Thursday, 5 January 2012

PUDING KARAMEL PERMATA

  rasa puding ni sama macam kek karamel..:)

gambar dah ditebalikkan...ada cebisan kek skit kat permukaan dia...belang2 kat tepi...tak leh nak tunjuk dekat...hehehhe

sebelum diterbalikkan....kek tu ada yg timbul2 skit...tapi tak pe...nanti bila terbalik elok je sekata..

dalam puding karamel ada kek..itu beza dia dari kek karamel...boleh buat puding tebal..dan lagi sedap rasa dia..yummyyy!!!

Assalammualaikum...tetiba bersemangat nak kuarkan entry petang2 ni sebab puding karamel permata saya menjadik..saja cipta nama baru sebab saya buat puding karamel biasa tapi letakkan kek yg tak habis makan kat dalam dia..kiranya tabur2 kan kek tu kat puding ni la masa nak masak tu....Alhamdulillah rasa sedap macam kek karamel jugak..cuma bentuk dia lain la skit kan...dalam puding ada kek gitew....hehehher..rasa maintain sedap...heheheh....saya guna lebihan kek coklat dan kek belang2 strawberry yg tak habis makan....kat rumah ni kalau dibiarkan kek ni memang berkulat la jawabnya..bila buat puding cam gini..memang habis la....tambah2 saya pun memang suka kek karamel....hehehe....kalau yg asyik fail buat kek karamel pun boleh cuba buat puding ni..cuma bentuk dia je la lain skit....gerenti jadik la...ngeeee

kalau nak buat buat kukus dan isi dlm bekas2 dadih yg kecik2 pun sesuai sgt ni utk dijadikan desert yg sedikit lain dari yg lain...menarik kan? saya dpt idea ni bila kek puding karamel yg saya buat guna resepi kak yani tak menjadik seperti org lain...diluar nampak cam puding tapi dalam dia ada kek....ada la tu tersilap kat mana2..tapi rasa maintain sedap...hehehhe..esok la saya tunjukkan kek versi saya tu....mula2 ingat tak jadik kek tu..rupanya elok jadik cuma rupa je lain dari org...hahahha...

resepi ni boleh guna mana2 je resepi puding karamel....cuma taburkan kek je kat dalam dia...:) ni resepi yg saya pakai....meh tengok...

PUDING KARAMEL PERMATA

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

60gm gula
4-5 sudu besar air

5 biji telor saiz m- kalau besar pakai 4 je
500ml susu segar
70gm gula
1 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil tepung kastard

kek secukupnya..ikut la nak letak kek apa pun..saya letak kek coklat dan strawberry ..kek ni dipotong saiz ikut suka...:)

Cara2

1. mula2 panaskan oven...guna loyang saiz 7 inci...sapu loyang dgn mentega...kemudian panaskan loyang dlm oven sekejap biar cair mentega nya...lepas tu keluarkan.

2. buat gula hangus....dah siap masukkan dalam loyang...tak rata pun tak pe...sebab bila dah letak margerin tu loyang memang tak leh ratakan gula..tepikan dan biar sejuk

3. buat puding....satukan bahan2 puding..kacau pelan2 dan tapis...kemudian masukkan kedalam loyang. lepas tu masukkan potongan kek..susun rata...dah siap boleh la dibakar dgn kaedah bain marie....bakar 160c selama 1 jam. tutup dengar aluminium foil

4. dah siap masak..keluarkan dari oven dan biar sejuk. dah sejuk simpan dlm peti ais. agak2 dah sejuk pudingnya baru keluarkan dan terbalikkan...bolehla dimakan..:)

(nota: lain kali saya nak celopkan skit kek tu dgn air perisa kopi ke kot2 dia mau tenggelam...hehhehe..)

22 comments:

Liza said...

fuhhhh...idea yg menarik ni....suka suka...hihiihi

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, pandainya Q banyak idea heheh, mesti sedap puding kek mcm ni, lagi senang n cepat sikit buat, kalo guna kek yg beli pun okkan

quinnie said...

kak liza...untung buat ni gerenti jadik..cuma bentuk je la lain dari kek karamel..hehehhe

kak rosa...hikmah dari tersilap gara2 buat puding resepi kak yani..dapat idea buat puding ni...hehehhe..betul tu kak ..guna kek span beli tu memang sedap sgt la rasa dia...:)

Amie said...

Selamat petang Quinnie,
lama tak dapat masuk dapur Quinnie, happy belated birthday...moga panjang umur & murah rezeki, terus masak2 ye...( hari tu nak wish tapi tak dapat masuk)

quinnie said...

kak amie..terima kasih...tak pe belated pun..hehehe...

Wani said...

salam Q... wah petang2 ni panas sejukkkan tekak dengan puding karamel .. pandaila create resepi ni ... bijak2 hihi

Sheila Shafeareen said...

as'salam Q satu ider yg hebat mmg akk dah dua kali buat kek eramel dua2 kali buat hancur lebur....kalau buat puding karamel mmg menjadi...boleh le buat ni...tq share yeee muah ganda 55 kali hehheeh

izahdaut said...

assalamualaikum kak Q. wawww hebatlah. nampak pun sedap je. cantik pun cantik bila dipotong. sejuk2 mamam ada rasa kek sikit. kek tu tak kembang sangat ye dalam karemel tu kak Q? haish kena try la kan

Cendana Kasih said...

Q, sedapnya puding ni... tengok pun dh terliur.... huhuhu...ada gak idea nk menghabiskan lebihan kek kan...TQ

Ayu said...

Assalam q,
aduh..puding karemel..
akak satu kek karemel pun belum cuba buat lagi..
ini kan puding pula...creative betul idea ni..

quinnie said...

wani..buat pun senang..gerenti jadik...hahhaha

kak shiela...alkisahnya ye kak...guna resepi ni kak senang gitew..hehhehe

izah...tak kembang izah keknya...dia rupa cam gitu gak...hehehhe...guna kek yg jenis span2 ni lagi sedap...:)

ck...itu la kan...dpt ilham dari kegagalan sebenarnya ni...hahhahah

kak ayu...looo tak buat lagi ek...buat ni dulu kak..senang je...hahahah

Cheq Sue said...

wah...aritu bujang, sekarang bertiga, cepatnya dapat baby!

he he he... mesti sedap puding ni kan, mesti macam kek karamel gitu

quinnie said...

sue..baby thn baru...hahahahha..verangan je lebih..kekkeke...yer rasa cam kek karamel jugak sue..cuma rupa je lain..hehehhe

tun_telani said...

wah! mantap! kalau wat cam gini kompom x gigil2 tangan masa bila nk buat kek karamel tu kan. agak2 kalau kita guna japanese cotton cheesecake tu mesti mantap kan.

quinnie said...

tun..kita memang dah terbayang2 nak letak cheese cake pulak lain kali..buat tun buat...jgn tak buat...hahahha..memang sedap kalau letak kek yg jenis lembut2 ni tun...wallahhh sangat2 rasa dia....letak sekali kek coklat...wow weeee...gemoksss terus...hahahha

cik cek said...

Q...akak nak sikit pudinggg...kalau buat kat rumah tak de sape yg nak makan..selera tak sama...:)

quinnie said...

kak cek..rasa dia macam kek karamel jugak kak cek..cuma rupa dan cara masak je lain..yg ni fast track gitew..hahahha

Anna Qawina said...

agak2 esok kita sampai ada lg x dlm esbox tu?

quinnie said...

anna..ada lagi..hehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam quinnie...ini K Pop punya recipe ke?????kreatif betul awak nie ya

~K Ham~ said...

As salam q... selamat tahun baru dik...belum terlambat lagi kan...hihihiiiiiiiii..

akak nak mai ipoh ni...naik ETS...syoknya naik train..nti buatkan akak kek karamel permata tu ya...

quinnie said...

kak paty..hahhaha...bila dah panik timbul la macam2 idea...kekekke

kak ham...heheheh..senang je kak nak buatnya..godek2 je dah siap...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...