Wednesday, 26 October 2011

Yorkshire pudding..inti sardin bermayonis pulak..:)

teringin nak makan dgn inti sardin..hehhehe

tapi kan..makan dgn jem jugak paling saya suka...hehehe

Dia kalau dah suka mula la duk buat ini je...hehhehe...lagi pun nak buatnya senang sangat...yg ni saya guna resepi kak ros@sinaran menu jugak...tak berpeluang lagi nak guna resepi kak diana...nanti akan dicuba jugak sebab memang minat makan YP ni...cuma kali ni saya teringin nak rasa makan dgn inti sardin bermayonis...memang sedap bila letak banyak2 intinya..hehhehe..kalau makan dgn jem pun memang best bila byk jemnya sebab YP ni rasa dia tawar....k lah meh tengok resepi inti sardin saya..sempoi je nak buat..:)

Inti sardin bermayonis

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 tin kecil sardin
1 bawang putih- di hiris halus
1 bawang besar-dihiris
cili padi jika suka pedas
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar mayonis

Cara2

1. mula2 panaskan minyak skit je..dalam 1/2 sudu besar...lepas tu masukkan bawang putih....kacau2 kejap...dah naik bau..masukkan bawang besar dan cili padi...kacau2 hingga layu.

2. masukkan ikan sardin yg telah dilenyek..asingkan kuahnya....kiranya kuahnya tak pakai la...masak kering....tambah garam .....kacau2 rata dan tutup api.

3. bila dah suam...masukkan mayonis dan kacau2 rata....dah siap letakkan inti atas YP tadi...enak dimakan begitu saja...hehhehe

Yorkshire Pudding

Resepi: kakros@sinaran menu
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahannya:

*170 grm tepung gandum
* 180 ml susu segar(pagi kita guna susu sepenuhnya,petang kita guna susu campur cream sebab susu dah habis)
* 120 ml air biasa
* 2 biji telur
* Secubit garam
* minyak masak secukupnya

Cara memasak

1-Pukul telur sekejap,masukkan susu dn air dan pukul lagi dalam 2/3 minit.
2- Campurkan tepung gandum dan garam didalam mangkuk dan buat lubang ditengah.Tuang adunan telur dan susu sedikit demi sedikit dan kacau rata.Kacau hingga adunan sebati dan tapis kedalam mangkuk yang bersih.
3-Panaskan oven dgn kepanasan 220c.Masukkan lebih kurang 1sudu kecil minyak masak kedalam acuan muffin.Pastikan seluruh acuan juga disapu minyak.
4-Masukkan acuan muffin kedalam oven dan tunggu hingga minyak betul-betul panas atau kedengaran bunyi sizzle dan berasap sikit.
5- Keluarkan acuan tadi dari oven dan tuangkan adunan pudding hingga penuh.Masukkan semula kedalam oven dan masak dalam 10 ke 15 minit dan pudding kelihatan keperangan.

13 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..
Amboiiii..laju dan pantas dia mengupdate blog.. Tak terkejar akak.. Cam best jer pudding ni.. Kak Naz nak yg inti sardin tu 2 ketul utk bf boleh?

p/s: Kuih lapis akak tu akak guna loyang 7 inci. Loyang biasa jer bukan yg spring foam tu.. Cuma sblm mengukus kuih, akak sapu sikit minyak masak pada dasar dan tepi loyang bahagian dalam. So sengan nk keluarkan kuih bila dah masak. Tak suka potong kuih yg masih dlm loyang, sbb nanti loyang rosak dan bercalar..hehehe..

Yana Shaiful said...

pagi2 dh nmpk pudding ni..sedapnya..nak rs yg inti sardin plak..bak 3 ketui hikhikk

ady said...

as-salam quinnie
kalau tak salah quinnie dah buat 2 kali Yorkshire pudding ni..ady belum buat lagi pudding ni..simpan dulu resepi ni..npk sedap pudding sardin tu quinnie..

quinnie said...

waalaikumsalam..

kak naz..terima kasih sebab bagi tau..heheh..akak..saya punya loyang pun habis rosak sebab dek pisau tu...nanti nak cuba jugak la kuarkan dari loyang kot2 mau..selalu jugak letak minyak..tapi biasa la saya ni jenis kelam kabut mau rosak kuihnya nanti..hehehe

yana...YP makan dgn inti ikut selera kita..hehhehe

ady..hehehe...pelan2 nanti bleh buat jugak...sediakan jem bebanyak ..sedap makan dgn jem YP ni..:)

Chik Mimi said...

Q menggoda betul tengoknya

quinnie said...

kak mimi buat le..senang je..heheh

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Nak sebiji..eh tak cukup...5 biji untuk lima org kat sini!

quinnie said...

kakros..hehhehe..alahai..dia buat lagi sedap le...kekkeke

tun_telani said...

amboi... ada gamabr baru laa kat dapur dia nih.. tgk gambo tu smp terlupa nk tgk YP nih.. haha..

Ida,Japan said...

rata2 dh buat puding ni, k'ida jer belum...sedapnyer Q

quinnie said...

hahhahah..tun..buat kita tergelak la...kekkeke..gambo oppa tengah tido dgn nyenyaknya...rasa nak baring je kat belakang dia tu..kakakkaka

kak ida..anak akak mesti suka..:)

nuwairani ismail said...

ada aje manusia yang nak buat kite jeles tengok YP dia yang menjadik tu...kite nak beli mixer dulu la kot baru boleh pukul telur sampai kembang. hihih...tak sabar nak merasa YP yang sedap itu...

quinnie said...

nuni..kita pukul guna hand whisk je....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...