sederhana.
Campurkan kesemua bahan B yang telah dimesin dan putar selama 1 minit.
Akhir sekali masukkan Minyak Jagung Daisy dan garam, putar lagi 1 minit dan sebatikan.
Adunan dicanai dan diterap berbentuk bulat, sapukan telur dan bakar selama 25-28 minit pada suhu 150 – 160C.
Siap

(nota: utk biskut ni Q ganti oats tu dgn cornflakes...lepas tu kacang..kelapa dan cornflakes Q tak mesin..kacang Q tumbuk...kelapa kering bair gitu je..lepas tu cornflakes ramas guan tangan je...tu yg Q nye biskut tak leh dibentukkan guna acu..bulat2 masuk dlm cup je )

disini saya juga nak ucapkan terima kasih pada che'sue atas hadiah GA hari tu...terima kasih ye sue..kita punya la teringin nak minum teh perisa lemon tu....tapi sampai kehari ni tak bancuh2 lagi..ahhahaha..asyik lupa je..bila dah nak habis sahur baru teringat..kekekek

10 comments:

Tina Othman said...

wah menarik tu kalau lg sedap dari mazola, sebab mmg suka mazola, ala tapi tepung suji takde pulak

nanti nak try lah hehe

quinnie said...

tina...memang sedap biskut ni tak rugi cuba...hehehe

myda_ahmad said...

slmt pagi Qq,
dh banyak buat kuih raya?.....

Ayu said...

Assalam Quinnie,
wah sampai 9 jenisssss!!!!!!
marilah post 2-3 jenis kat sini..akak buat kuih raya pun sikit aje banayk yang repeat menu macam tahun lepas..sebab yang tu anak2 suka..yang recipe baru tak banayk...huhu..

quinnie said...

myda...byk le juga...dah sampai 9 jenis...stop takat ni je la kot...hehehhe

kak ayu..hahahahha...tu la saya pun tak sangka sampai 9 jenis..duk godek2..hehehe...saya pun buat biskut yg biasa makan je kak...kekeke..tak byk pun tiap jenis tu...takat 2 balang je satu jenis tu...jadik le buat lepas raya..heheheh

tun_telani said...

kak Q.. wahhh.. byk nyer kuihh.. tun xsempat langsung lg nk wat biskut raya :( insyaAllah nnti blk kg 2-3 sblm raya marathon la.. yg pasti biskut cornflakes drop yg akak tayang tu mmg tun duk terliur dh. hihi.. biskut ni, rasa2nya wat biskut mazola biasa je kot.

quinnie said...

tun...biskut cornflakes drop tu senang je buat..heheheh...kita buat sikit2 je tun tiap bancuhan tu...kekekek..jadi le buat lepas raya..hehehe

Delima Zamrud said...

rajin tul Quinnie ek masak kuih raya :D.. sedap tgk nyer tu ..

zila norazila said...

salam q
he hhee amboiii kuih dh berderet tue..yg nie pun mcm best jgk ..keep resepi dulu..tahun depan baru bole buat nie:)

quinnie said...

delima ..kita ni tak le rajin sgt sebenarnya..hehehe

zila..kita pun ada biskut yg thn dpan le baru buat..kekekek..dah tutup kedai dah hari ni...Alhamdulillah..selesai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...