Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Thursday, 9 June 2011
Daging tetel asam tumis melaka 2
saya dah addicted dgn gulai ni sebenarnye...hehehheh...tapi kali ni saya tak letak buah keras tapi letak lengkuas pulak...saya suka rasa yg ni tapi makcik suka yg letak buah keras.....yg ni saya tambah lagi daun limau purut jadikan 8 helai cam tu....dan tak letak daun kesum....saya kurangkan ketumbar biji....biasanya bila kurangkan apa2 bahan or tambah bahan dia boleh menukar rasa gulai.....apa2 pun gulai ni memang kegemaran saya buat masa sekarang...hehhehe
Daging tetel masak asam tumis melaka
Resepi: quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
1 kilo daging tetel - direbus dlm 2 jam utk empukkan daging
1 bawang besar *
5 bawang putih*
1 inci halia*
20-30 cili kering - direbus dulu*
1 sudu kecil lada hitam*
1sudu besar ketumbar biji*
1 sudu besar jintan kasar*
1 sudu besar jintan halus*
1inci lengkuas * (optional)
1 ibu jari belacan *- (bahan * diblend lumat)
8 batang serai - diketuk bagi hancur
2 sudu besar asam jawa - dicampur dgn air
minyak tuk menumis, garam dan gula
8 helai daun limau purut
2 biji tomato - dibelah 6
Cara2
1. tumis minyak sedikit....agak2 jgn byk sgt...nanti berminyak kuah dia...tumiskan bahan blend hingga naik bau dan masukkan serai yg telah diketuk tadi....masak sampai pecah minyak....macam masak asam pedas biasa.....
2. bila dah pecah minyak...masukkan daging tetel yg telah direbus tadi bersama2 air rebusan daging....sebelum masukkan daging buang dulu minyak2 yg dah beku kat permukaan air rebusan supaya tak berminyak sgt nanti kuahnye....masak sampai kuah didih dan masukkan air asam jawa.....tambah air kalau terasa kurang air.....masak lagi hingga daging betul2 dah lembut....kuah daging tetel ni dia pekat skit...so kalau air tu banyak....reneh sampai kuah tu pekat....
3. bila dah empuk daging...masukkan buah tomato dan daun limau purut yg dicarik2...garam serta gula.....bila tomato dah layu...boleh tutup api.....siap utk dihidangkan.
Labels:
DAGING/TULANG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment