Tuesday, 25 October 2011

Lemak ikan kembong & belimbing buluh

sedap rupanya masak gulai lemak cara cam gini...

saje nak tunjuk dekat buah belimbing tu..hehehhe

Assalammualaikum...gulai lemak ni saya masak tengah hari semalam..kes teringin nak makan gulai lemak masak cara cam gini..rupanya sedap masak gulai lemak tak letak bawang ni..baru la terasa kemanisan ikan bilis tu...memang betul cakap mas@duniaku...memang sedap gulai lemak ni....saya memang dah lama teringin nak cuba masak gulai lemak ni lepas tengok mas masak hari tu..masa tu mas masak ikan patin..lepas tu mas masak lagi cara cam gini tapi gulai kambing...lagi bertambah rasa ingin tau bezanya gulai lemak ni dari yg saya biasa2 masak...ternyata...memang tak rugi mencuba...hehhehe...lepas makan tu tersandar kekenyangan..kekkeke...kuah lak pekat...slurppp...sedap je part hisap kepala ikan tu...adeehhhh.....masa tengah masak tu pun cam dah terasa2 je kat mulut gulai ni..aduiiii...

saya masak dgn belimbing buluh...belimbing ni pun dah lama nak makan sejak dah tak dek pokok ni kat rumah....nasib baik la makcik balik kg sabtu lepas...ada la rezki dekat 10 biji....agaknya baru nak berbuah kot....jadik la buat lepas teringin kata org...hehehhe...

apa2 pun nak ucapkan jutaan terima kasih pada mas atas resepi ni...dan jugak kak anim atas tips tu...saya masak ikut cara saya..kalau nak tengok resepi mas bleh gi kat link kat bawah ek.....:)

Lemak ikan kembong & belimbing buluh

Resepi asal: mas@duniaku
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2


10 ekor ikan kembung
segenggam ikan bilis- ditumbuk
8-10 biji belimbing buluh- ditumbuk kasar
cili padi ditumbuk- ikut kepedasan masing
4 helai daun kunyit- dipotong
1 biji tomato- dibelah 6
1 asam keping
1 kuib ikan
santan
garam dan gula


Cara2


1. mula2 masukkan santan dalam periuk....bahan tumbuk...daun kunyit. kuib ikan....asam keping dan santan...kacau hingga terbit bau dan bahan2 masak atau layu...


2. kemudian..masukkan tomato..gula dan garam...kacau2 sekejap..lepas tu masukkan ikan...masak hingga ikan masak....masak gulai lemak ni elok api kecil je...utk elakkan dari pecah lemak..lepas tu sentiasa kacau2 kan gulai ni....kalau dah elok masin manisnya..tutup api....dah siap....:)


( nota: saya suka gulai lemak cam gini sebab rasa dia manis2 je...baru la terasa kemanisan ikan bilis tu bila masak cam gini....memang tak rugi mencuba..)

15 comments:

Amie said...

selamat pagi Quinnie,
ada juga dengar resepi masak lemak tak bubuh bawang terutamanya masak lemak cili api, ooo.. memang ternyata sedap ye... lain kali nak cuba masak tanpa bawang..

Sheila Shafeareen said...

As'salam sdp kan masak lomak ikan sama belimbing buluh..kemarin lepas pun dah buat...ada lawan sama sambal belacan pun dah cukup....

quinnie said...

kak amie..memang sedap kak..saya memang carik resepi masak lemak cam gini..Alhamdulillah...jumpa jugak akhirnya...:) ada rezki ikan besar2 bleh cuba nanti kak..:)

quinnie said...

kak shiela dah buat ek..tak perasan saya...hehhehe....memang dah berkurun tak makan belimbing buluh..sedap sungguh makan semalam..hehhehe

tun_telani said...

tun xpenah masak lemak x letak bawang. hihi.. tp org ckp kalau masak lemak n9 yg pure mmg xde bawang kan.. nnti tun nk try lah.. eh.. lupa tgh diet kuah2 bersantan.. adoi.. nnti kalau mkn lauk lemak2 ni xleh mkn kuih pulak.. (mkn kuih x diet pulak ye.. haha..)

quinnie said...

tun...hahhahaha....makan je la tun sekali sekala..kekkeke...alah masak sikit je...dia kalau masak lemak2 ni kuah bukannya larat nak letak byk sgt pun...kekkeke...sedap tun...buat la bebila senang...hehehhe

ady said...

as-salam
jarang org tak letak bawang masak lemak.... lemak special ni..sedap lemak mkn dgn sambal belacan..

Sue @ Nenie said...

Salam...Waaahhh kat sini ada gulai kembung..makan ngan nasi panas sedap niiiii

nuwairani ismail said...

owh...kawan nuni yang asal nogori memang masak style gini. katanya kalau masak lemak sana style tak bubuh bawang...dia pernah masakkan untuk kite..memang sedap

Nurul said...

Kak Q,
waa, sedapp ni masak lemak kalau pekena ngan ulam2an n sambal belacan... pergh... lapar lak perut ni... nasib tinggal sejam je lagi time lunch..

HaSue said...

dah berkurun lama x makan belimbing buluh..kalo kat kmpung incik hb jatuh gitu jer...huhu..lenkali nak bawak laa..dah lama x mkn terliur lak nih..iskk

cik cek said...

Q...kak cek dtg nak join mkn ni...lum lunch lagi...perut dah nyanyi2 lagu keroncong tuk Q...he he...:D

anymz said...

masakan pure org negori tu.mmg tak letak bawang.kalau quinnie ikuti masak2 lomak di dapur akak tu hampir kesemua masakan masak lomak akak tak letak bawang.masak pekat2 terasa asam,masin dan pedasnya mmg sedap kan?..

Juwita Jamaludin said...

salam sedapmnya ada belimbing buluh.. masak apa2 pun sedapp sambil taip ni terliur tgk

quinnie said...

ady..sedap ady masak lemak cam gini..nanti leh cuba...:)

kak nenie...memang sedap makan dgn nasi panas2..hehehhe

nuni dah pernah makan ek style macam ni..kita pernah makan jugak sebenarnya tapi tak tau cara org tu masak...kekekke..kini baru ku tahu rahsianya..hehehhe

nurul..akak tak buat sambal belacan pun hari tu...gulai dah siap pedas..hehheeh

hasue..ruginya..lain kali kutip buah tu..hehhe..kita dulu pun masa ada pokok buahnya bertaburan je kat bawah..sampai jalan pun terpijak2 kan buahnya sebab byk sgt...hhehehe

kak cek...lunch kalau cam gini memang tersandar kekenyangan...hahhaha

kak anim...memang nak ikut perkembangan gulai lemak akak nanti..heheheh..terima kasih kak atas segala tips...nanti nak selongkar dapur akak..hehehe

kak ita...mesti dah lama tak makan belimbing ni..sian dia..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...