Saturday, 4 June 2011

Biskut malaysia luv oppa :)


yg ni versi rajin ..:P

yg ni versi sendiri mau ingat!! hahahha....

hahahha....mula dah ngan oppa dia...ngeeee......luv oppa 4 ever gitew....hahahhaha.....saya sebernarnya masa kecik2 memang tak suka makan biskut yg ada buah2 ni...tak kira la kek buah ke...nasi minyak yg taruk kismis pun tak suka....kira kalau makan nasi ada kismis...kismis tu memang akan di buang le jawabnye...acar buah lagi le....hhehehe....tapi family saya tiap2 thn raya mesti buat biskut ni....saya tukang nolong je la...makan memang tak....kalau bawak balik biskut ni kat hostel masa skolah dulu...kawan2 mesti kata sedap..kita ni duk heran..sedap tang mana la biskut nih...hehehhe...kalau yg suka buah2 memang best sgt la biskut nih.....entah macam mana....sejak saya suka makan kek buah2....terus segala jenis masakan yg ada buah ni dah boleh diterima.....n memang sedap sebernarnye biskut nih :).....kadang2 tekak kita ni bila dah bertambah umur dia nye selera tu boleh bertukar tanpa kita sangka2...dulu2 tak makan...skang dah jadik favourite...hehhehe....makcik nak makan biskut ni...tu yg buat biskut ni baru2 ni...kitaorg ni kalau bukan raya pun buat biskut...hehhehe...resepi biskut ni memang resepi lama....rasanya makcik dpt dlm majalah zaman dulu2....kekkekek  .....k kalau berminat leh tengok resepi kat bawah.....

Biskut buah-buahan malaysia

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2


  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan mentega ( nak pakai butter pun boleh,tapi saya suka pakai planta)
  • 3/4 cawan gula halus ( kalau suka manis bleh letak 1 cawan)
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 biji telur ayam ( ambil merahnya saja)
  • 1 camca teh baking powder
  • 1/2 cawan kismis yg di dicincang
  • 1/2 cawan buah ceri yg dicincang ( saya letak ceri merah n hijau)
  • 1 camca teh esen vanila (optional)
Cara2
  1. putarkan mentega dengan gula hingga mentega bertukar warna...(tak yah lama sgt)
  2. isi esen vanila dan telur....putar kasi rata je....
  3. lepas tu...ayak tepung gandum, tepung kastard dan baking powder ( sekali je). kemudian masukkan tepung dalam adunan tadi. guna kaedah kaub balik je...gaul sampai rata....
  4. bila dah rata...masukkan buah buahan tadi....gaul rata....
  5. lepas tu, boleh la dipanaskan oven dulu selama 20 minit. guna 160 c..( saya pakai fan...kalau tak dek fan boleh naikkan lagi suhu)
  6. kemudian boleh la bentuk kan biskut......masukkan sikit adunan kedalam paper cup....tekan2 skit adunan tu kasi rata....
  7. bila oven dah cukup panas...boleh la masukkan adunan biskut tadi....masak selama 20 - 25 minit....pastikan warna biskut tu dah bertukar brown baru angkat.....(biskut ni lebih sedap bila...bahagian atas dan bawah dia dah betukar warna ) 
(nota: biskut ni lagi sedap kalau byk kismis sebab bila di bakar kismis tu jadik cam liat2....gula tu pulak...saya pakai gula biasa lepas tu blend kering....gula tu boleh letak 1/2 cawan....sebab buah2 dah maniskan...tapi kalau suka manis bleh ikut sukataan kat atas.....kalau nak tau...saya tersilap bancuh masa buat biskut ni...tak letak tepung kastard...hahhaha.....tah benda la duk pikir...ingat oppa kat koya kot...hahhaha...tapi nasib menjadik...n sedap jugak...cuma tak dek la bau wangi tepung kastart tuh....ngeeee...)

2 comments:

ijayuji said...

Salam kak! dtg pagi2 nak biskut! sapalah tuuuuu oppanyer wakakaka.... bukan LMH kan? ahahaha kita pun dulu2 tak suke yg buah2 gini tp sejak2 dah tua ni jd suke pulak! :D dulu2 suke ceri jerrr :D

quinnie said...

hahhahha...asai kalau unnie ko ni suka LHM kita jadik bermadu kew?? hahhahah...oppa akak ni ramai sgt le ika....kalau ada bingkai gambar mau penuh kat dinding bilik...wakakkaka....ottoke?? ada lagi biskut nye ha....kenyang duk makan benda lain...biskut kiv dulu...kekkeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...