Tuesday, 19 June 2012

BLACK PEPPER CHICKEN CHOP n TOMATO N CAPSICUM BAKAR

punya la sarat...semua nak diletak..hahahaha

sekarang ni kalau ada ayam rasa nak makan chicken chop je..hehehhe

Assalammualaikum....2-3 hari saya menyepi....bukannya buzy sangat pun..cuma puasa...cuaca pulak panas..memang tak larat nak ngadap pc...lepas berbuka terus tido..hehehe....saya sabtu lepas ingatkan nak masak2 utk masjid..last minute terpaksa cancel sebab masjid ada majlis Israq Mikraj....tunda hari ahad ni....nasib baik la tak beli ayam semua lagi...huhuhu

o.k berbalik pada resepi..saya cuba resepi dari Ros @Jintan manis pulak...yg ni versi ayam dibakar...lepas tu cara nak buat sos dia lain sikit walaupun bahan lebih kurang sama je dgn resepi wana@potret kasih hari tu...dua2 resepi pun sedap... kita tak rugi la cuba...hehehhe..lepas ni nanti nak carik resepi yg lain pulak...:)

apa2 pun terima kasih banyak pd ros kerana sudi kongsi resepi...harap dihalalkan ye....terima kasih...utk chicken chop ni saya makan dgn kentang bakar...tomato n capsicum bakar..bake beans...dan salad...memang kenyang makan waktu berbuka tu..hehehhe..tak habis pun tomato...tengah malam sabung makan lagi..kekekek..tapi tomato bakar tu memang sesuai nak buat makan dgn chicken chop ni...:) resepi tomato bakar ni saya tengok dlm majalah ..tapi saya ubah suai skit sebab ada bahan yg tak dek....k lah meh tengok resepi..:)

BLACK PEPPER CHICKEN CHOP

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahanya
2 keping dada ayam atau bahagian peha boneless
1 sudu kecil kicap pekat atau kicap manis*
2 sudu kecil serbuk lada hitam*
2 inci halia*
1/2 biji bawang besar ( saiz sederhana)*
2 ulas bwg putih*
1/2 kiub pati ayam maggi*
Q tambah madu dlm 1 sudu besar*
Q tambah cendawan utk dimasak bersama sos

Untuk salutan ( sedikit tepung gandum, 1 biji telur yang telah dikocak dan 1 cawan serbuk roti)
Kisar semua bahan yang bertanda * dengan 1/2 cawan air hingga hancur, kemudian cucuk ayam tadi dengan garpu, gaul ayam dengan bahan kisar dan perap 2 atau 3 jam di dalam bekas bertutup, simpan dalam peti ais, setelah diperap, ambil ayam tadi dan lumur sedikit dengan tepung gandum, next salut telur dan akhir sekali salut pula dengan serbuk roti, goreng hingga garing.

Untuk Sos lada hitam
Ambil lebihan bahan perapan tadi dan masukkan dalam periuk kemudian campur dengan 1/2 cawan air dan masak hingga mendidih, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah, dan masukkan bancuhan tepung katakuriko ( tepung kentang) boleh juga di ganti dengan tepung jagung, untuk pekatkannya..Kalau ade minyak bijan masukkan 1 sudu kecil, sos lada hitam akan lebih sedap dan wangi, sos lada hitam ni juga boleh di curahkan pada kentang putar dan pada ayam yang telah siap digoreng tadi. Q tambah cendawan dlm sos ni...air pun tambah lagi....dan garam

kentang putar -( Q tak buat..ganti dgn kentang bakar)
4 biji kentang saiz sederhana
1 sudu besar marjerin atau butter
1/3 cawan susu segar
lada sulah

Caranya
Setelah kentang di rebus dan empuk, toskan dan lecek terus sementara kentang masih panas, kemudian masukkan kembali dalam periuk dan curahkan susu dan marjerin, kacau sebati, akhir sekali masukkan lada sulah dan kacau hingga semuanya mesra dan agak pekat, angkat dan ketepikan.

Coselaw -(Q tak buat ganti dgn tomato n capsicum bakar)
1/4 biji Kobis saiz kecil
1/2 batang Corrot
1/2 biji Bawang besar
3 sudu besar Mayonis
sedikit garam dan gula
Kobis,lobak merah, bawang besar di cincang halus, masukkan mayonis, gula serta garam, kacau sebati dan sejukkan di dalam peti ais.

Cara penyediaan
- Susun ayam di dalam pinggan, sudukan kentang putar, coselaw dan atur salad serta tomato, kemudian curahkan sos lada hitam di atas kentang putar dan ayam, sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

TOMATO N CAPSICUM BAKAR

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

5 tomato
1 capsicum hijau
sedikit garam
1 cili merah dihiris
1/2 bawang besar didadu
sedikit serbuk oregano
mayonis
* boleh letak cheese jika ada

Cara2

1. mula2 ambil tomato..belah sikit bahagian atasnya...lepas tu buang isinya....bahagian atas dan isi tadi didadu kecil....ambil capsicum..potong atasnya....dadu bahagian yg telah dipotong tadi....satukan dgn isi tomato dan bahan2 lain kecuali mayonis n cheese....kacau rata.. lepsa tu sumbat isinya didalam tomato hingga penuh....

2.sediakan loyang...susun tomato dan capsicum didalamnya...paipkan mayonis diatas tomato dan capsicum tadi...jika ada cheese...taburkan dibahagian atas tomato...(kalau guna cheese tak yah letak mayonis.).

3. panaskan oven suhu..180c...kemudian masak selama 20 minit...Q masa bakar tomato n capsicum ni Q bakar sekali dgn kentang....campur kentang yg dipotong dgn garam...sedikit minyak sayur...serbuk oregano...dan bawang putih dicincang serta serbuk lada sulah...bakar 30 minit atau hingga masak...


16 comments:

zila norazila said...

moning q..wahhh pepagi dah ada menu mat salleh nie..nampak myelerakan la..nnt kita pun nk try jgk..keep resepi nie..:)

ogyep yummy mellow said...

ya lah... punyalah sarat pinggan tu... jenuh nak makan tu... terkuis-kuis lah nampaknya ya... tapi, tetap mengancam jiwaraga...

kakbesah said...

salam Q, buka posa stail omputeh yer smalam, wee..nmpk sedap tu.. biru mate hitam akak nengoknye..hehe. sesekali tuko2 slera bagus jg kn Q..

Amie said...

Biarlah penuh sarat... kenyang sampai teharai ni Quinnie!

rahel said...

Sedapnya black pepper chicken chop..tak terbuat lagi..tapi memang suka makan yg mcm ni..

izahdaut said...

kak Q.. menggoda tul akk nyer set ciken cop ni... haishshh mcm nak mintak sepinggan jek ;-)

quinnie said...

zila..cuba la memang sedap!!

ogyep..hahahah..tu la masa letak tu tak hengat dunia..lepas tu ada yg tak habis...kekekekke

kak besah..sedap kak....cuba la..hehehhe..mesti anak2 akak suka..hehehhe

kak amie..hahahah..tu la..lepas makan ni memang tegang perut..dah la minum dgn air bandung lak...tersandar lepas tu..hahahah

rahel..saya sekarang ni ada ayam je mula la nak makan western...hahahha

Nuwairani Ismail said...

ni nak BW cepat2 sebab pasni kene gi keje lak. bestnye lagu ni!!! (bleh plak komen pasal lagu). kite dah kehabisan stok ayam. belom topup lagi. tunggu gaji minggu depan baru beli. pasni bleh masak pesen2 gini pulak.

Norzie hany said...

Assalam Q.
Sis suka dtg blog Q ni sbb sis tak berapa pandai masak style mat salleh.

Yana Shaiful said...

uwaaa..my feveret song ms study dulu..sebelum p klas mst nk dgr dulu lg nii..jiwang sgt hahahaa... ehehh komen lagu plak ^^

Yana br jer tayang grilled chicken chop..dh timbul chicken chop br plak.. harus cuba nnt..nmpk lg meriah chicken chop kali niii ^^

~~zana@pb~~ said...

favourite akk ni........penuh isi pinggan tu, habis ke? Tak abis....ulur ke sabah, pantang jumpa akk ni.

Cheq Sue said...

nak oder sepinggan eh, penghantaran ke CH...punya la sarat dalam pinggan tu, lepas makan mesti terbongkang... he he he...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Bestnya QQ rajinnya dia.. terbaiklah.. kalau teringin makan boleh order kat sini tak? sedap sangat nampaknya tu :)

quinnie said...

izah.. buat la awak kan rajin..hehehheh

nuni..tu la kan..best tul lagu ni..hahahhah..kita tengah musim lagu jepun skang ni..hahahaha

kaknorzie..senang je kak masak omputih ni..hehhehe..saya dulu pun ingat susah sgt..rupanya senang je...kekekek

yana..hahaha..lagu masa cintan cintun dulu ye..kekekke...tu la romantik lagu ni..suka..:)

kak zana..hahahha..ada yg tak habis kak..penuh sgt..kekekek

sue..kalau turun kebawah meh bawak sayur2..segala salad semua utk kita..hahahha

kak sha..akak pun rajin juga..hehehhe...saya ni kalau nak makan baru rajin..kalau dak goreng telor je..hahahha

memmetlenggeng said...

Quinnie, camana nak buat yellow gravy, tau tak?

Wani said...

i want order black pepper chicken chop one but for roasted capsicum please put more cheese ya .. ahaks .. dah cakap orang putih dah .. dah menu mat salleh nehh hihi.. bestnya bila la blh buat chicken chop sendirik ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...