Saturday, 16 July 2011

Custard tea cupcake


buat custard tea cupcake ni sebab kes terliur tengok gambar kat blog kak diana...hehehhe..nasib dpt 7 ketul je..jenuh kita sorang nak perabihkan...derang kat rumah ni bukannya makan sangat kek2 ni..tu yg kita jarang2 kalau bab nak baking membaking kek ni....custard tea kek ni sebenarnya rangup ke keknya? masa saya bancuh tu tengok adunan cam betul ke ni? heheheh..nasib bila masak elok je...kita malas nak guna mixer..kita blend jer bahan2 tu...kekeke..nasib jadik ek....resepi ni kita ambik dari rumah kak diana@melly mey....tengok senarai dah berderet org duk cuba resepi ni....kita je baru nak cuba...ngeeee...saya kongsi resepinya kat sini ye kak..terima kasih atas resepinya...:) nak tengok versi kakdiana nye cupcake bleh tengok kat .. sini..siap mengalir lagi custard nye...heheheh

Custard tea cupcake

saya copy n paste dari rumah kak diana@ sky blue's kithen

:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan D Dalam Tulisan Merah

Bhn²
125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ d cairkan )
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 tsp pewarna perang ( Nie Diana tambah yer )

Bhn² Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

Cara² Untuk Kastard
  1. Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
  2. Masukkan butter dan vanilla.
  3. Sejukkan.


Cara² Untuk Kek
  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
  2. Guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat... 
  3. Letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180°C.
  4. Keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...
Versi Diana Pula ( Menggunakan Cawan Kertas )


Cara² Untuk Kek
  1. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
  4. Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C. 
Note: Doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...

(nota: saya  letak perwarna kuning telor dan saya ikut cara2 kak diana..buat cupcake)

6 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
heeheehee... nasib baik kan 7 ketul jer.. heheh..
ooo quinnie guna blender yer.. ok juga ker? tp kalau tgk pic kat atas tu cam ok jer tu.. jadi juga yer d blend jer...
n terima kasih linknya tu yer quinnie... :)

ijayuji said...

Salam nuuunaaaaa!!! nak panggil akak nuuna jerr lah eak since akak ni antu dgn korea wakakakaka.... kek ni ala2 beskut kan kak hihihi.... kita pnggil kek biskut :D

Nurul said...

Salam K'Q..........

memang best kek ni, dah 2 kali nurul buat tapi sblm nurul ader blog sendiri... nurul buat sbb tgk kat blog che Mat Gebu... nurul suka sgt kek ni sbb ada kastard dlm tu... Cian akak kena perabihhh sorang2... Antar cni le kak... heheh ;D

quinnie said...

w'salam semua...ngantuk hari ni..semalam melayan drama secret garden...hehehhe

kak diana...saya tawakkal je masa blend tu sebab saya ni memang pemalas kalau nak kuarkan mixer...hahahah...tapi gatai nak makan...kekekek...nasib la jadik...hehehhe

ika...patut la adunan dia cam biskut...tu yg kita duk pelik...betui ka nih? hahahhah...ate awak 1 time buat...kekekke...

nurul suka ye kek ni....derang kat rumah ni memang...kek2 kureng skit...tu yg kita malas nak baking2 ni...hehehhe

Along Maklong said...

salam iza..
comelnya kek iza ni..
maklong baru beberapa hari lepas buat..
tak habis pun.. tamak buat sampai 1.5 adunan.. hehe..

quinnie said...

hehehe maklong pun sama kes jugak dgn saya ye...saya sekarang ni kalau nak buat benda2 yg tak biasa makan ni baik la 1/2 adunan je...sebab sat gi kita yg jadik gemok sebab tukang perabih nye...hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...