Wednesday, 22 June 2011

Mee kari coffee prince..:)


baru lepas tengok citer korea coffee prince...tu yg tersampuk sat...hehhehe...citer ni memang one of my fav kdrama....tengok byk kali pun bleh tersengih2 lagi bila tengok hankyul...hanseong ngan sunki...kekekke....memang best la citer nih....tambah2 bila diulang balik kat tv...tayang dlm bahasa korea jugak..lagi la sukaaaaa sgttttt2....nomul2 chowa gitu....hehheheh....

berbalik pada mee kari....saya memang suka makan mee kari....tambah2 kat ipoh ni memang byk kedai yg jual mee kari yg best2...tambah2 kedai yg kat pekan tu..lupa lak nama dia...memang fav saya....mee kari ni kalau nak tau best ke tak...ada satu bau tu..susah nak cakap....hanya deria bau je yg boleh tau...kekekek...yg ni saya buat guna resepi kakhana@myr...memang dah lama guna resepi ni...tiap2 kali masak mesti ikut cara ni tapi saya edit skit resepi ni....tambah2 skit bahan2 lain....kalau nak tengok versi lengkap kak hana boleh pegi kat myr....yg ni versi saya dah edit....apa2 pun terima kasih kat kakhana sebab sudi kongsi resepi...:)

Mee kari

Resepi asal: hana6877@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket mee kuning
6 ketul isi ayam - potong kecil2
1/2 kilo kerang - direbus dan kopek kulitnya
1 genggam udang kering* - saya guna udang halus
1 bawang besar*
3 bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
7 cili kering* ( blend bahan* halus)
4 sudu besar serbuk kari daging alagapas/ babas
4 sudu besar serbuk kari daging tuk taburan pulak
1 tomato - potong dadu
1 kiub ayam
rempah tumis 4 sekawan
6 daun kari
6 batang serai - saiz besar diketuk pecah2 batangnya
1 keledek saiz kecil - direbus empuk dan blend dgn air skit
3 tauhu - digoreng dan potong kecil
santan secukupnya
1 keping asam keping
air, garam .gula dan minyak tuk menumis

bahan sampingan
sayur sawi, taugeh, daun sup dan bawang, fish ball/ fish cake, telur rebus, bawang goreng, cili merah, limau kasturi

Cara2

1. mula2 panas kan minyak dan tumis tomato yg didadu....dah lembut tomato...masukkan bahan2 blend...goreng sampai naik bau...masukkan rempah 4 sekawan dan daun kari...kacau lagi sekejap..dah nampak terbit minyak...masukkan rempah kari...kacau cepat2...dan masukkan air....kacau rata sampai rempah tadi tak berketul....masak lagi sampai terbit minyak.....

2. bila dah terbit minyak....masukkan ayam dan kiub ayam....kacau2 rata dan masukkan air serta santan secukupnya....masukkan jugak keledek yg telah diblend tadi..masuk asam keping..masak hingga didih.....isi garam dan gula skit....lepas tu masukkan lagi rempah kari ayam/daging dlm 4 sudu besar..yg ni taburkan je....kacau2 rata dan kecil kan api...masak reneh yg ni sampai terbit minyak kuah tadi....bila dah terbit minyak...ayam dah empuk....masukkan tauhu goreng dan kerang....kalau ada fish ball or fish cake...masukkan sekali. rasa garamnya....masukkan sayur sawi dan.lepas tu terus  tutup api...tutup api cepat2 sebab nak elakkan sawi tadi lembik.

3. masukkan mee dalam mangkok....letak bawang sup dan bawang yg dihiris...cili merah yg dihirs...telur rebus yg dibelah 2....bawang goreng jika ada....dan curahkan kuah kari tadi atas mee....siap....kalau kurang pedas boleh potong2 cili padi.....

(nota: pada saya....kalau nak masak mee kari rempah yg paling best sama ada guna babas or alagapas....kalau guna rempah ni.....rasa mee kari tak rasa macam gulai kari.....terutamanya kalau kita masukkan ayam sekali dalam kuah..)

6 comments:

Kak Rosaliza said...

Assalam Q, sedap nya mee kari tu

Chik Mimi said...

Q sedapnya lama akak pun lama tak buat

quinnie said...

w'salam kakak2 semua....:)....saya pun dah lama tak buat mee nih...hehhehe...bila teringin baru la mee kari ni muncul...heheheh

Ida,Japan said...

mee kari yg sedap...suka2

quinnie said...

ha..a la ida..mee kari memang sentiasa sedap...hehehhe

mamaAna said...

Salam perkenalan quinnie....
Sedapnya mee kari, boleh le share resepi.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...