Sunday, 26 June 2011

Teh kurma

suka nya saya ngan air teh kurma nih...the best la air nih...rasa macam air tebu pun ada...air mata kucing pun ada...pelbagai rasa lah...kalau letak kembang semankok ngan selasih mesti lagi best..lain kali kalau buat nak letak....ni kali ke2 saya buat air ni....2 hari berderet duk buat air nih...minum panas pun sedap...sejuk pun best....resepi teh kurma ni dari syahmi@myr...tak rugi mencuba....sedap...tq syahmi...saya letak resepi awak kat sini ye.....terima kasih sebab berkongsi resepi air yg menarik nih...:)


Teh kurma

Resepi : syahmi@myr

Bahan-bahan ( 3 gelas koktail )

  • 4-5 biji kurma ( yg murah pun takpe )
  • beberapa potong buah apple / pear- saya pakai buah apple merah sebiji
  • 3 sudu gula ( ikut rasa )
  • 600 ml air - air saya letak 1 1/2 liter

Cara-cara

  1. Buah apple / pear dipotong kiub.
  2. Kurma x payah buang biji.
  3. Rebus semua sekali hingga mendidih.
  4. Lebih sedap diminum sejuk.
( nota: bila air dah didih...saya tekan2 kurma dan buah apple tu utk keluarkan lagi jus2 dia...biar lagi sedap...nak makan pun best sebab dah hancur...sedap sgt air ni...tak rugi cuba....saya kalau nak minum panas...saya tak letak gula...suka rasa asli dia...kalau nak minum ngan ais baru saya letak gula...)

10 comments:

Anna Qawina said...

pg2 dah tayang air sejuk...grrr...nak segelas

Sue said...

amboi... ais pepagi nih... boleh cuba ni cam menarik jer

quinnie said...

hehehe...minum panas pun best air nih...jemput minum semua....:)

Mas said...

wahh....bestnya tengok air tu...
mas tak pernah minum lagi...

quinnie said...

saya 3 hari berturut minum air nih...heheheh...kat dapur ada lagi...baru buat...nanti nak buat teh kurma selasih lak...hehehhe

Diana @ Melley Mey said...

wah teh kurma... x perna minum lagi.. menarik rersipi nie

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam quinnie..syurrrr..tumpang minun air teh kurma kat sini.
tg sidai bj/seluar dlm tue..atie pon sidai kat luar gak tp di bawah kain batik yg di sidai...nyorok sikit,jadinya org xnampak..hihi

quinnie said...

memang menarik air teh kurma ni diana....dah lama jugak resepi ni kat myr...saya pun baru ni cuba..sebab nak habiskan buah epal kat peti ais sebelum busuk...heheheh

atie...kalau ler satu hari ada lelaki giler sex lalu kat situ idak ke naya je tuan rumah tu....macam2 perangai manusia nih...kalau pak imam/ pak lebai lalu lagi ler...aje yg malu...ngeee

Nieza said...

sedapnya...terus hilang dahaga tgk air ni..hehe

quinnie said...

buat nye pun senang je kak nieza...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...