Wednesday, 20 July 2011

Sos lada hitam


sos lada hitam buatan sendiri..heheheh...pertama kali buat sendiri.sedap rupanya...saya guna sos lada hitam ni buat colek dgn ayam bakar ala kenny rogers yg saya makan semalam...sedap sgt sos ni...resepi asal dari kak hana@ hanamemories...saya dah letak sekali resepi ni kat resepi nasi ayam kukus dan ayam masak ala kenny rogers...tapi kat situ cam serabut skit kalau2 ada yg susah nak paham...sebab saya dah edit resepi tu...yg ni versi saya....senang je nak buat...boleh buat colek dgn ayam panggang yg lain...kentang panggang...sos burger...dan macam2 lagi...syoknya bila dah pandai buat...ngeeee

Sos lada hitam

Resepi asal: kakhana@hanamemories
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

3-4 cawan air
1/2 kiub ayam knorr
1 sudu besar susu pekat manis krimer - guna krimer dia lemak skit
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil lada hitam halus - bukan serbuk dia cam biji2 yg diblend kasar
3 biji bawang putih
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis/cair
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar margerin
10 biji cili padi
1 sudu besar madu
sedikit halia
2 sudu besar tepung jagung dicampur dgn secawan air...kacau sebati jgn berketul

Cara2

1. cara saya masak sos cili...mula2 saya blend kan bawang putih, lada hitam biji dan serbuk, halia, cili padi dan sedikit air..blend hancur...kemudian saya masukkan dalam periuk kecil dan masukkan bahan2 lain...seperti kicap cair dan pekat, sos tiram, madu,susu pekat krimer, margerin, kuib ayam dan air.  masak hingga didih...bila dah didih masukkan air tepung jagung dan kacau hingga pekat dan likat.

2. sos ni kalau rasa kurang hitam boleh tambah lagi kicapnya ...kalau rasa tak cukup pedas boleh tambah lagi lada hitam atau cilinya...ikut selera masing....tapi memang best...saya suka sgt kat sos ni...memang berbaloi bila dah pandai buat sendiri...ngeeee

4 comments:

Ida,Japan said...

mmg la Q, buat sendiri lagi sedapkn....mkn dgn steak mmg sedap ni.

Diana @ Melley Mey said...

wah buat sendiri yer quinnie... akak x perna lg buat sendiri tau... nak juga try suatu hari nnt...

Nurul said...

Memang berbaloi2 kalau bleh buat sendiri... Nanti2 nurul nak buat jugalah makan ngan ayam panggang... emmmm, sure sedapppp kan..:)

quinnie said...

kak ida...memang best la bila buat sendiri..saya kureng skit sos yg dah siap dalam botol tu...hehehhe

kakdiana...huat jgn tak buat..cicah dgn kentang panggang akak tu memang best sgt...hehehhe

nurul memang sedap cicah ngan ayam panggang...masih terasa2 lagi ayam panggang semalam..hehehe...dah la buat skit jek....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...