Friday, 23 September 2011

Moist marble cake

saya paling suka resepi kek marble nih!!


huduh je rupa atas dia...kesilapan teknikal masa membakar...kehkehkeh

sebenarnya kek ni saya buat hari raya hari tu..tak sempat nak post entry..kira tertunggak jugak la nih...hehhehe...saya kalau nak buat kek marble sekarang ni memang akan guna resepi ni sebab bagi saya kek ni lembut dan moist....sebenarnya resepi kek ni dari kakfida@myr...resepi asalnya kek marble dulche de leche kakfida tu..saya pernah hantar resepi kek ni dulu...tapi waktu tu saya guna ddl ni....sekarang  saya ubah skit bahan2 dia dan buat 2 bancuhan sekali...sebab rugi kalau buat sikit kek ni..tak cukup makan sebab sedap..hahhahaha....ada bahan yg saya tukar terutamanya part dulche deleche tu...almaklum la nak buat dia tu kena masak susu sampai 3 jam...tak terdaya nak ngikutnya...kita lak nak makan selalu kek ni..jadiknya kena la pandai adjust sendiri....sebabnya saya memang dah jatuh hati kat resepi nih..hehhehehe..saya sebenarnya memang tak suka kek marble masa zaman dulu..mungkin tak jumpa lagi resepi yg saya suka...bila dah dpt resepi ni memang saya tak tukar ke lain dah...hehehhe....apa2 pun terima kasih pada kak fida yg telah byk memberi jasa dgn berkongsi pelbagai resepi ...kalau sape2 nak rujuk resepi asal boleh pegi kat link nih...dulche de leche marble kek

Moist marble cake

Resepi asal: kakfida@myr
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


bahan2

2 cawan mentega /margerin
4 sudu besar mumbung gula - boleh tambah lagi jika suka manis
2 cawan susu pekat krimer
1 1/2 sudu teh esen vanila
4 cawan tepung gandum*
3 sudu teh baking powder *(* bhn diayak bersama)
8 biji telor besar (dipukul ringan)
4 sudu besar serbuk koko + sedikit air panas dan dijadikan pes coklat
1 sudu teh emulco coklat
sedikit pewarna merah
1/2 sudu teh esen rose 

cara:

1. pukul mentega/ margerin dan gula hingga kembang, lalu masukkan esen vanila dan terus pukul.

2. tuang susu pekat sambil adunan di pukul terus hingga rata

3.perlahan kan mixer dan masukkan campuran tepung sedikit2  dan akhir sekali masukkan telur dan pukul lagi hingga rata.

4.adunan dibahagi kepada 2...satu adunan warna merah dan ditambah dgn esen rose dan satu lagi di campurkan dgn paste coklat dan coklat emulco. gaul rata adunan.

5. marblekan adunan kek tadi dlm loyang yg telah di griss dan bakar pada suhu 170c selama  1 jam atau sehingga masak ikut kesesuaian oven sendiri. pastikan loyang tadi ditutup bahagian atasnya dgn aluminium foil utk mendapatkan kek yg moist dan tidak hangus.

(saya buat 2 adunan tu yg byk bahannya...kek ni lagi sedap lepas sehari dua cam tu..simpan dlm peti ais utk tahan lama...kek ni tetap sedap walaupun baru keluar dari peti ais...rasanya tetap moist dan tidak kasar...ikut cara2 yg betul terutamanya masa memasukkan telor tu diakhir sekali utk mendapatkan hasil yg memuaskan...sebab masa saya buat kali ke dua hari tu main langgar je stepnya  tapi nasib baik kek ni menjadi tapi texture dia ada berubah skit walaupun masih menjadik keknya....kalau dah biasa buat kek ni dia akan dpt bezakan....huhuhu. boleh tukar pelbagai perisa yg disukai..)

17 comments:

Nazrah said...

rupa buruk tak per..janji rasa sedap..

quinnie said...

hehhehe..kaknazrah...memang betul kata2mu itew...kehkehkeh

tun_telani said...

setuju.. setuju.. kdg2 kek yg tun wat atas dia pun x berapa cantik. pandai2 laa cover ngan topping. xpun kerat dulu baru amik gambar. hehe.. kek marble biasa tun tunggu mama tun je buatkan =)

quinnie said...

yg kita ni tun byk silapnya...kesilapan teknikal yg sengaja dicarik...dah penat waktu tu...last2 nyesal tengok bhgn atasnya...hahhahah....

Chik Mimi said...

Aduh Q bestnya lama akak tak bakaq kek

Uncle Lee said...

Hello Quinnie, Wow! Lagi one more time....WOW! I love this!
It's really beautiful. I have not eaten this suda lupa bila.
But tentu ada problems eat this lovely cake.....masuk one spoon in the mouth, habis cherita....sure want more, then more. Ha ha ha.

Looking at the cake, must have required dexterity, delicacy, finesse and coordination and patience on your part.
Outstanding, Quinnie.

You have a great weekend, and keep a song in your heart.
Best regards.
Lee.

nuwairani ismail said...

kak Q, kite dh buat jugak kek ni...memang sedap bangat! time tgh gile dgn DDL dulu. kalau guna DDL bau aromanya lain sikit.

Anna Qawina said...

Q..uiiii..banyaknye telur..tak bau ke? pastu loyang besar mana? leh try nih..hehe

Ida,Japan said...

rupa tak penting janji sedap Q

quinnie said...

kakmimi..saya pun tengah teringin nak makan kek nih..adussss

uncle Lee thank u for all your compliment..i'm speechless...hehhehe...

nuni..memang kalau guna ddl ada beza skit...tapi tu la kan..tak larat nak buat ddl selalu..hehhehe..tapi rasa maintain sedap...kekkeke

anna tak dak bau kek nih..tak tau berapa inci loyang..tak pernah ukur pun..kakkakak.rasanya 12 inci saiz petak..

betul tu kakida..janji puas hati makan..ayat nak sedapkan hati...hahahha...

Amie said...

yang penting rajin cuba, lama-lama tentu dapat hasil yang diinginkan.... he he Kak Amie pun baru nak masuk kelas buat kek

ibundo said...

salam q,
macam nak buat tapi tak tau le bila.
takut tak menjadik je.

quinnie said...

kakamie..syok nya nak masuk kelas kek.saya pun teringin nak masuk kelas masak2 nih...

kakpah....Insyaallah menjadik kek nya kak....hehehe..saya ni salah teknik membakar tu yg tak cantik atasnya tu....hehhehe

aroha mizwa said...

salam kak Q..
boleh cuba nie bila tgk akk promote hehe..

Nurul said...

Salam Kak Q...
Macam best jer kek ni... & ader rasa cam nak makan kek plak harini... balik ni nurul nak try lah sbb kak Q dah promote baik punya... :)

Ayu said...

Assalam Q, wah kek marble yang sudah diolah dari ddl marble cake tu ya..
akak baru tahu Q pun dah pernah buat cake tu ya..tulah akak ingat ddl akak tu ada terkeras lah sikit so mungkin it affect my cake punya rasa..tapi memng pun cake tu lepas sehari baru terasa keenakkannya..walaupun sedikit kering..huhu

quinnie said...

mizwa....risau jugak kalau mizwa buat tak menjadik sedap cam kita...hehheheh

nurul..harap2 o.k la keknurul tu ye...sebab kita memang suka....:)

kakayu..saya dah lama buat kek ni..1 resepi yg saya post kat blog...hehehhe...aduiii cam ne kek akak leh kering nih? tak puas hati dengarnya...saya nye elok je kak jadik....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...