Sunday, 20 October 2013

RAINBOW NYONYA BUTTER CAKE

sedap resepi kek butter nyonya nih...


ini resepi basic cake dari cida...saya pernah buat juga dulu....resepi boleh klik sini : basic cake cida

kiri resepi kek nyonya... kanan resepi moist marble cake...pun saya selalu duk ulang2 resepi ni....moist marble kek resepi



ini kek coklat resepi pn munira...saya pernah buat dulu....resepinya : kek coklat pn munira

Assalammualaikum....kembali bersiaran utk sementara saya ada kat rumah makcik ni...lagi pun ada masa terluang boleh la ambil kesempatan nak update blog .....terima kasih atas semua kunjungan...harap maaf la kalau ada yg meninggalkan komen memang saya tak boleh nak buat kunjungan balas sebab ahad dah balik klebang.....so tak tau le bila nak online balik...:) ada masa lepas raya hari tu pun duk sebok melayan drama korea....sebab oppa LEE MIN HO berlakon...tu yg tak bleh nak melepaskan peluang....hehehe.....ni nak balik baru terkial2 nak update blog...mula2 dah malas dah nak letak kat blog...tapi mikirkan kek ni sedap...kita update kan juga blog ni....hihihi...

o.k berkaitan dgn kek butter versi nyonya ni...saya sgt puas hati dgn hasilnya...kek sgt sedap lah pada saya...moist dan lembut je....tapi malangnya saya tak cukup butter plak kat rumah...masa pegi tesko boleh terlupa pulak nak beli....last2 ganti ngan planta je...tu yg buat versi rainbow nak kasi rasa dia sedap skit...kekeke...makcik pun puji sedap....lain kali kalau saya nak buat butter cake memang akan guna lagi resepi ni....kek coklat tu saya buat utk bagi makcik masa balik kg hari tu....

terima kasih pada rahel atas perkongsian resepi....resepi asalnya dari chef ricky ng....saya ambil resepi dari blog kak paty....terima kasih kak.....

kalau ada yg teringin nak mencuba boleh guna resepi asal atau resepi yg saya dah olah kat bawah tu....sorry la gambar tak berapa nak cantik sebab main tangkap muat je masa ambil gambar tu...habis masak pun dah pukul 4 pagi raya hari tu...dah tak larat nak pegang camera dah rasanya...kikiki...jadik la ye...cincai2 pun gambar sendiri...:)


NYONYA BUTTER CAKE

Sumber resepi: chef ricky ng

Ingredients
500g butter
400g castor sugar
8 biji telur gred A
500g tepung naik sendiri
8 sudu besar susu
2 tsp esen vanilla

Cara membuat:
1.Satukan gula dan butter dalam mangkuk adunan.Pukul sehingga kembang.
2.Tambahkan telur satu persatu.Pukul rata setiap kali menambah telur.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit (3x).Putar perlahan sehingga rata.
4.Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanilla.Gaul sebati.
5.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 60 minit.

YG Q BUAT

RAINBOW NYONYA BUTTER CAKE

BAHAN

500gm planta
300gm gula castor
8 telor A
500gm tepung gandum campur dgn 4 sudu teh baking soda ( ayak 3 kali)
8 sudu besar susu pekat
2 sudu teh esen vanila
pewarna merah, hijau dan kuning
emulco oren dan strawberry

cara buat sama macam yg rahel buat cuma oven q suhu 170c bakar 1 jam 20 minit.

3 comments:

Wani said...

SALAM q ..apa khabar lamanya tak nampak sekarang ni ... kat blog.. nasib baik ternampak update ...semestinya kek nampak sedap memang tak lari dah ..

tun_telani said...

tu diaa.. penuh muka min ho.. hihi.. tun x bape layan sgt the heirs sbb sgt tipikal f4. nk try la marble kek nih, sbb mmg plan nk buat marble kek mlm nih.

quinnie said...

wani...alahai rindu kat dia juga...tu le..jarang update skang ni....buzy ler..:)

tun...hahahhaha....tu le kalau nak ..cium pun puas hati ni...gambar besarrrr...kekekekeke.....sedap kek ni...kita suka resepi ni...tak rugi cuba sebab dari chef cina kan....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...