Sunday, 29 July 2012

AIR SOYA


Jom buat air soya sendiri....heheheh...selamat berbuka ye semua...quick entry je hari ni....tata...jumpa lagi esok..:)

Air soya

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

200gm kacang soya - direndam dgn air selama 5 jam
13 cawan air
3 helai daun pandan
gula secukupnya dan 1 helai daun pandan jika suka

Cara2

1. mula2 basuh kacang soya dan toskan. kemudian ambik skit biji soya dan masukkan dlm blender letak air dlm 3 cawan....blend hancur dan tapiskan....  buat sampai habis. kemudian blend pulak hampas soya tadi dgn baki air yg tinggal. jumlah air mesti 13 cawan semuanya. pandai2 la adjust sendiri..

2. bila dah siap tapis ..tapis  sekali lagi air soya tadi menggunakan kain...saya pakai tudung putih yg saya tak pakai lagi....perah soya tadi sampai habis. kemudian masukkan dlm periuk dan masak hingga didih. masukkan juga 3 helai daun pandan tadi.... kacau2 selalu hingga didih....dan api jgn kuat sgt takut nanti air soya tu membuak bila dah didih.......bila dah masak airnya...boleh la tutup api

3. buat air gula....isi gula dan setangkai daun pandan serta air kedalam periuk kecil.... masak hingga didih dan gula hancur. kemudian boleh la masukkan air gula kedalam air soya sampai tahap kemanisan yg disukai. dah siap....

bila dah sejuk air soya boleh disimpan  dlm peti ais tuk tahan lama...kalau nak minum suam2 pun best...kalau nak minum sejuk...letak ais batu....

11 comments:

ijayuji said...

Selamat berbukaaa!!! kita belum buat apa lagi pun ni haaaa uuuwaaaaaaa....... nak g buat lompat tikam pastu bako ikan jerr, malas betul lerr ari niii ehehe... semalam dah belanja tp boleh lupa pulak nak beli kacang soya, telan air liur jerr lahhhh huhu...

JUICY CAFE said...

As-salam q..
sluurrrpp air soya nihh..sejukkk tekak..

tun_telani said...

rajinnyerrrrr~~~~~~~~~
tun kalau nk minum beli yg kotak je. kui kui

Ketuhar Panas Yatie said...

Next time boleh la buat air soya ni. Takdelah susah mana pun. Asyik beli je tiap-tiap minggu kat pasar malam.tq

Cendana Kasih said...

salam ramadhan Q...bestnyer air soya, tp saya dh malas nk buat. time blender dan perah tu yang malas...hehehe...skang ni beli jer soya serbuk kat cosway tu...senang...hehehe...

myda_ahmad said...

rajinnya Qq buat air soya.....saya beli je kt bazar ....

Nuwairani Ismail said...

sedapnya! kalau dah letak pandan tu lagi best. mak kite dulu2 pun suka buat sendiri air soya. kadang2 buat taufu fah lagi.

Cheq Sue said...

makkkkkkk...banyaknya dapat es soya ni sampai 13 cawan ayor.. kita gak minum soya kotak aje... ^^

Amie said...

mmm nyamannya! Puas minum.... kak amie ada mesinnya tapi hanya 2 kali pakai, lepas tu tak gunakan lagi...hu hu huu pemalas!

adda syuhada said...

Kalau dpt soya sejuk..sedapnya...gelas besar tu sekali teguk jer..erkkk pelahap betul bdk ni kan..kihkih

quinnie said...

ika..kita pun bakar ikan je semalam..hahaha....itu pun guna oven je...lepas tu guna paste dah siap utk ikan bakar ni...hehehe...buntu nak masak apa rasanya skang ni..hehehhe

kak shu..kan...puas hati lah minum waktu berbuka...kekekke

tun..hehehhe..kat rumah ni kalau beli memang tak cukup le..dia kena seperiuk besar baru puas hati..hahahhaha

yatie..mudah je...janji rajin..:)

ck..oh ada yg serbuk ye..baru tau...kita ada minum serbuk tapi cap lain le...apa ek..rasa tak sama cam yg asli ler....hehhehe


myda...kita takut le nak beli..bila malam skit mula la basi...hehehe

nuni..kita semangat nak buat taufu fah tu tak sampai lagi..kekekek..takat nak buat air tu masih rajin lagik..kekekek

sue...habis licin...ini kita skit la ni..kita biasanya double kan ..hehhehe

wow kak amie..ada mesin dia jugak ye...saya kalau ada mesin mau selalu buat air ni..kekekek

adda..betul sgt tu..lepas tu kembong air je...kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...