Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Monday, 30 May 2011
Talapia masak tomato berdaun kunyit
skit nye panjang nama resepi...hahhahah..padahal masak merah jek.....ramai yg dah pro rasanye masak ikan cam gini.....macam2 versi....yg ni ala2 masak 3 rasa pun ye jugak.....apa2 pun masing2 ada taste sendiri bila masak2 ni kan....saya kalau nak masak tomato suka guna resepi ni.....cuma kali ni tambah daun kunyit sebab masak ngan ikan talapia...setengah org tak tahan hanyir dan ada la kelainan skit rasa dia.....
Talapia masak tomato berdaun kunyit
Resepi:quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2 Ikan
3 ekor ikan talapia- saiz sedang
kunyit dan garam
tepung jagung
sedikit asam jawa
Bahan2 sos
20 biji cili kering - direbus dan tos *
1 bawang besar*
5 bawang putih*
1 inci halia*
2 buah keras*
1/2 ibu jari belacan* (blend bahan*)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 buah tomato- potong dadu
1 bawang besar - potong bulat
1 daun kunyit
1/2 sudu asam jawa dibancuh dgn 1/2 cawan air
minyak. garam dan gula
daun sup dan bawang di hiris tuk taburan
Cara2
1. mula2 basuh ikan talapia dan direndam dgn skit asam jawa yg dicampur dgn air selama 5 minit. paras air mesti tenggelam kan ikan tu....kemudian toskan...ni tuk hilangkan bau hanyir ikan. kemudian...kunyit dan garamkan ikan tadi....lepas tu tabur tepung jagung kat atas ikan biar dia salut kan badan ikan tadi...tak yah tebal sgt janji ada tepung kat kulit dia. kemudian boleh la panaskan minyak dan goreng ikan tu terendam...maknanye guna minyak yg byk supaya ikan tadi masak garing....goreng la hingga garing...kemudian angkat dan toskan...tepikan.
2. panaskan minyak baru...dlm 1 senduk kecil....dah panas minyak...masukkan dulu tomato dadu....bila dah layu tomato baru masukkan bahan blend...tumis hingga cili masak or terbit minyak....api jgn kuat sgt...
3. bila dah terbit minyak...masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis....kacau2 rata dan masukkan air asam jawa. kalau rasa tak cukup air boleh tambah... kacau lagi dan biar didih.....kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa....masak lagi hingga terbit minyak dan warna kuah sos ni bertukar warna merah gelap....masak memang kena lama skit.....lepas tu baru masukkan bawang yg dipotong bulat dan biar bawang tadi layu...kemudian baru masukkan daun kunyit..kacau rata dan terus tutup api...daun kunyit ni tak yah masak lama....
4. letakkan ikan dlm pinggan pilihan dan tuangkan sos tadi atas ikan....kemudian taburkan dgn daun bawang dan daun sup...siap....
( nota: kuantiti gula tu kena pandai adjust supaya dia punya kuah tu tak rasa masam sgt....saya letak dlm 1 sudu besar, nak tau cili tu dah masak bila kita rasa nak bersin...tu tandanye cili dah masak....)
Labels:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment