Sunday, 5 June 2011

Rendang tok perak doojoon..:)


rendang tok ni kalau nak masak kena ada semangat yg kental baru leh buat...hehhehehe.....saya masak rendang ni semalam...memang letih le tapi berbaloi bila tengok rendang dah masak...kekkeke.....apa kena mengena doojoon ngan rendang tok ni ek? hehehheh....masa tengah ngacau2 rendang ni...duk boring tak tau nak buat apa....baik le melayan kpop nyambil2 tu...kalau dak mau ngantuk tersengguk2 ngadap kuali nak nunggu 4 jam baru rendang ni masak....kekekkek....rendang ni saya buat 3 kilo....dia sebenarnya....tak kira la nak masak 1 kilo ke 4 kilo ke....tetap kena kacau 4 jam jugak...alang2 nak masak sampai 4 jam ni...baik le masak byk sekaligus....lepas ni bleh simpan kalau ada lebih....kalau nak makan panaskan je balik...)....rendang tok ni ada byk versi....saya suka rasa rendang yg macam kat kg saya...dulu2 kalau org kawin mesti masak rendang tok ni.....saya ni sebenarnye dulu tak suka makan rendang tok....kalau lauk org kawin tu memang tak ambik le rendang tok ni...tapi sekarang dah suka la plak...tapi tak suka rasa yg macam org biasa jual tu...nak rasa cam kg saya punye jugak....hehehhe...tekak berkira ni susah skit....ngeee....kalau nak resepi yg macam kg saya nye rendang tok...bleh tengok kat bawah....selamat mengacau ek!!! :)


Rendang tok perak

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 kilo daging - potong 30 ketul
1/2 - 1 cawan kerisik
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
3 serai*
1/2 sudu kecil biji lada hitam *
20 cili kering* (blend bahan* halus)
2 bawang besar - saiz besar dan hiris
5 bawang putih - hiris
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
3 buah pelaga
1 sudu besar jintan kasar- disangai dan blend kering
1 sudu besr jintan halus- disangai dan blend kering
1 ketul gula merah
garam
rm 5 ringgit kelapa - perah jadikan santan secukupnya

Cara2

1. masukkan semua bahan dalam kuali besar...kecuali garam...santan kena letak sampai hapus daging...masak guna api kecil...masak selama 4 jam....sampai terbit minyak dan warna rendang bertukar jadi gelap....masukkan garam dan perasakan....gaul2 rata....dan tutup api...siap...

2. tips nak dptkan santan yg pekat....masak air skit dlm periuk....bila dah didih...masukkan kelapa....tutup api...kacau2 rata dan boleh la blend kelapa tadi...kalau air tak cukup boleh tambah je ngan air sejuk....kemudian tapis le santan tadi cam biasa....seeloknya...tunggu dulu kelapa tu sejuk skit baru blend...kalau tak panas nanti bila nak ramas kelapa tu....

3. kalau suka rasa rendang tok yg macam ala2 org biasa jual tu....tambah 1 sudu besar biji ketumbar - sangai sekali dgn jintan2 tadi...blend kering...lepas tu kena tambah lagi kuantiti serai....isi dlm 5-6 batang serai....dan tambah daun kunyit....letak dlm 4 helai.....kalau masak cam gini dpt le rasa cam rendang tok maknik yg glemer kat perak ni...or rendang tok yg biasa org duk jual...

(nota: masak rendang tok ni api tak bleh besar...sebab nanti 4 jam masak pun daging tak lembut.....api sederhana kecil....tak payah kacau selalu...bila nak kering tu kena kacau2 takut hangit.....santan kena pekat...kalau tak nanti tak terbit minyak....tapi kalau nak jaga kesihatan boleh je kalau nak kurangkan....saya sangai je jintan2 tu pakai oven....panaskan oven dlm 10m suhu ovem 100c dan masukkan jintan dlm oven lebih kurang 10 m.....perhatikan le takut hangit lak...ikut oven masing2....kerisik kalau nak kurang kan boleh je kalau jenis tak suka kerisik tu letak byk...tapi saya suka kalau byk kerisik...baru best!!)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...