Wednesday, 29 June 2011

Egg benedict

 suka sgt makan egg benedict nih....ramai pun dah cuba buat kan...saya pun dah byk kali buat sebenarnye...tambah2 bila roti nak expired...buat cam ni licin sekejap je...hehehhe...resepi asal dari zurin@ myr..terima kasih zurin tuk resepinya....saya letak resepi awak kat sini ye.....tapi tuk buat kali ni saya tambah skit bahan2 lain....k meh kita tengok resepi egg benedict yg best nih....


Egg benedict

Resepi asal: zurin@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
  • 4 biji telur
  • 4 keping roti whole meal/putih 
  • lada sulah
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam 
  • sedikit serbuk oregano
  • 1 bawang putih dicincang halus

Cara-cara

1. panaskan oven 160c...sementara tunggu oven panas...ambik mangkok kecil dan lenserkan mangok tu dgn planta...lepas tu sapu roti ngan planta....kemudian isi roti dlm mangkok tadi..tekan2 skit biar bentuk dia elok je cantik kat dalam bekas tu....

2. pecahkan telor sebiji2 kat dalam roti tadi....kemudian taburkan bawang putih skit..garam secubit,serbuk lada putih dan serbuk oregano skit....buat sampai habis.

3. lepas oven dah panas dlm 10m...bolehla masukkan roti tadi dan bakar dlm 10-15m....ikut la nak sampai telor tu betul2 masak or half cook...saya suka yg half cook...sedap je bila makan....

4. keluarkan dari oven roti tadi dan boleh la dipaipkan sos cili dan mayonis kat atas dia....bestnya....rasa nak buat selalu...heheheh

11 comments:

ijayuji said...

masuk sini lutut menggeletar wakakakaka... nuuunaaaaaaa jahattt!!! tak nak kwn dgn nuuna! :D egg benedict 2 remekin ok nak dgn remekin2 sekali :D

Cheq Sue said...

ewah... benedict ni kemain lagi eh...kalau 4 keping roti dah 4 bijik telur.... aduh!!

quinnie said...

hahhahahha...ika kalau gitu tiap kali masuk sini kena pakai tongkat biar kurang gegaran lutut mu itew....hhhahahahaa

quinnie said...

che'sue...saya memang suka makan benedict nih..tambah2 bila nak perabih roti...tapi kadang2 menu yg simple ni pun malas nak buat...hehehhe..boleh je nak kurangkan telor tu sue....saya hari tu makan 2 keping rasa tak cukup....hehehhehe

Anna Qawina said...

weh..dah ramai yg buat? aku lom buat..ahahaha..ni mau satu sarang kena guna telur kalau buat ni..maklom..ank ramai..huhu

quinnie said...

hahahhaha...satu sarang? jenuh ibu ayam nak bertelor gitu....kekkekke...

best anna...saya dah selalu buat...tambah kalau roti tu rangup lepas tu telor tu half cook...2 keping rasa tak cukup...hehhehe

che'iza said...

egg benedict tu pi bg kat ika... bior dia gemuk sikit (kurus sgt dia tu).. Ramekin bg kat den noo... heheheh

quinnie said...

hehehhe...iza...awak tu pun tak le besar sgt..slim jek....kita ni ha tak sedar diri...asyik makan jek...hehehhe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Quinnie..atie masak dalam pan non stick jer..api kecik.malas nk guna oben..ngeeee

quinnie said...

heheheh kita lak atie malas nak kuarkan kuali...hahahha...elok sgt la tuh...ngeee

Diana @ Melley Mey said...

diana belum lg perna buat nie.. nmpk sedaaap ler.. masuk list dulu resipinya... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...