Assalammualaikum..selamat malam semua....menu saya hari ni...mee rebus resepi dari kak yatie...dah lama nak cuba mee ni sejak tengok kak azlita@ kak ita masam manis buat promosi kata mee ni sedap hari tu..hehehhe...kebetulan saya memang tengah mencari resepi mee rebus yg kena dgn selera saya...Alhamdulillah..sedap mee ni...lepas ni kalau nak masak mee rebus saya akan guna resepi ni je...yg penting makcik saya pun kata sedap resepi ni...dia kata...'ini baru la betul'. '.idak le kantoi kuahnya'...hehehhe...lepas tu dia tanya letak apa kat dalam kuah ni..bila dia dah tanya resepi tu maknanya dia suka la tu....kekkeke....sebab selalunya bila saya buat mee ni kuahnya tak kena dgn selera dia ...lepas tu mesti dia kata....'ngape tak buat resepi mee rebus cam kawan dia?.hari ni dia tak ingat pun kat mee rebus kawan dia...hehehhe
saya tak sangka rupanya kena letak santan utk sedapkan lagi kuah ni...salin resepi dah berkurun....lepas tu was2 eh betul ke ni..ke silap tulis..hehehhe....tawakkal je la....saya tambah kacang tumbuk utk pekat kan kuah..kuah terlebih lak..hehhehe...dan ada la skit bahan2 yg saya edit..yg tulisan bold tu versi edit saya..biasa la saya ni memang suka menokok tambah....ngeeee.....kalau nak ikut resepi asal kak yatie ni pun dah sedap dah...:)
terima kasih kakyatie atas resepi yg sedap ni..puas hati saya makan...:)...saya copy n paste resepi ni dari blog akak ye...terima kasih...
Mee rebus
Resepi: kakyatie@ sinar kehidupanku
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 kg mee kuning (di celur dan di toskan)
- 2 cwn taugeh ( buang ekor, celur dan toskan)
- 4 biji telur ( direbus dan di belah 2)
- 4 kpg tauhu ( di goreng dan di hiris nipis)
- Cili merah dan Cili hijau (hiris)
- bawang goreng
- limau kasturi (di belah 2)
- daun sup dan daun bawang (di hiris)
- *UTK KUAH*
- 500 gm daging (di hiris nipis dan di rebus hingga empuk, kalau guna daging btng pinang takyah rebus dululah...terus masak je..) saya rebus dgn 3 hiris halia utk kurangkan bau daging dan daging cepat empuk
- 4 biji keledek ( di rebus dan di lenyek halus/blend) saya ganti dgn ubi kentang 5 sebab tak dek keledek
- 15 tangkai cili kering *
- 10 biji bawang merah *
- 5 ulas bawang putih*
- 2 batang serai*
- 3 sudu besar udang kering *-cuci, rendam dan toskan
- 2 sudu besar serbuk kari daging *(* bahan2 yg perlu di kisar halus)
- 1 cwn air atau secukupnya untuk blend bhn2. saya pakai air rebusan daging
- 2 cwn santan pekat
- 2 kpng asam keping
- 2 btng serai- di ketuk
- garam dan gula secukup rasa - saya letak byk skit gula sebab nak jadikkan kuah nya manis macam letak keledek...pandai2 la adjust sendiri ek...
- minyak untuk menumis.
- 4 cawan air atau secukupnya- ikut kepekatan yg di sukai ya -saya ganti dgn air rebusan udang...saya rebus kepala udang....blend udang dan tapis utk ambik airnya
- saya tambah 5 sudu besar kacang tanah yg telah digoreng..kemudian saya blend halus
- 1 ikub ayam saya tambah
Cara-cara
- PENYEDIAAN AWAL
- Hiris daging nipis2 dan rebus hingga lembut. saya rebus dulu daging lepas tu baru hiris nipis
- Kupas keledek, potong kecil dan rebus hingga lembut, lenyek keledek hingga halus. Ketepikan.(Yatie blend je dan tambah air ya semasa blend keledek) -saya rebus kentang dgn daging tu sekali lebih kurang 1/2 jam
- Sementara itu rebus telur....dah siap, kupas kulit telur dan biarkan ketepi.
- UNTUK KUAHNYA
- Kisar bahan yang bertanda*
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan serai yg di ketuk. Masukkan daging rebus bersama air rebusan daging dlm 2 cawan. saya masukkan juga air rebusan udang dan kiub ayam.
- Bila mendidih, masukkan keledek lenyek tadi, kacau hingga rata.
- Tambah sedikit air jika perlu. saya guna air rebusan daging je
- Perasakan dengan garam dan gula (selalunya kuah mee rebus mmg ada rasa sedikit manis) dan biar mendidih. tambah gula lebih skit sebab saya guna kentang...
- Masukkan santan dan asam keping, masak hingga pekat. saya masukkan kacang tanah blend sekali...tak yah letak byk...sekadar nak pekat kan kuah je...pandai2 la adjust sendiri..
- Rasa dan jika ok, boleh dimatikan api. saya masak sampai terbit minyak...dan kuah tu pekat..
- Masukkan sedikit mee dalam mangkuk, susun tauhu dan telur rebus, cedokkan kuah bersama2 isinya dan tuang atas mee, hias dengan taugeh, taburan daun bawang/daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan belahan limau kasturi.
- Siap dan bolehlah di makan..yummyyyyy...saya masa tengah makan rasa cam apa ek yg kurang..rupanya tak buat bawang goreng...hehehhe...
9 comments:
perhhhh..pepagi dah meleleh air liur nengok mee rebus..
sedappppnya
Assalam Q mee rebus antara mee yg paling akk jarang buat, tapi suka mkn heheh, rasa mcm lama penyediaannya bagi org mls heheh
salam kak Q.. tun x penah makan mee rebus.. hehe..maybe sbb tun x makan daging kot.kalau x guna daging agak2 jd x mee rebus nih? hihi
pagi-pagi dah ada mee rebus,kenyang la hari ni.
selamat pagi Quiinie,
ada lagi tak mee rebus....adeeehhh sedapnya! terliur dah ni...
Salam...Nampak sedap ni...Haaa lagi2 tuan punya resipi dah bagitau siap ada orang minta resipi lagi tuuuu
kak Q,
nurul dtg cni nak mkn mee rebus.. ada lagi tak? hehe ;D
Nak mee rebus 2 mangkuk..ada lg tak..terlewat tiba disini hihii..
mas...pernah buat ke resepi kakyatie ni? memang sedap kan...puas hati makan..hehehe
kakrosa..hhehhe...tak susah mana kak...cuma deria rasa tu kena aktifkan skit sebab nak kena adjust ikut selera masing2...hehheh
tun..mee rebus kalau tak letak daging pun tak pe tun...guna je udang hidup dan udang kering....lepas tu letak kiub ayam dan keledek lebih skit..:)
kakros...tengok gambar dah kenyang ye...saya 2 kali makan mee ni semalam..adeeehhh
kakamie..kalau duk dekat memang dah hulur..terlebih pulak kuahnya..huhuhu
sue..makcik kita memang berkira skit kalau bab mee rebus ni sebab duk puji yg kawan dia nye..hehhehe..
nurul..rugi la duk jauh dari rumah akak..kalau dak memang leh hulur...hehhehe
yana..kuah berlebih la...:)
Post a Comment