Saturday, 28 May 2011

Sardin masak kicap berempah






Bila time boring2 n tak tau nak masak apa....mula la nak masak sardin je...hehheheh...tapi kadang2 jemu jugak kalau nak makan sardin masak biasa2 ni...so sesekali boleh la masak kicap cam gini....kalau ada org dtg rumah mengejutke...boleh la masak sardin tuk menambah lauk.....masak cam gini tak dek la nampak simpel sgt...ada la specialnye sikit.....dari dulu lagi kalau masak kicap memang suka tambah rempah kari ni...ada housemate dulu siap belikan ikan lepas tu suh saya makan....selera sungguh tengok dia makan...hehhehe....o.k lah meh kita tengok resepi yg simple nih.....

Sardin masak kicap berempah

Resepi:quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 tin sardin
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 bawang merah*
2 bawang putih*
1 inci halia*
6 cili padi*
1/2 sudu kecil lada hitam* (bahan* ditumbuk)
1 sudu kecil asam jawa dibancuh dgn 1/2 cawan air
1 sudu besar gula
1 sudu besar rempah kari ikan
garam, air dan minyak utk menumis
1 bunga lawang dan 2 buah pelaga
kicap manis secukupnya
1 buah tomato dipotong 6

Cara2

1. mula2 panaskan minyak dlm kuali....kemudian tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan buah pelaga serta bunga lawang tadi...tumis lagi hingga naik bau dan agak kuning skit bawang tadi.

2. kemudian masukkan rempah kari ikan dan kacau2 rata cepat2...dan tuangkan air dlm 1/2 cawan..dan gaul2 rata rempah tadi....masak lagi hingga terbit minyak.....bila dah terbit minyak boleh la masukkan kicap manis, kacau rata dan masukkan air asam jawa, gula, garam skit dan masak lagi hingga didih dan  terbit minyak lagi.

3. bila dah didih boleh la masukkan buah tomato dan bawang besar tadi....rasa manis masinnya dan biar bawang tu layu skit dan bolehla di tutup api dan dihidangkan....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...