Wednesday, 25 May 2011

Dulche De Leche Marble Cake


Resepi pertama yg di post kat blog...baru nak berjinak2 dgn blog setelah tak boleh masuk myr forum...hahhahha...dulu malas nak join sebab rasa cam tak leh nak kasi komitment...tapi sunyi lak bila dah tak bleh contact kawan2 kat forum..tu yg nak berblog pulak rasanye.....harap2 boleh bertahan lama la dgn blog ni..hehhehe

saya paling suka dgn resepi kek ni sebab dia moist...saya ni paling cerewet dgn kek marble nih....lepas makan kek ni memang saya suka sgt2...lepas ni kalau nak buat kek marble memang saya akan pilih tuk guna resepi nih....thank u kak fida myr...semua resepi akak memang best dan harap akak tak kisah saya kongsikan resepi ni kat sini ye...kalau nak resepi dulche de leche boleh klik kat sini ddl

DULCHE DE LECHE MARBLE KEK

resepi asal: kakfida@myresipi
resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2

1 cawan mentega /margerin
1/3 cawan padat gula perang ( saya guna gula pasir biasa dlm 1 sudu besar)
1 cawan dulche de leche
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum*
1 1/2 sudu kecil baking powder *(* bhn diayak bersama)
4 biji telor besar (dipukul ringan)
100g coklat masakan dicairkan ( saya ganti dgn 2 sudu besar serbuk koko + skit air panas )

cara:

1. pukul mentega/ margerin dan gula hingga kembang, lalu masukkan esen vanila dan terus pukul.

2. tuang dulche de leche sambil adunan di pukul terus hingga rata

3.perlahan kan mixer dan masukkan campuran tepung sedikit2  dan akhir sekali masukkan telur dan pukul lagi hingga rata.

4.adunan dibahagi kepada 2...satu adunan warna asal dan satu lagi di campurkan dgn coklat yg telah dicairkan.

5. marblekan adunan kek tadi dlm loyang yg telah di griss dan bakar pada suhu 170c selama 45 m atau 1 jam.

( saya kalau nak bakar kek mesti nak tutup loyang tu dgn aluminium foil tuk elakkan kek tu hangus kat atas dia....)


6 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kak quinnie MyR eak????? kalau betul ahkakkkkkkkkk!!! misssssss uuuuuuu!!!! nak main nyorok2 eak, sib baik kena tangkap kat follower list kita hihihi....

quinnie said...

ha...a ika..rindu jugak kat dia....dah tak bleh masuk forum myr.....sob...sob...tu yg mula bukak blog...byk benda nak kena belajar...mula malas gak....hahhaha...ni pun dah tersilap post...org letak resepinye sekali..kita tah mengarut apa....kekkeke..thanks ika sebab kasi komen...kekkeke...yg 1 tuh...ngeeee

K.Nor said...

akhirnya berblog gak ya Q.. mmg rindu sama geng forum :)

quinnie said...

iye la kaknor...rindu nak borak2 cam dulu2....baru2 ni myr forum dah tak bleh masuk...terus lost contact dgn kaklily, kakcik n kaknis...dan lain2.....pagi2 kalau dak mesti ngadap forum tu....skali dah tak bleh masuk...mau tak meroyan..kekkeke...tu yg bukak jugak blog...kot2 boleh terserempak kat sini.....

nurafma nieaz said...

salam perkenalan Q,first time kita bertemu rasanya......terpanggil pula nak buka blog u pagi ni.......anyway tak rugi rasanya coz byk resepi yg menarik malah dah tertarik dgn resepi ini hahaha...cuma persoalannya kat mana nak dapatkan dulche de leche?

quinnie said...

salam kenal jugak....ddl ni kena buat sendiri..dari susu...saya ada letak link kat atas tu cara2 nak buat dia...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...