Friday, 9 December 2011

Potato Soup

sedapnya sup kentang ni..nak buat pun senang sangat...

buat makan cicah dgn garlic bread tu....sedap sgt...lemak berkrim je...:) utk resepi klik GARLIC ROLLS

sambungan dari entry semalam..hari ni saya tunjukkan sup kentang yg saya buat semalam utk cicah dgn roti garlic tu...ada lebihan roti lepas tu teringin nak cicah dgn sup lepas tengok  Tun makan roti dia dgn  sup ayam....kita tak dek ayam kat rumah...lepas tu teringat pernah tengok resepi sup kentang...pernah salin...tapi tak ingat letak dlm buku masakan yg mana satu..malas nak selongkar..last2 saya selongkar je la kat myr tu..tak sangka ada....resepi dari cindaibiru@myr..sedap sangat..lemak berkrim je...saya adjust skit resepi cindaibiru ni sebab ada bahan yg tak dek....lepas tu cara masak pun saya ubah skit....cindaibiru tak blend kentang tu..saya blend sebab nak dpt kan jenis sup yg berkrim gitu...hehehhehe...memang tak rugi cuba..sedap sgt..kalau tambah ayam ke cendawan pun memang syok sgt rasanya...kekeke...

apa2 pun terima kasih pada cindai biru..kat sini saya sertakan resepi asal cindaibiru...resepi asalnya nama leeks and potato soup...saya tak dek leeks tu yg tukar nama resepi..hehehe.... yg tulisan bold tu versi saya..masing2 boleh buat pilihan nak pilih yg mana satu..versi saya ni lagi sempoi..kekeke....saya mintak izin kongsikan resepi awak kat sini ye cindaibiru..terima kasih bebanyak...


Leeks And Potato Soup

Resepi asal: cindaibiru@myr

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 250g kentang- dipotong dadu
  • 2 btg leek- hiris sederhana nipis
  • 25g butter
  • 1 kiub sayuran
  • 1 sdt dried mixed herb
  • 300ml susu segar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Daun parsley (Jika Suka)
  • 1 cwn air panas

Cara-cara

  1. Cuci kentang dan leek, masukkan dlm periuk bersama butter, masak dgn api yg kecil.
  2. Bila butter mula cair, tutup periuk.
  3. Sekali sekala goncang-goncangkan periuk tanpa buka penutupnya. Untuk elakkan sayur melekat.
  4. Biarkan dalam 10 min. Selepas tu masukkan susu kacau sebati. Campur air panas dgn kiub sayur dan tuang dlm sup.
  5. Masukkan juga mixed herb, garam dan serbuk lada hitam.
  6. Besarkan api kacau hingga mendidih dan sayur empuk.
  7. Tabur parsley yang dicincang halus semasa menghidang (Jika Suka). 

Potato soup

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2


250gm kentang dipotong 8
25gm butter
1 kiub ayam
sedikit serbuk oregano
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
100ml susu cair
air panas dari rebusan kentang secukupnya
sedikit daun sup dihiris halus


Cara2


1. mula2 rebus kentang hingga 3/4 empuk...ambil kentang dan sedikit air rebusan kentang dan blend hingga kentang hancur.


2. dalam periuk lain..panaskan butter hingga cair...api pelan je..lepas tu masukkan kentang yg telah di blend tadi..kacau2 rata...lepas tu masukkan kiub ayam..air dari rebusan kentang..garam dan serbuk lada sulah secukupnya..masukkan juga oregano skit...jgn byk...skit je....


3. kacau2 rata...biar didih...lepas tu masukkan susu cair..masukkan juga hirisan daun sup...kacau hingga sebati dan kuah agak pekat...tambah air kentang tu lagi jika perlu...rasa masin nya..kalau kurang boleh tambah garam....


4. dah masak tutup api..boleh dihidang dgn roti garlic atau roti lain pun sedap jugak..makan gitu pun best..lemak berkrim je..:)




 

 


 


13 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak,sy pon dah wat garlic roll tuh,mmg lembut n sedap jer..Sy mknngn sup ayam,alahai mmg bestlah,nanti leh juga la try wat versi kentang lak cam akak..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Wah sup buatan sendiri.Pastinya sedap kan Q?

Sheila Shafeareen said...

as'salam nak buat lah pemintaan dari ank dari smlm lg dah npk hehhehe tq resepi

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, sup2 gini mmg sedap di cicah roti, hirup panas2 gitu pun sodap ni

quinnie said...

ct...itu lah kan..sedap roti ni..lembut lak tu...hehehe..kita tak dek ayam..buat sup kentang je...tapi sedap sgt ct..cuba la walaupun simple ya amat..cam tak caya je dgn hasilnya...kekeke

kak ros..memang sedap kak buat sendiri..berkali2 boleh cedok...hahhahah

kak shiela...hari ni baru masuk entry...kekeke..lambat skit post resepi soup ni...malas menaip...kekeke

quinnie said...

kak rosa..yg penting nak buat tu senang sangat...hahhaha...cuba lah kak...hehehe

Chik Mimi said...

Q dah meroti ye best ni roti + sup bila la akak nak mencuba ye

quinnie said...

kak mimi..tak yah buat roti makan sup kentang ni pun best jugak kak..hehehe

ady said...

AS-SALAM Q
the soup was absolutely look delicious!

tun_telani said...

sedapnyer kak Q.. resepi asal guna kiub sayuran? ade ek? xpernah jumpa pulak. hehe.. rasa2nya lbh kurang je ngan resepi sup ayam tu kan, kalau sup ayam letak tepung utk pekatkan, ni letak kentang.. mmg tgk pun dh tau sedap nih. patut laa siap jilat periuk ye.. hehe

Amie said...

alamak Quinnie... terus anak mata kakak bertukar jadi warana biru bila nampak potato soup di sini, makannya pulak dengan garlic bread... kakak ni keras kejung tak mahir buat roti, pagi tadi pesan kat suami beli garlic bread di kedai...katanya dah habis!nak buat tak reti... tumpang cicah roti di sini ye Quinnie...sedapnya!

quinnie said...

ady..boleh cuba nanti..hehehe

tun..kita pun tak pernah jumpa kiub sayuran ni..kekeke..ganti dgn apa yg ada je la....tun..kalau guna kentang utk pekatkan sup ayam tun tu mesti lagi bertambah sedap rasanya tun..hehhehe..kita nak tunggu ada ayam baru nak cuba resepi tun tu..kekeke

kak amie..alah guna roti beli je kak buat cicah...saya ni sebab teringin sgt nak makan roti buatan sendiri tu yg terlebih rajin tu...hehehe...

quinnie said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...