Thursday, 19 July 2012

MEE BANDUNG MUAR...hj sernan


Assalammualaikum....mula2 nak gelak dulu...kelakar la pulak tengok gambar kepala sotong tu..hahahhaha...aduiii terbelingkar je kat atas tu...ngeee...malas nak adjust2 dah waktu ni...sebab dah lapar...hehehhe...

o.k sebelum ni saya pernah post mee bandung muar tapi waktu tu saya guna paste cap ADAMI..tapi kali ni saya guna cap HJ SERNAN pula...memang senang la guna paste dah siap ni...tak yah susah payah nak buat paste mee tu..tinggal kuar modal nak membeli je..hehehhe...rasa paste hj sernan ni memang sedap...makcik pun puji kata best...dia nak suruh anak dia belikan lagi utk stok raya katanya...hehehhehe....sape2 yg berkunjung ke muar boleh la beli..kalau tanya org kat pekan tu mesti semua tau kot sebab rempah2 dari hj sernan ni memang glemer kat sana....ni cousin saya duk sana yg belikan...anak makcik yg pompuan...ada macam2 paste dia beli hari tu ..antaranya...paste ikan bakar....mee rebus...asam pedas...rempah kari..rempah briani...rempah sup.....yg rempah sup daya dah cuba...sedap rempah dia....rempah briani memang saya pakai yg hj sernan je skang ni...lain2 paste tak cuba lagi....tunggu menu utk bulan puasa pulak..hehehhe

o.k..sebelum kita pegi kepada resepi..sape2 yg berminat nak sertai kuiz dari blog kak sha..saya dah siapkan sticky entry utk kuiz ni...segala maklumat tentang kuiz ada kat sana...dan lagi satu..entry tu akan di update dari masa ke semasa..jadiknya kalau malas2 nak carik sendiri soalan semua...bleh ikut je dari blog saya ni...sama2 la kita meriahkan GA kak sha tu...byk lagi tempat kosong katanya...hadiah pun banyakkkk...hehehe..tarikh tutup pun lambat lagi...2 minggu sebelum raya....so masih ada masa lagi sape yg nak join....




MEE BANDUNG MUAR

 Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket paste mee bandung hj sernan
sotong secukupnya
daging secukupnya
udang secukupnya
sos tiram secukupnya
sedikit sos ikan
1 kiub ayam
4 bawang putih ditumbuk
1 bawang besar dihiris
6 cili padi diketuk
sayur cendawan secukupnya
brokoli secukupnya
daun sup dan bawang secukupnya
2 paket mee kuning
daun sup dan bawang dihiris
bancuhan air tepung jagung secukupnya
2 telor ayam
garam dan gula

Cara2

1. mula2 buat stok air daging dulu....daging dipotong besar..lepas tu masak daging bersama air secukupnya dan masukkan 1 hirisan halia kedalamnya dan masak hingga daging empuk. lepas dah empuk...keluarkan daging dan hiris nipis daging...tepikan....simpan stok air daging.

2. kedua..buat stok air udang....kupas udang..ambil kulit dan kepalanya...masukkan kedalam periuk bersama air hingga hapus udang....dan rebuskan hingga didih airnya...lepas tu tapiskan airnya dan simpan

3. panaskan dalam kuali..sedikit minyak...tumis bawang putih tumbuk....bawang besar hingga terbit bau....lepas dah layu bawang besar...masukkan paste mee bandung....kacau2 dan isi sedikit air....tumis kejap dan masukkan daging. kacau rata dan masukkan air rebusan daging serta air rebusan udang. masukkan kiub ayam...sos tiram....sos ikan...cili padi....masak hingga kuah didih.

4. bila kuah dah didih isi udang dan sotong serta cendawan....masukkan juga garam dan sedikit gula....pecah kan telor dan kacau2 telor biar hancur ...tunggu hingga kuah didih semula dan masukkan brokoli serta air bancuhan tepung jagung...kacau2 hingga kuah likat...bila dah likat boleh la tutupkan api.

5. oleh sebab kuah di masak dalam kuantiti yg banyak jadi bila nak makan tu...panaskan sedikit kuah dlm periuk kecil..masukkan mee secukupnya...lepas tu biar mee kembang skit dan tuangkan mee kedalam mangkok...saya lebih suka asingkan mee dan kuahnya sebab bukan semua anggota keluarga nak makan dlm waktu yg sama..kalau dimasukkan semua sekali mee ..nanti mee kembang dan sejuk. akhir sekali..hiaskan mee dgn daun sup dan bawang....kalau ada bawang goreng lagi bagus...:)


13 comments:

kakbesah said...

salam Q, ngh mendung2 pepagi bute ni dijamu mate ngn mi bandung plak.. nmpk sedap mee Q tu.. adeh, berkeriuk perot.. tp...kat mane nk beli perencah bandung tu Q.. xkn nk kne gi Johor kot..aduss..

Tina Othman said...

pergh, sedapnya, dah lama beli paste adami tapi tak termasak2 hehe

myda_ahmad said...

dh lama x mkn mee bandung...bhn2 ada tu,tinggal nk buat je..

HaSue said...

Salam kak Q..
Pernah makan mee rebus hj sernan aritu kiriman sorg rakan blogger...sedappp! suka sangat.. mee akak ni pun nampak menggoda tu.sotong tu posing ala2 seksi gitu kak..hehe..

AZLITA AZIZ said...

Assalamualaikum Q

Mee bandung ni kesukaan anak-anak akan terutamanya anak sulung

Biasanya ianya juga akan menjadi salah satu menu di bulan ramadhan

Di kesempatan ini akak nak ambil peluang untuk mengucapkan Salam Ramadhan buat Q dan keluarga, semoga kedatangan Ramadhan kali ini memberikan kerberkatan buat Q dan keluarga

Selamat Berpuasa

Anna Qawina said...

nak order semangkuk...dgn rempah yg blm guna lg tu ya..haha..terliur tau

Sari Yusa Ibrahim said...

tersedak-sedak Hj Senan tu, Q.. hihi.

Sedapnya mee bandung, kita orang Johor memang peminat mee bandung lebih lagi yg ada kacang & ada telur goyang, hehehe.

zila norazila said...

salam q
dah x yah g muar kan klu nk mkn mee bndung yg best..h ehhee snang citer..kt sini x nampak pulak brand tue..yg lain2 ada la:)

tun_telani said...

Owh.. mee bandung ada pes ye.. nnti nk cari jugak lah.. hasben tun peminat mee bandung muar, aritu tun buat mee bandung dia ckp x sama ngan mee bandung muar..

ps: lagu yamapiiii!!! ^^

Norzie hany said...

Mee bandung muar mmg terrrbaekkk....dah lama tak gi makan kat Muar.
Sedap nampak mee bandung yang Q buat tu,betul2 buat sis terliur.
Good luck utk kuiz Sha ye.

quinnie said...

kakbesah...memang kena pegi muar kak baru dpt beli..hehhehe...memang kat sana je ada jualnya....setakat ni tak tau lak saya....kalau nak guna paste cap lain pun boleh juga...:)

tina...kita rasa cap hj sernan ni lagi best dari adami..:)

myda..bz berkuiz sampai tak sempat masak ye..hahahhaha

hasue...kan..sedap kan...suka la paste dia ni...terbaik lah..hehehhe

kak azlita...salam ramadhan juga buat akak sekeluarga..:)

anna..hahahhah...itu le sebungkus yg kita ada...kena beli lagi le nampaknya sebab paste dia bagus n sedap..kekekke

sari..hahahhaha...wahhahh telor goyang ye..hahahha...pasti syokk makan...kekekek

zila...rasanya jual kat muar je la paste ni...hehehe

tun...kalau dpt beli paste hj sernan ni beli le bebanyak sebab meamng sedap...lagi pun bukannya senang nak kesana...hehhehe

kak norzie...saya ni tak pernah makan yg kat kedai sana...tapi paste ni memang sedap le...tak yah nak tokok tambah dah...hehehh

HomeKreation said...

Salam Ramadhan yg akan tiba nanti. Along pnh rasa pes segera mee bandung muar di kirim oleh kwn dari Johor...sedap! Q punya byk sayur, Along suka!

quinnie said...

salam ramadhan juga buat along :) yer la kak paste ni memang sedap..tak rugi beli...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...