Thursday, 28 July 2011

Mini pizza telor dan daging burger

yg ni saya buat versi telor...

yg ni saya buat versi daging burger...yummmyyyy!!!

sedapnya suka sgt makan mini pizza ni....memang dah lama terliur sejak tengok kakpah@ibundo buat mini pizza ni hari tu...nak buat pun mudah...rasa pun sedap sgt...tak rugi mencuba....terima kasih kak pah atas resepi ni..kalau nak tengok versi kak pah leh gi sini ye..dapur ibundo

untuk resepi saya ni..saya ada tambah skit bahan2 lain...yg kaler bold tu versi edit saya ye...cara2 masaknya pulak ikut cara saya.....memang kenyang makan seketul..tapi saya makan dua sebab tak makan nasi....kekkeke...kakpah saya kongsikan resepi akak kat sini ye...terima kasih....:)

Mini pizza telor dan daging burger

Resepi asal: kakpah@ resepiibundo.blogspot.com
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan:

Roti Arab - saya ganti dgn roti gardenia bulat ...dah siap belah 2
Butter
Telur -saya guna 4 biji
daging burger ramly 6 keping
Ajishio black pepper
Mayonis
Sos cili
Mix vege - saya ganti dgn bawang besar dihiris dan tomato yg dipotong bulat
saya guna cheddar cheese yg dipotong2 halus
sedikit serbuk oregano
 
Cara:

1. mula2 roti disapu dgn planta dan letak atas dulang non stick


2. masak telor macam buat benjo....panaskan skit planta dalam kuali leper....letak acu bulat nak buat benjo tu..lepas tu pecahkan telor sebiji kedalam acu dan masukkan black pepper...kacau2 rata...bila telor nampak dah keras...keluarkan dari acu pelan2...guna la pisau atau sudu kalau dia melekat...agak2 telor dah masak..angkat dan letak atas roti tadi..buat sampai habis...


3. kemudian panaskan oven...150c cam tu...saya on kan fan....masa buat la 20m...sementara tu boleh la hiaskan2 mini pizza kita tadi....


4. letak bawang yg dihiris dan tomato yg dipotong bulat atas telor...letak cheese...dan tabur serbuk oregano...kemudian...paipkan sos cili dan jugak mayonis....dah siap semua..masukkan terus dalam oven...bakar la sampai cheese tu nampak cair...dah cair boleh keluarkan dari oven dah boleh la dimakan....masak dia tak lama sgt..dlm 5 minit kot....agak2 la ye....:)

(nota: yg utk daging burger tu...saya masak dulu daging tu cam biasa kita masak burger...lepas tu ikut je cara2 yg lain...sama je cuma gantikan telor dgn daging burger...:) )

17 comments:

Cheq Sue said...

phewwww.... bau sampai sini dah Q

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam & Selamat Pagi Quinnie
Bau mini burger pizza dah sampai kat Spore..hehehe

ibundo said...

salam pagi Q,
versi ini lagi special q. Mau tak nak berenti makan nih..

Fiza Nordin said...

tompang bf kat sini ajelah... banyak nampaknye tu heheheee

cik cek said...

Tan...rajinnya n kreatif...tak yah susah nak order pizza pun kan...kat dapo kita pun dah ada...kak cek dtg bwk waffle tuna sandwich ni..leh kita bekpas sama2...:)

CT Delima said...

As'salam Quinnie

Ada banyak lagi tu kan..? kak ct nak 2 juga belum makan ni.. hihihi

izahdaut said...

tumpang breakfast... tak makan lagi ni.. ehehehe...sedap dapat mini2 ni.. trasa nak kunyah banyak2 je

che'iza said...

Assalam Q..

Mari bertandang ke rumah shaza...
Amboiii... rajin ko buat pizza....

Ke rumah shaza, naik avanza...
Datang ni, nak mintak pizza....

Ayu said...

Assalam Q,
wah..sekarang cheiza jual pantun kat Q pulak..hahahah..selamat akakkkk!!!!!!
jawap Q ..jawap!!!..

good idea boleh cuba..time bulan posa nanti..
anak2 kalau daging burger & cheese ajelah yang sayur dia orang tak makan...senang juga persediannya..

Nurul said...

Salam, Kak Q....
Bekfes mini pizza yer... sedappp nih...simple tapi gerenti menambat selera... jom tukar ngan bun nurul... ekekek ;)

Ida,Japan said...

anak2 akak, kalau roti wat pesen ni, mmg laju jer

nuwairani ismail said...

senang nak makan kalau dh kecik2 mcm ni kan? tak payah susah2 nak potong2 lagi dah...

coodeang said...

Tu yg buat hati tak senang. Kena cari roti gak ni buat pizza.

quinnie said...

waalaikummussalam semua....bw nyambil2 nengok bila...kekekek

sue..kita memang saja suh angin tu bawak bau sampai ke CH nun...kekekek

mamahawa...memang semerbak baunya...tu yg sampai ke singapore tuh..hehehhe

kakpah....lebih kurang je ngan akak nye...saje nak pelbagaikan..kekke..nak makan roti burger tu sebiji2 tak lalu dah skang ni...makan separuh ni dah cukup kenyang dah...hhehehe...terima kasih kak atas resepi ni...kongsila resepi2 yg best2 lagi ek....:)

kakfiza...kalau dekat memang boleh je numpang bf sama2...1..2..3...dah siap..hehehhe

kakcek...roti bila bakar macam ni lagi sedap rasa dia...lagi rangup...boleh je nak tukar2....:)

kakct...boleh2..meh jemput makan...nanti nak tengok kakct buat lak..gambar mesti tip top...kekekke

izah..memang seketul tak puas makan...nak telan 2 jugak baru leh stop...hehehhe

quinnie said...

hahhahahha...che'iza...aduiiyaiii....dah menjual kat kita lak...hahhahah...baru ingat nak suh kak ayu jawabkan...kakakkaka

hajat dihati nak pergi ke ghaza...
kalau nak makan pizza buat sendiri la che'iza...hahahhaha

aduiiyaiiii..kakayu...ingatkan nak suruhkan akak backup kan tuk saya mejawab pantun che'iza ni...hahhaha...kenan akak dah terkena kat saya lak...hahahha

nurul...kita kalau suh buat pizza ni laju je...tapi kalau suh buat roti...kena pikir dulu...kekkeke

kakida...mak bapak budak pun laju je makan cam ni...kekekek

nani...buatnya pun senang...kekekke

coodeang..senang je...boleh cuba...gereti jadik...:)

Diana @ Melley Mey said...

alaaa akak dtg lewat ler... huhuu...
yang nie mmg sedap nie kalau buat bf... geram jer akak tgk tau.. jamu mata jer ler jawabnya kan quinnie kan... sedap2x!

quinnie said...

hehhehe..kakdiana...memang best kak..rangup je roti tu lepas dibakar...kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...