Monday, 4 July 2011

Wat tan hor 2


kali ni buat cam resepi asal tapi terlebih bahan la plak...hehehe..hari tu simple sgt...tapi still sedap..yg ni pun best...heheheh....semua kat rumah ni suka tu yg buat lagi....resepi yg sedap dari che'iza@myr....saya ada tambah bahan2 lain sebab pakcik beli bahan2 yg buat char kuetiau tapi dia nak makan wat tan hor...nak beli bahan dia tak tau...jadiknya main beli je...kita pun masukkan ler segala benda kat wat tan hor ni...hehehhe...
che'iza kita letak resepi awak kat sini ye...tq atas resepi yg sgt lah sedap nih....

Wat tan hor

Resepi asal: che'iza@ myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2 org )
  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • sedikit serbuk lada sulah / lada hitam
  • * UTK KUAH *
  • 6 ekor udang
  • beberapa hirisan daging  - saya ganti dgn kerang
  • 1 biji baby jagung - saya tak letak...ganti dgn tauhu goreng
  • 3 helai sawi
  • sedikit lobak merah
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 3 hirisan halia dihiris halus
  • sedikit lada sulah
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 500 ml air / lebih kurang 3 cwn
  • garam secukup rasa
  • 1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Utk mee. Tumis bwg putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan
  2. Utk kuah. Tumis bwg putih n halia hingga kekuningan masukkan air. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. masukkan pula udang, sawi, lobak n jagung. Buh garam sikit.
  3. Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...
( nota: untuk resepi ni saya tambah kerang dan tauhu goreng..)

9 comments:

Cheq Sue said...

Q, semalam je baru beli kuetiaw kering... buleh try resepi ni nampak bes je..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

makan panas2...sedap nih!

quinnie said...

memang sedap resepi wat tan hor ni cheq sue...memang rugi sgt kalau tak mencuba....heheheh...thanks to che'iza sebab sudi kongsi resepi yg best ni...:)

quinnie said...

ha..a atie...makan panas memang best...sambil menghirup kuah...hehehhe

ijayuji said...

Nuuuunaaaaaaa!!! kita lapooooo!!! nak makan kat sini!!! buatkan WTH tu 2 pinggan ok, kalau duit tak cukup kita utang dulu ya sbb baru balik soping duit kering dahhh wakakaka... :D

quinnie said...

ishhhh..ishhhh..ishhhh...dah makan kuih lapis pun lapo lagi kew?? hehehhe...ktia masak 2 pinggan jek...satu tuk kim nie nie...satu tuk LMH...hahahha

Diana @ Melley Mey said...

sedaaapnya... nak jugaaa... x peduli tau... nak nak naak... ehhehehee

Ayu said...

Assalam quinnie,
waduh2 tijah!!..wth ni akak sukaaaaa..dulu bila first time buat tak cukup..esok nya buat lagi..then next week pun buat lagi..sampai dah banyak kali buat dlm sebulan..hahaha..

ini dah laam tak buat dah....

re:- actually part 5min lap tu kan akak just buka tutup steamer tu (then just lap aje)..dan buka tudung periuk yang akak gunakan untuk tutup loyang kuih tu aje, supaya air tak masuk dalam loyang)..akak just copy dari recipe yg ditulis, cos, sebenarnya akak tak pergi class chef asma ni..just beli steamer & recipe aje darinya..hehehe

quinnie said...

diana wth nye dah abis ler...hehhehe

kak ayu sama kes la ngan rumah saya ni...dulu asyik duk buat char kue tiau resepi che'iza tu je...lepas cuba wth ni...dah suka yg ni lak...heheheh....duk ulang buat yg ni je skang...hehhehe

oh...akak pakai steamer tu ke..patut la ada part lap tu...tu yg duk heran...nak lap tang mana...hehehehe...thanks kak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...