Tuesday 7 June 2011

Sambal goreng jawa


saya suka sgt makan sambal tempe nih....kat rumah ni tiap2 bulan mesti nak kena masak...sekurang2nya sekali....bukannya apa...dulu2 tak pandai masak sambal ni...kalau dpt makan pun masa time raya...itupun kat umah mentua makcik....embah kalau masak sambal ni memang best....saya suka makan dgn nasi putih je sambal nih...nasi skit je...sambal letak mumbung...kekekke....dah cukup lauk dan sayurnye...so tak yah nak makan ngan benda lain....kalau time raya memang makan dgn lemang or ketupat pulut....makcik saya kata saya nye sambal tempe lagi best dari embahnye...dia bagi markah A+...hehhehe....kalau berminat nak masak sambal tempe...leh tengok resepi kat bawah.....

Sambal goreng jawa

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

6 ketul hati ayam*
8 ketul pedal ayam* (bahan direbus 15-20 minit) -kemudian potong kecil2
1/2 cawan udang basah - kalau tak dek boleh ganti dgn ikan bilis
3 paket tempe - hiris nipis
8 biji kentang - hiris memanjang
3 tauhu - hiris nipis (optinional)
3 bawang besar - saiz besar - dihiris nipis
8 ulas bawang putih - dihiris nipis
10 cili kering - potong kecil2 dan rendam dgn air paip dlm 20m dan toskan
10 cili merah - hiris nipis
1 ikat petai - hiris
1 ikat kacang panjang - potong serong
1 paket pucuk dan sohun - rendam 20m dan tos
1/3 cawan kicap pekat manis
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan air asam jawa - asam jawa dlm 1 sudu kecil ramas dgn 1/2 sudu besar belacan
1/2 cawan santan pekat
minyak secukupnya

Cara2

1. masukkan minyak yg byk dlm kuali dan goreng tempe sampai kuning dan angkat....kemudian tapis dan tepikan....lepas tu goreng pulak kentang hingga kuning dan tapis serta toskan....buat langkah yg sama pada tauhu jika ada.

2. kurangkan minyak tadi....agak2 tinggal 1/2 senduk....kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu dan naik bau...jika guna ikan bilis...masukkan sekali......kemudian masukkan cili kering yg telah dipotong2 tadi....masak hingga cili tu garing or masak...kita bleh tau bila minyak tu tukar pd kaler merah....

3. kemudian masukkan hati dan pedal yg telah dipotong kecil dan kacau2 rata...kemudian masukkan udang basah jika ada....dan masukkan air asam jawa yg telah dicampur dgn belacan....kacau2 hingga naik bau dan masukkan kicap...jika kicap tu kurang boleh tambah lagi...masukkan gula dan garam....serta santan....kacau hingga santan tadi didih...kalau pedal dan hati tu dah masak....boleh masukkan petai dan cili merah.....masak hingga naik bau petai....kemudian masukkan pucuk dan sohun...kacau2 rata....

4. kemudian masukkan sayur kacang panjang....bila dah bertukar warna sayur...boleh masukkan tempe, kentang dan tauhu yg telah digoreng tadi....kacau2 rata dan boleh la tutup api....siap...dah bleh la makan....:)

(nota: masa rendam pucuk dan sohun....pucuk tu pecah2 kan dia masa dia tengah keras2 tu.....yg sohun ni plak...tunggu sampai lembut then baru patah2 kan.....kalau masak byk ni boleh dpt sekuali besar...so kalau nak makan skit je...boleh masak separuh....saya suka meratah lauk ni tu yg masak byk...mesti licin nye...hehehhe )

3 comments:

ijayuji said...

Salam kak! amnboiiiiiiii gmbr KHJ tuuuu bukan main lagi! ahahaha... sambl jawa kegemaran kita tp payah tul nak ada tempe klau nak buat mesti tanpa tempe :-(

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Quinnie..sedap nih!

quinnie said...

hahhaha...ika...kenal jugak ek khj....ingat tak dek sape leh perasan...hahhaha....bila taruk gambar oppa baru le semangat berkobar nak update blog...hahahha.....alahai sian dia...unnie pun kalau skang ni ada kat koya...sama cam ika le tak dpt gak makan tempe ni...kekekkeke

memang sedap atie...saya dah adjust resepi ni...sebabkan suka makan lauk ni terpaksa le pandai masak....kkekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...