Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Sunday 12 June 2011
Wat tan hor
bestnya wat tan hor nih...satu lagi resepi dari che'iza@myr yg saya suka sgt2....selalu masak char kue tiau jek....menyesal rasanya tak masak awal2....asyik lupa je nak cuba....lepas cuba memang nak masak lagi....best!!! saya tukar skit bahan dia sebab tak dek udang kat rumah....pakai hot dog....dan saya masak 2 paket kuetiau sebab nak makan sekeluarga...hehheheh.... tq che'iza sebab sudi kongsi resepi.....saya letak resepi kat sini ye kot ada sape2 yg nak cuba...:)
Wat tan hor
Resepi asal : che'iza@ myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
utk mee
2 paket kuetiau
3 bawang putih ditumbuk kasar
4-5 sudu besar kicap pekat
4-5 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada sulah
utk kuah
1/2 paket hotdog - letak byk lagi best
4 bawang putih - di tumbuk lumat
3 hirisan halia
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 kiub pati ayam
1 kiub pati ikan bilis
2 biji telor
6 cili padi- hiris
sayur kobis, daun sup dan bawang, sawi - ikut suka nak letak sayur apa
garam
2 sudu besar tepung jagung bancuh dgn skit air
Cara2
1. mula2 masakkan mee nye dulu....masukkan skit minyak dlm kuali....dah panas...tumis bawang putih tadi,,,dah naik bau...masukkan serbuk lada sulah, kacau2 kejap...dan masukkan sos tiram, kicap cair dan pekat......bila dah berbuih...masukkan kuetiau...kacau2 rata....tutup api dan tepikan.
2. utk kuahnya...masukkan skit minyak....dah panas masukan bawnng putih dan halia...tumis wangi...dah wangi..masukkan air.....ikut la nak kuah byk mana.....lepas tu masukkan kiub ikan bilis dan ayam serta serbuk lada sulah...nak tambah lagi pun boleh lada sulah ni....masak hingga didih.
3. bila dah didih...masukkan hotdog dan cili hiris...biar sekejap..masukkan garam ....kemudian masukkan air bancuhan tepung tadi....kacau rata..dan pecah kan telor....api jgn kuat.....kacau2 cepat2 biar telor hancur......
4. bila kuah dah sampai tahap kepekatan yg diingini...boleh tutup api.....kemudian masukkan kuetiau yg digoreng tadi kedalam kuah...kacau2 rata...siap....
(nota: kalau ikut resepi asal...bila dah masak kuah dan kuetiau.....letak skit kuetiau dlm pinggan dan curahkan kuah kat atas dia...tapi sebab saya masak byk takut kuah nanti tak cukup...saya masukkan je sekali dan senang nak makan.....boleh letak udang dan daging or ayam sebagai bahan asas..lagi sedap la kan rasa dia....sayur pun boleh tambah carrot dan baby jagung.....kuah tu ikut la nak pekat mana...saya suka kuah yg cair2 skit...sebab nanti bila dah tambah kuetiau ia akan jadi pekat....saya tambah kuib ikan bilis dgn cili hiris tu sebab nak pedas dan menambah lagi rasa......tak rugi mencuba resepi ni...memang sedap)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment