Saturday 9 November 2013

DAGING MASAK KARI PAKISTAN


Assalammualaikum...hari ni pun quick entry juga...disebabkan resepi masak pakistan ni sedap tu yg nak juga updatekan blog ni utk dikongsi bersama kawan2.. :)

saya masak daging ni semalam...kes terliur tengok ct@zaliedana BLOG CT masak kelmarin....memang sedap sgt resepi ni tak rugi mencuba...ada la lain skit gulai yg dimasak dari yg biasa...bahan2 pun mudah je..cuma masa menumis tu lama skit ..tapi hasilnya berbaloi baloi...kekeke

resepi asalnya dari kak maria....saya ambil resepi ni dari blog kak amie...terima kasih ye kak maria dan kak amie...pada ct jugak...:)

disini saya sertakan 2 resepi...satu resepi asal dari kak amie...utk versi ayam....yg saya masak ni versi daging....boleh pilih mana satu yg berkenan dihati....:)

RASANYA INI LAST ENTRY SEBELUM SAYA KEMBALI BERCUTI...TERIMA KASIH PADA YG SUDI SINGGAH SINI  DAN MENINGGALKAN KOMEN....SAYA SANGAT2 MENGHARGAI...:)


AYAM MASAK KARI PAKISTAN


Resepi : Ayam Masak Kari Pakistan
Sumber : Kak Maria Hakem FB KAK MARIA
Olahan : KAK AMIEAmie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16 bahagian 
4 biji bawang besar - cincang
4 biji tomato merah - cincang
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cawan air
garam
1/2 cawan minyak
garam masala - jika suka (tak bubuh pun tidak apa - Amie tidak bubuh)
hirisan cili padi dan daun ketumbar untuk hiasan


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan tomato cincang dan teruskan tumisan hingga sebati.
3. Tambahkan halia dan bawang putih kisar, serbuk cili serta serbuk kunyit.
4. Kacau hingga sebati dan masukkan air. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur. (Menurut Kak Maria, menumis bahan ini boleh memakan masa selama 1 jam!)
5. Masukkan ayam dan gaul rata. 
6. Tidak perlu tambah air kerana daging ayam akan mengeluarkan air. Perasakan dengan garam (Amie tambah sedikit serbuk pati ayam).
7. Kacau sebati dan masak sehingga kuah kering. (sebaiknya jangan sampai kering).
8. Hidangkan bersama taburan cili padi hiris dan daun ketumbar.


YG Q BUAT

DAGING MASAK KARI PAKISTAN

OLAHAN RESEPI: QUINNIE

BAHAN:

1 KILO DAGING + DGN 1 KILO TULANG 
4 HIRIS HALIA

- REBUS TULANG DAN DAGING BERSAMA DENGAN HALIA ....ISIKAN AIR SECUKUPNYA....REBUS LEBIH KURANG 2 JAM UTK TULANG EMPUK...DAGING 1 JAM DAH CUKUP. LEPAS DAGING DAN TULANG MASAK....KELUARKAN ISI DAGING DARI TULANG DAN POTONG2 KECIL...DAGING PULA DIHIRIS. TEPIKAN. DAGING TU KALAU BYK SGT KURANGKAN LER YE..SAYA MAIN AGAK NYE NI....HEHEHE

4 BIJI BAWANG BESAR- DICINCANG
4 BIJI TOMATO SAIZ BESAR- DICINCANG
1 1/2 INCI HALIA *
5- 6 BAWANG PUTIH*
1 1/2 SUDU BESAR KETUMBAR BIJI* ( BAHAN * DI BLEND )
2 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
5 SUDU BESAR CILI KISAR - KURANGKAN KALAU TAK NAK PEDAS
AIR SECUKUPNYA
GARAM DAN GULA
1 1/2 CAWAN MINYAK

-CARA MEMASAK SAMA MACAM YG KAK AMIE BUAT...CUMA SAYA TAMBAHKAN AIR LEPAS MASUKKAN DAGING SEBAB NAK LEMBUTKAN LAGI DAGINGNYA...MASAK HINGGA TERBIT MINYAK.... TUMIS TU MEMANG KENA LAMA BARU BANGKIT BAU MASAKAN NI...

12 comments:

Amie said...

Hai Q... lum sempat kak amie nak rasa daging kari pakistan dia, dia dah nak cuti pulak daaaa

quinnie said...

coti le kak amie...kan dah nak coti skolah....hehehe... tak leh nak online selalu nanti tak jadik kejer den ni ha...hihihi

Cheq Sue said...

tengok the inheritors... nampak LMH...terus ingat awak... *_*
bila tgk kari pakistan ni ingat daging seketul dalam peti ais... entah nak jadi apa tak tahu tu...

quinnie said...

cheq sue...best kan drama tuh..suka tengok LMH berlakon drama cam gini....kekeke...ala masak ler kari pakistan ni cek su...bukannya susah sgt bahannya...petik2 kan kebun cameron tu je...hihihi

tun_telani said...

ayyy.. mana blh cuti lama2!!! hihi... tu diaa.. sejam nk nunggu ye.. adoii.. tun ni kurang penyabar sket nk tunggu lama.. tp tu laa.. nk makan sedap kene la rajin kan..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Quinnie..klu buat cicah ngan roti jalan pon sedap gak nih!
Selamat Bercuti...

quinnie said...

tun... kita masak ni tak berapa nak hancur sgt bawangnya sebab nak cepat...kekeke...tapi tetap sedap kuahnya...:)

kak atie....tq sudi singgah sini...lama tak pegi blog akak...saya pun online kejap2 je ni kak...memang tak sempat nak melawat rumah org lain....mintak maaf byk2 ye.... betul tu kak saya ingat kuahnya nak makan dgn roti...tapi dah licin...kekeke

rahel said...

Nampak sangat lazat...bahan2 pun senang nak dapat...boleh cuba ni..tq share resepi.

Rohah said...

sedap kelihatannye...

Unknown said...

nampak cam sedap jer..leh la try...Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Unknown said...

Assalam..
Lama x nmpk dia..

Unknown said...

Resepi Kari pakistan nie, takde letak rempah kari ke? Betul ke ? Ke tertgl je..

Musykil jap coz nama nya kari pakistan..
Dah siap masak utk berbuka ari ni buat ikut resepi ni baru perasan tade ltk kari..tak tahu lg rasa camne..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...