Thursday 2 June 2011

Mee goreng basah






mee memang salah satu makanan kegemaran saya...tak kira la mee masak apa pun...janji mee...hehhehe...mee goreng ni saya adaptasi dari resepi char kue tiau che'iza @myr....saya suka sgt resepi char kue tiau dia.....tu yg kalau nak goreng mee pun saya akan guna resepi tu....sejak dah selalu buat mee goreng basah...dah tak menjadik plak bila nak masak mee goreng kering...hahahha...macam2....kadang2 teringin gak nak makan yg kering...tapi dia jadik basah gak....tapi tuk resepi ni memang saya nak makan yg basah...:) yg ni saya guna bahan2 yg ada kat peti ais....tak ikut sepenuhnya resepi yg asal....o.k kalau nak makan mee goreng yg simple boleh cuba resepi nih....

Mee goreng basah

Resepi asal: che'iza@myr
Resepi : quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket mee kuning - basuh dan tos
10 cili kering *- rebus dan tos
1 bawang besar*
4 bawang putih*
skit halia* - skit je (bahan* blend hancur)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos ikan( optional)
1/2 sudu otak udang
3 ketul tauhu - digoreng dan potong kecil
2 biji telor
1/2 kilo kerang - rebus dan ambik isi nya
2 biji bawang putih - ketuk kasar
1 kiub ayam
sayur sawi dan taugeh
daun sup dan bawang dihiris tuk taburan
air secukupnya


Cara2

1. panaskan 1/2 cawan minyak...dan tumis bawang putih yg diketuk dulu...dah kuning skit masukkan bahan2 blend....tumis hingga naik bau dan cili masak or terbit minyak.....kemudian masukkan bahan2 sos seperti kicap pekat dan cair, sos tiram,sos ikan, otak udang dan kiub ayam...kacau2 kejap dan masukkan air skit....masak hingga ramuan didih...

2. bila dah didih...boleh la masukkan telur ayam dan biar kejap kemudian kacau2 biar telur tu hancur.....kemudian baru masukkan kerang yg telah direbus tadi.....serta tauhu yg telah dipotong kecil. gaul2 rata. kemudian baru masukkan mee.....kacau mee dan sementara tu masukkan sayur sawi.....kacau2 lagi....nampak macam sayur sawi dah bertukar warna....baru masukkan taugeh...kacau2 rata lagi dan boleh tutup api...untuk mendapatkan mee yg digoreng itu basah....lepas tutup api...pindahkan segera kuali tadi ke tempat lain atau ke tungku dapur yg sebelah....ni utk elakkan masa kita menceduk mee tu air mee akan mengering....cepat2 tuangkan mee dalam manggok utk dihidangkan....

3. akhir sekali...boleh la dihias mee tadi dgn daun bawang dan sup yg telah dihiris....hidangkan mee dgn cili jeruk....resepi cili jeruk klik kat sini cili jeruk

(nota: kalau ada ayam or udang boleh masukkan dlm mee ini...saya paling suka kalau guna udang....dia lagi menaikkan rasa mee)

2 comments:

izahdaut said...

suke mee goreng, tak kire le basah ke kering ke mamak ke.. hehehe... sedap nampaknya tu

quinnie said...

hehehe...kengkadang teringin nak makan yg kering..udah hilang skill la plak nak masak yg kering2 nih...hehhehe...dulu2 bleh plak...macam2....kekkeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...