Monday, 16 July 2012

NASI TOMATO... de'nuanza

sedapnya nasi tomato :)


Assalammualaikum...mula2 sekali saya nak ucapkan terima kasih pd semua yg sudi berkunjung ke blog saya...kepada kawan2 yg sporting dan meninggalkan komen..juataan terima kasih saya ucapkan...disini saya nak minta maaf kalau tak dpt buat kunjungan balas ke blog kawan2...sebab line internet saya tersangat lah tenatnya..dah terlebih penggunaan BB..hehehhe...cousin duk main game sampai line pun jadik semput....nak kuarkan entry ni pun makan sejam baru la o.k..itu pun duk loading la loading tak habis2...huhuhu....minta maaf ye semua...saya tetap akan kuarkan entry sebab nak habiskan gambar2 kat folder ni sebelum ramadhan..kalau saya tak buat kunjugan balas tu harap2 semua memahami...minta maaf banyak2....

o.k resepi ni saya masak mingu lepas...sedap resepi de'nuanza ni...rasa lain skit tang ayam tomato tu sebab letak macam2 kan kat dlm dia...nasi tomato tu pun sedap..saya suka rasa yg simple2 je nasinya....saya gandingkan nasi dgn salad campur....itu je sayur yg ada..heheheh

apa2 pun terima kasih pada de'nuanza...mintak halal ye resepinya...


NASI TOMATO

Resepi: de'nuanza
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


 bahan:

2 cawan beras basmati
1/4 cawan susu cair
2 cawan air
1 1/2 kiub ayam megi
1 helai daun pandan
2 sudu besar tomato puree (dlm tin)

bahan tumis:

2 sudu besar marjerin (kalo suka leh guna minyak sapi tp i dont like)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bung cengkih
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
sedikit hirisan halia

cara:

masukkan beras ke dalam rice cooker
cuci bersih dan toskan airnya
ketepikan

panaskan marjerin dlm kuali
tumiskan semua bahan2 tumis sampai wangi dan garing
tutup api
curah bahan2 ni ke dalam rice cooker tadi
masukkan semua bahan2 lain
tanak hingga nasik masak.

AYAM MASAK TOMATO

1 ekor ayam- goreng
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan kacang peas dalam tin

bahan tumis:

1 biji bwg besar-hiris bulat
2 ulas bwg putih-hiris
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih


bahan kisar:

2 genggam cili kering- rebus dan toskan
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
2 biji tomato masak
sedikit halia
2 btg serai- hiris
sedikit lengkuas

cara:

- goreng ayam dan ketepikan
- guna minyak yg sama, kurangkan skit jika perlu, tumis semua bahan2 tumis, kacau hinga agak kekuningan dan bau wangi. kemudian masukkan bahan kisar. kecikkan api, biar hingga mendidih atau pecah minyak...
- masukkan susu , biar sedikit kering , masukkan gula dan garam
-masukkan ayam + kacang peas- sebatikan
- biarkan sebentar sblm angkat
(boleh tabur dgn hirisan daun bawang kalau suka)

* Q tambah tomato puree dlm ayam tomato ni dlm 2 sudu besar 

12 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Quinnie..k.atie pon ada nasi tomato gak ni tp beli kat luar tuk mkn mlm nanti.
Arini keluar ngan suami...tghari pon mkn kat luar gak.Mmg arini gantung peyok belanga :D

quinnie said...

kak atie..saya pun kalau dah kuar sepanjang hari memang tak masak le jawabnya..makan luar je...dah letih tak lalu nak masak2 dah..hehehhe

tun_telani said...

salam kak Q ^^ sedapnyer nasi tomato! dh lama betul rasanya x buat nasi tomato nih. byk betul jenis2 nasik yg mcm2 duk tgh queue. hihi..

Nazrah said...

Salam ... selalu kita makan kat luar jer..x pernah masak nasi sebegini..hehehe

Amie said...

Kak Amie dah lama sangat tak buat nasi tomato, tengok menu Quinnie memang mengancam selera!

Nuwairani Ismail said...

nani buat nasi tomato masa besday bulan 5 baru2 ni guna resepi chef hanilieza. itulah kali pertama masak nasi tumis2 ni. risau betul kalau nasi mentah. adoi

quinnie said...

tun..sama la...macam2 nasi duk Q ni..hehehhe...tak pe bleh praktikkan masa bulan posa nanti...hahaha

kak nazrah..laaa gitu pulak ye..hehehhe

kak amie...saya makan 2 kali hari tu..hehehe

nuni..alahai...kalau mentah kukus le balik...kekeke

Yana Shaiful said...

huhuu..daku dh tergoda tgk nasi tomato n the geng nii..dh lama rsnya yana xbt nasi spesel cani..bleh bt nnt utk bebuka ^_^

kakbesah said...

wee..nasi tomato la plak yer Q, nmpak sedap tu.. peberet akk jgak.. Q ni memang btol2 rajin lah, x ramai org pon still masak spesel2. eh..Q dok ngn sape? brape org.. isy, tu pon nk ditanye, bizi bodi btol la akak ni kn.. tp, nk tahula srbe skit kn, bior brtmbh kmesraan..hee..

myda_ahmad said...

hati teringin nak buat,mulut terasa nak makan,tp....kalau buat pun kena mkn sorg2....anak2 & suami kurang suka....

rahel said...

Hari ni banyak betl godaan....hehe...nasi tomato memang kegemaranku...jemput mkn.

quinnie said...

yana..bagus sgt kalau nak guna resepi ni utk berbuka ..hehehe

kak besah..hehhehe...nanti saya jawab kat entry terbaru ye...special utk akak..heheheh...saya kan kak jenis boring kalau makan asyik lauk tu je...jadiknya kalau ada resepi2 yg menarik tu memang laju je nak cuba...memang kategori suka menambahkan berat..ahahaha

myda..kalau gitu baik le beli je...hehhehe

rahel...belum masuk ramadhan lagi ni rahel..esok2 lagi la...macam2 godaan..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...