Thursday 2 June 2011

Sos cili pencicah


sos cili nih sesuai tuk cicah dgn cucur...tak kisah la cucur udang ke atau cucur kucai dan taugeh....saya buat sos ni tak manis sgt...so kalau jenis yg suka sos tu manis n cair boleh adjust sendiri ye.....kalau nak tukar cili kering dengan cili merah pun boleh jugak....setengah org dia letak cuka skit tuk kilat kan dia...tapi saya tak suka......ikut la selera masing2....

Sos cili pencicah


Resepi : quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

10- 15 biji cili kering *- rebus dan toskan
3 ulas bawang putih *
1 bawang besar - saiz sedang*
skit halia *- skit je nanti terasa halia lak lebih
2 sudu besar garam
1 1/2 sudu kecil garam
4 cawan air
2 sudu besar sos cili
2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air

Cara2

1. masukkan semua bahan* dan air dalam blender dan blend hingga bahan hancur. selepas itu masukkan dalam periuk...masukkan sekali bahan2 lain kecuali tepung jagung dan masak guna api kecil....masak hingga mendidih dan cili masak. api jgn kuat sgt sebab takut nanti dia membuak keluar or berbuih.

2. bila dah didih...boleh la masukkan air bancuhan tepung jagung tuk pekat kan kuah...kacau2 hingga kuah pekat ikut kesukaan...dan boleh la disejukkan utk dihidang dgn cucur pilihan anda.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...