Saturday, 9 July 2011

Onde onde kentang/ kuih bom kentang


buat onde2 or kuih bom lagi...sementelah stok inti skit nye byk buat hari tu...hehehhe...tapi kali ni saya buat versi kentang pulak...sedap jugak...walaupun tak la semanis keledek...kira nya kalau waktu terdesak teringin nak makan kuih bom ni...boleh sgt la guna kentang je...warna kuih bila dimasak pun agak berbeza...kalau pakai kentang ni dia warna coklat skit kulitnya....macam warna donut....kali ni saya guna resepi kakbesah@myr lagi...memang tak rugi mencuba resepi kakbesah ni sebab semuanya menjadi dan best2 belaka...terima kasih kak atas resepi ni....saya letak lagi resepi akak kat sini ye....sape2 berminat meh tengok resepinya....

Onde onde kentang/ kuih bom kentang

Resepi asal: kakbesah@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( sepinggan penuh )
  • 2 cawan padat kentang lecek- saya guna dlm 4 biji kentang saiz besar
  • 11/2 cawan tepung pulut- saya tambah tepung jadi 2 cawan
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu garam
  • inti kelapa secukupnya
  • bijan utk menggolek
  • minyak utk menggoreng terendam
  •  
  • Cara-cara
  1. gaul & uli sebati kentang lecek bersama garam & tepung2 segingga mnjadi doh yg bleh dibentuk. tambah sesudu dua santan @ air jika perlu. jgn sampai terlembik ya..
  2. mcm biasa, bulat2kan inti dengan menggenggamnya dgn kuat spaya padat.
  3. ambil sejemput doh, leperkan, isi inti dan kelim kemas. bentukkan bulat.
  4. golekkan pd bijan. lalu dimasukkan kedalam kuali berisi minyak.
  5. pasang api dapur dan gorenglah hingga perang.. 
(nota: saya tambah tepung pulut tu sebab suka makan kuih bom yg rasanya liat2 skit....kalau nak goreng utk kali ke2....lepas angkat onde2 round 1...tutup api tu dulu lepas tu baru masukkan onde2 round2....ini utk elakkan bijan tu berterabur dan onde2 masak sekata...)

5 comments:

Deliah's Deli said...

oh,x tfikir plak.stok keledek pun bkn sll ada kat rumah,bagus idea ni.thank u for sharing! :)

quinnie said...

dell...tak rugi cuba...rasa yg kentang ni pun o.k...tetap rasa cam kuih bom...kekekke

Diana @ Melley Mey said...

buat dr kentang yer quinnie... wah belum perna lg buat versi kentang nie.. nampak sedap tuu

ijayuji said...

Salam nuunaaaa!!! kita ari ni bz kat atas katil jerr wakakakaka... mata kita pedih2 niii tak boleh nak jalan sgt kena angin jgn ckp ler pedihnyerrr sbb tu lepas masak dgn tak kemas umah main golek2 atas katil sampai tertido :P ni baru siap kemas wakakaka... kuih bom ni kita suke! bagus idea akak sbb kita ada inti kelapa hihihi...

quinnie said...

diana...lebih kurang je sedapnya dgn kuih bom yg lain...kalau terdesak tu boleh sgt la guna kentang ni je...hehehhe

ika..kita pun rasa nak duk atas katil je hari ni..malas tul...berangin satu badan...agaknya tak tahan makan sambal tumis jering semalam kot...makcik kita yg masak...makan tak la byk sgt...tapi kesannya...rasa cam sembab je satu badan....huk..huk..huk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...