Wednesday 1 June 2011

Daging tetel masak asam tumis melaka


sebenarnya saya tak pernah makan asam tumis melaka nih....atau kalau kita biasa panggil asam pedas melaka....tambah2 daging tetel ni...lagi saya tak biasa makan...kalau makan pun bila buat sup tulang ada la tambah daging tetel skit.....baru2 ni dpt makan gulai ni masa jiran saya buat kenduri kawin anak dia....rasa sedap sgt2 gulai ni.....saya siap bertambah nasi masa majlis kawin tu...hahhahah.......lepas habis kenduri dia kasi bawak balik gulai.......balik rumah duk pulun lagi...kekkeke....org lain mungkin lain cara masakan dia...tapi yg ni versi jiran saya...dia memang org melaka....k kalau nak resepi leh tengok kat bawah....

Daging tetel masak asam tumis melaka

Resepi: quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 kilo daging tetel - direbus dlm 2 jam utk empukkan daging
1 bawang besar *
5 bawang putih*
1 inci halia*
20-30 cili kering - direbus dulu*
1 sudu kecil lada hitam*
2 sudu besar ketumbar biji*
1 sudu besar jintan kasar*
1 sudu besar jintan halus*
2 buah keras * (optional)
1 ibu jari belacan *- (bahan * diblend lumat)
5 batang serai - diketuk bagi hancur
2 sudu besar asam jawa - dicampur dgn air
minyak tuk menumis, garam dan gula
7 helai daun limau purut
2 biji tomato - dibelah 6

Cara2

1. tumis minyak sedikit....agak2 jgn byk sgt...nanti berminyak kuah dia...tumiskan bahan blend hingga naik bau dan masukkan serai yg telah diketuk tadi....masak sampai pecah minyak....macam masak asam pedas biasa.....

2. bila dah pecah minyak...masukkan daging tetel yg telah direbus tadi bersama2 air rebusan daging....sebelum masukkan daging buang dulu minyak2 yg dah beku kat permukaan air rebusan supaya tak berminyak sgt nanti kuahnye....masak sampai kuah didih dan masukkan air asam jawa.....tambah air kalau terasa kurang air.....masak lagi hingga daging betul2 dah lembut....kuah daging tetel ni dia pekat skit...so kalau air tu banyak....reneh sampai kuah tu pekat....

3. bila dah empuk daging...masukkan buah tomato dan daun limau purut yg dicarik2...garam serta gula.....bila tomato dah layu...boleh tutup api.....siap utk dihidangkan...

(nota: kalau suka boleh letak daun kesum skit...tapi jgn byk sgt..dia lebih sedap kalau lebihkan rasa daun limau purut.....kuah dia memang pekat skit...tapi still la berkuah.....gula tu kena perasakan betul2...gulai ni dia tak rasa masam bila kita seimbangkan rasa gula tu.....so tambah skit2 gula tu tapi jgn sampai kuah jadi manis lak....cili tu kalau terbanyak boleh kurangkan kuantiti dia....apa2 pun selamat mencuba...:) )

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...