Monday, 21 October 2013

SUP DAGING KORBAN SEMPOI

 sup daging korban





Assalammualaikum.....aduiiiii...tadi dah taip boleh hilang lak....grrrrrr...ni duk taip lagi sekali resepi nih...huhuhu....dipendekkan je ler cerita...ni daging korban masa raya haji hari tu.....resepi sempoi je main campak2...

k lah meh tengok resepi...

ps: saya kembali bercuti ye....ni resepi berjadual nih...:)

SUP DAGING KORBAN SEMPOI

RESEPI: QUINNIE

BAHAN

tulang dan daging secukupnya
daun sup dan bawang
2 inci halia di hiris
2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 cengkih
5 buah pelaga
garam
2 serai diketuk
3 sudu besar serbuk sup daging
sedikit minyak utk menumis
cili padi diketuk
kentang secukupnya

bahan blend

2 bawang besar
3 bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar jintan kasar
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar lada hitam 

CARA;

1. Mula2 rebus daging dgn air secukupnya...letakkan hirisan halia....rebus selama 2 jam...tambah air jika berkurangan kuahnya.

2. panaskan sedikit minyak dlm kuali....masukkan bahan blend....bila dah terbit bau...masukkan kulit kayu manis...pelaga....cengkih....bunga lawang...serai....kacau sekejap...lepas tu masukkan rempah sup....isi sedikit air dan tumis hingga rempah masak...

3. masukkan bahan yg ditumis tadi kedalam periuk berisi daging yg telah di rebus....masukkan kentang dan rebus lagi selama 1 jam atau hingga daging empuk dan lembut....

4 bila daging dah masak baru lah di masukkan garam...cili padi dan taburkan daun bawang dan daun sup kedalamnya....sup sesuai dimakan bersama mee atau bihun atau kuetiau ...nak makan dgn nasi pun boleh juga....




7 comments:

Noor Yusoff said...

salam...sedap sup tambah lagi bila dapat daging fresh hehe

tun_telani said...

alahai.. cuti balik ke kak q.. x besh la camnih.. nape xde tenet kat umah?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Quinnie..apa kabar?Lama tak singgah kat sini...Kt umah k.atie ni klu msk sup mmg tak cukup2 nasi sepeyok...tambah2 klu anak2 pulang brcuti:)

myda_ahmad said...

kemana menghilangnya qq nie?....dh lama juga saya nantikan resepi2 baru dr qq nie...

ZalinZalina said...

Kak ina tahun ni tak dapat daging korban coz balik kg...kena beli kat pasar la gamaknye..

Awak minat Lee Min Ho, kak ina lak minat Choy Minho..he he..

Tina Othman said...

Sedapnya saya pun masak ni mlm tadi hehe

quinnie said...

noor tq sudi singgah .... tu le masak yg fresh memang sedap tapi tu le tak leh mkn byk sgt...kepanasan...hehehe

tun..ye la kat klebang tak dek internet....malas nak mengonlinekan diri...kang meng kpop yg byknya...hehehe

kak atie....hehehe...saya jarang2 online skang ni kak....:)

kak zalin....alahai yg tu pun saya minat gak...shineeee!!! hehehe

myda....alahai tak leh nak update selalu le....buzy...:)

tina....kalau ada daging tak sah kalau tak buat sup ye...kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...