Wednesday, 6 November 2013

KUIH KOCI PULUT HITAM

buat dalam loyang je tak dek daun pisang...:)


makan tang kuah dia yg best tuh...hehehe...berlemak je..:)


Assalammualaikum....quick update je hari ni....tengah hujan renyai2 ni sempat juga buatkan makcik kuih koci pulut hitam...saya memang tengah suka makan kuih koci sekarang ni...tapi nak jenis yg berkuah je....nak2 tang kuah dia tu berlemak je...

o.k lah...ni resepinya...


KUIH KOCI PULUT HITAM

RESEPI: QUINNIE

BAHAN2:

3/4 paket kecil tepung pulut ( paket 500gm)
1/4 cawan pulut hitam direndam selama 1-2 jam
1 sudu kecil garam
air secukupnya
daun pisang jika ada
inti kelapa merah secukupnya (bulat2  kan inti tu siap2 ikut saiz yg kita suka)

3 cawan santan 
1 1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar tepung beras

- bahan dimasukkan kedalam periuk kecik kemudian kacau hingga tepung larut...lepas tu baru panaskan sebentar diatas api...bila dah panas tutup api dan tepikan.


resepi inti:

2 cawan kelapa parut
100 gm gula merah ( saya tambah lagi gula merah ni sebab nak warna hitam)
9 sudu besar gula
sedikit air
1 sudu besar tepung gandum
1 daun pandan jika ada

- masukkan gula merah dan gula pasir kedalam kuali...isi kan air..masukkan daun pandan dan masak hingga gula cair....bila dah cair masukkan kelapa....agak2 air dah berkurangan...masukkan tepung gandum...kacau lagi hingga likat....saya suka inti yg basah2 skit..baru sedap...:)


CARA2:

1. mula2 panaskan air kukusan...

2. blend pulut hitam bersama sedikit air....kemudian masukkan tepung pulut kedalam mangkok...isi garam....gaul rata...masukkan pulut hitam yg telah di blender tadi....tambah lagi air hingga menjadi doh...doh lembut macam buat buah melaka.

3. ambil inti dan isikan dalam doh...bulat2 kan...isi dalam loyang yg telah disapu minyak. buat hingga habis...kuih jgn letak rapat sgt nanti lekat bila dah masak.

4. akhir sekali masukkan kuah santan yg telah dimasak tadi kedalam loyang.. tutup loyang dgn aluminium foil atau balut tutup pengukus dgn tuala basah. kukus selama 30 minit.

5. bila dah masak boleh la diangkat keluar dari kukusan dan dibiarkan sejuk sebentar....bila dah sejuk boleh dibalut dgn daun pisang jika ada... ambil daun pisang...sapu sikit minyak pada daun.....masukkan kuih koci bersama kuahnya...balut kemas. dah siap...nak hidangkan terus dalam piring pun boleh saje macam saya ni sebab tak dek daun pisang...:)






10 comments:

asyifa mustaffa said...

Sedapnyaaaaa.....!

Mas said...

suka kuih ni..
sedapnya

quinnie said...

syifa...jom rajinkan diri buat kuih...:)

mas...tu la kan...kena buat sendiri juga baru puas hati...hehehe

tun_telani said...

uwaaaaaa!!!!!!!!! sedappp!! tun mmg hantu kuih koci.. nak2 ada santan kt luar tuh.. perghh.. tergugat keimanan ni haa... tgh diet nih, sedih je xleh mkn kuih manis2.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap ni, lemak dan manis

Cendana Kasih said...

sedapnyer... dh lama tak buat kuih2 lama ni

Gee® said...

Sedapnyaaa...nk 2 ketoi

quinnie said...

tun...tu la kan...yg ada kuah juga jadik pilihan...tapi tu le...yg berlemak tu le yg paling tak bagus utk kesihatan...tapi tekak ni nak makan yg sedap2 je...hihihi

kak ros...lamanya tak gi blog dia...:)

ck...betul tu kuih tradisi juga yg best..hihihi

gee....mudah je nak buatnye gee..:)

cheq da said...

Sedapnya...cam badak berendam la plak yea

quinnie said...

ha a...cheq da...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...