Monday, 30 May 2011

Talapia panggang bersantan






lauk ni masak hari ni sebenarnye....dulu penah masak kuah santan cam gini tapi masih tak berapa nak pandai...so cam ada terkurang skit rasa dia....bila dah lama2 masak ni...baru pandai cam ne nak adjust dia nye rasa tu agar bila makan kuah tu kita tak rasa muak...rupanya kena lebihkan air perahan limau tu biar dia rasa masam2 skit....n gula pun memain kan peranan penting utk seimbang kan rasa masam tadi.....memang sedap kuah ni tuk di cicah dgn ikan bakar....resepi asal dari majalah saji tapi saya ubah suai ikut citarasa saya sendiri.....kalau nak cuba meh tengok resepi kat bawah...

Talapia panggang bersantan

Sumber: majalah saji
Resepi ; quinnie@ qasehququinnie.blogspot,com

Bahan2 tuk ikan panggang

3 ekor ikan talapia saiz besar
garam
planta
sedikit asam jawa dan air

Cara2

1. basuh ikan dan selar2 ikan....kemudian rendam ikan tadi dlm air asam jawa selama 5 minit....lepas tu basuh balik ikan tadi dan toskan....

2. panaskan oven suhu 250c selama 20 minit...saya on kan fan....sementara nak tunggu oven panas....gaul ikan tadi dgn garam secukupnya...di ikuti dgn planta plak....sapu rata pada badan ikan dan letak skit kat dlm perut dia.....ambik dulang oven dan lapik dgn aliminium foil dan susun ikan tadi.....bila oven dah panas...masukkan ikan dan bakar dlm 30 m...ikut saiz ikan...kalau kecik mungkin masak lagi awal...kalau terlebih masak nanti isi ikan bleh kering...so kena selalu la pantau......nak tau dah masak ikan ni bila nampak isi dia dah tukar kaler putih....

Bahan2 kuah santan

1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
 2 biji limau nipis saiz besar
 15 cili padi -kalau nak pedas tambah lagi
1/2 sudu besar belacan
2 biji cili merah dan hijau - hiris
2 tomato - hiris
2 bawang besar - hiris ( saya suka bawang byk tu yg letak byk...kalau tak suka leh letak 1 je)
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula


Cara2

1. masukkan cili padi, gula , garam dan belacan dlm lesung batu dan tumbuk hancur......bila dah hancur masukkan skit bawang....dlm 1/2 biji dan tumbuk2 kasar.....kuarkan sambal tadi dan masukkan dalam mangkok.

2. campurkan santan, air ,air perahan limau nipis , buah tomato dan cili yg dihiris ke dalam manggkok  yg berisi sambal tadi.....gaul2 rata..da rasa masin manisnya....

3. tuang kuah santan tadi diatas ikan panggang dan boleh la dihidangkan dgn nasi putih...nak makan ngan ulam2 pun boleh....memang sedap....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...