Saturday 11 June 2011

Potato wedges


memang suka makan wedges nih...nak buat pun senang je..antara malas n rajin je...hehhehe...saya suka guna resepi kak tulip77@myr.....memang elok kentang tu direbus dulu tuk jadikan isinya bertambah gebu  bila digoreng....memang dah selalu buat....tapi kali ni saya letak rempah kari tuk tukar skit rasa dia.....

Potato wedges

Resepi asal :tulip77@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

5 biji kentang
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu kecil serbuk lada sulah
4 susu besar tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam
minyak tuk goreng terendam
sos cili dan mayonis

Cara2

1. mula2 buang kulit kentang dan potong ikut belahan epal....kemudian masukkan dalam periuk yg berisi air dan rebus 10-15m....angkat dan toskan

2. biarkan sekejap....kemudian masukkan kentang tadi kedalam bekas dan campurkan dgn tepung beras, tepung gandum, garam, rempah kari dan serbuk lada sulah......gaul2 rata....saya selalu letak pinggan tuk tutup bekas tu dan goncang2 biar kentang tu salut rata dgn tepung.....kalau kering sgt tepung tu....boleh letak skit je air tuk kasi tepung tu bersalut dgn kentang....

3. panaskan minyak dlm periuk kecil....letak minyak dlm 1/3 periuk.....saya suka guna kaedah ni sebab kentang akan masak rata....bila minyak dah panas masukkan kentang tadi...goreng sampai kuning....angkat dan toskan...kemudian bolehla hiaskan dgn sos cili dan mayonis....

(nota: saya kalau nak masak goreng terendam ni memang suka guna periuk kecil...lagi pun minyak tak pakai byk sgt dan kentang pun masak terendam....kalau nak goreng ayam pun boleh guna kaeah ni...memang masak sampai ketulang....)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...