Monday, 12 September 2011

Agar2 merah


Assalammualaikum...dua hari tak bersiaran...mesti ada yg mushkil kemanakah gerangannya saya ni menghilang....tak menghilang kemana2 pun..ada je kat rumah nih...terbaring keletihan...kakkakka...aduiiaiiiii...inilah padahnya dah lama tak exercise..satu hari saya bz..hari sabtu hari tu dek sebab buat open house sampai kejang segala urat2 saraf...hahhahaha....saya penat sgt sampai kena telan panadol..nak berjalan pun dah tak larat....nafas pun dah pendek je rasanya..dengan sakit dadanya dek penuh angin satu badan rasanya...risau jugak kot2 penat sgt sampai leh pengsan ke apa....hhahahhaa...lain kali kalau nak masak2 cam gini kena buat rejangan otot dulu dlm seminggu cam gitu..kalau dak memang sakit2 satu badan.....ni pun kaki dgn tangan sakit lagi..semalam saya cakap kat makcik..seminggu ni goreng telor je la...sebab letih sgt...hahahhahaha....tapikan...boleh percaya ke? kakakkaka...

k lah dah panjang sangat melalutnya..pagi2 ni saya tunjuk salah satu menu hari tu...agar2 merah...dah lama jugak tak makan nih....sempat tangkap 2 je gambar..agar2 merah dgn sambal belacan..itu pun sebab ada bakinya...menu lain tak ditangkap pun gambarnya...saya letih sgt2....kalau ada masa terluang memang baring je kat bilik sekejap....sambil nunggu org datang...majlis mula tengah hari...dlm kul 12 MIL makcik dah sampai satu keter dgn adik ipar dia....saya masa tu pakai apron lagi..nasib la lauk yg saya masak dah siap..mee pun kuah dah masak tinggal nak bancuh je...kelam kabut jugak la..makcik masa tu tengah mengacau daging....kehkehkeh....sat2 tu jugak la saya ni sebok nak sidai kain....dah la byk...ingatkan makcik tak jadik nak buat openhouse sabtu hari tu..tu yg lenggang kangkong je..bilik pun tak kemas...ngeee

antara menu yg saya buat...mee hailam....makcik suka mee ni so dia suh buat lagi...ramai jugak yg kata sedap...Alhamdulillah..itu la yg kita nak pun kan...tetamu puas hati masa makan....lepas tu menu nasik...saya masak nasi putih...opor ayam dan nangka....daging masak babu...acar timun dan nenas...sambal belacan....agar2 merah....popia goreng dan basah...yg ni order kat adik ipar makcik....saya tak makan pun sebab penat sgt....tapi memang best popia dia...nanti la saya cuba buat n letak kat blog nih..baru dpt tau resepi inti dia...kekeke...lagi apa ek..itu je la kot...hehhehe...air laici...pakai kordial jek...lagi satu masa tengah tetamu dtg saya sempat buatkan eggless coklat kek kakdayang tu tuk makcik saya kat kg..dia ni tak makan telor...sian plak kat dia....masak kan jugak la utk dia bawak balik....tetamu hari tu dlm 50 org....

makcik kata....lepas ni nak buat kenduri tahlil pulak..hahhahaha..makcik saya memang cam gini...dia kata tak boleh dimulakan sebenarnya..memang seronok tengok org dtg rumah makan2....hehehhehe....memang ada kebenarannya pun...rasa ada satu nikmat dan kepuasan bila tengok org datang kerumah bertandang....eh dah panjang lagi ceritanya...hahhahaha....k lah meh tengok resepi agar2..sorry ek dah panjang sgt cerita ceriti nya....resepi ni saya duk baca dari komen2 kat fb myr ke kat kongsi resepi..ramai yg komen kata kalau nak buat agar2 ikut sukatan nih..saya tak pernah cuba sebenarnya..tawakkal je la masa buat tu..Alhamdulillah elok menjadiknya...cantik bila dipotong...rasa pun kenyal2 tak la keras sgt...


Agar2 merah

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket agar2...tak ingat berapa gm
air - 2x bekas plastik agar2 tu
1/3 senduk gula batu
gula secukupnya
sirap ros merah secukupnya
2 helai daun pandan

Cara2

1. mula2 basuh bersih agar2 tadi...kemudian masukkan kedalam periuk...masukkan air sebanyak 2 paket plastik agar2 tu...kemudian rendam kan agar2 dan air tadi selama 2 jam.

2. bila dah 2 jam...panaskan periuk atas api...masukkan daun pandan dan masak hingga agar2 tadi hancur.

3. bila agar2 dah hancur..masukkan gula batu, gula dan sirap ros kedalamnya...rasa la tahap kemanisan yg kita nak....bila dah cukup manis..tutup api...keluarkan daun pandan tadi.

4. basahkan loyang dan tuang agar2 tadi kedalamnya..biar hingga agar2 sejuk dan boleh la dimasukkan kedalam peti ais....agar2 ni kalau tak letak dlm peti ais pun dah keras dah..cuma tak sejuk je....cara nak potong...terbalikkan loyang atas dulang..dan baru potong...baru dpt bentuk yg cantik....

7 comments:

tun_telani said...

kak Q.. byk nyer menuuu.... patut laa kepengsanan.. tun bila ada ramai tetamu, mmg msk nasi set dgn 2 jenis lauk je.. msk seperiuk besar pastu dh blh wt kuih sikit2. tu pun mlm kompom kepengsanan jugak. tp masak2 bestnyer, bab nk membasuh pinggan mangkuk n periuk yg tension tu, btl x? hihi..
dh lama x mkn agar2 gini. skrg tgh diet kuih manis. selagi x turun berat ni, selagi tu laa xnk wat kuih manis. hehe

quinnie said...

tun..itu la sebabnya...mee tu salah satunya...tiap kali org datang kena bancuh..makcik lak layan tetamu..pakcik basuh pinggan...hahahhaha...kita nak pijak simen pun dah tak larat rasanya....malam ada 2 keluarga lagi dtg...dari kul 12 sampai 10 mlm baru tutup rumah....hehhehe

bagusnya tun diet...kita ni tengah berpikir2 nak start puasa nih...berat dah naik...takutsssss....hehhehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Quinnie,rajennya buat open house...mmg meletihkn tp seronok!

quinnie said...

kakatie..memang tiap2 thn buat..tapi dah 2 thn rasanya tutup pintu waktu raya..hahahha...ni dah start balik masak2...lepas ni mesti akan menyusul yg lain2 pulak...:)

memang seronok tengok org datang beraya..makan pun penuh selera....hehhehe

Nazrah said...

Salam Quinnie.. selamat hari raya...

Zaliedana said...

ASSALAM KAK Q,Sy pon ari sabtu baru ni igt nak wat juga,tapi nak wat open door jer,kecil2lan,hehe,pastu hb kta nanti lah dlu,sbb dia pon baru jer bek demam,tah la bila nak wat,msk mmg best,bab nak membasuh n mengemas tuh yg malas..Rajin toi kak wat mcm2..

quinnie said...

waalaikumsalam...

nazrah selamat hari raya jugak...:)

siti....tak jangka nak ajak ramai org...tengok makanan byk lak..last2 semua di ajak...hahhaha...memang meriah rasa raya bila buat openhouse ni..memang part mengemas tu kita surrender sebab dah letih masak...kekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...