Saturday, 30 July 2011

Kam heong chicken


sedap makan kam heong chicken ni...nak masak pun simple je...tak susah sgt...tertarik dgn resepi ni lepas tengok nurul masak..lepas tu kak diana pun dah cuba...dan ramai lagi lah....tak ingat nama sorry ye....kalau agak2 nak cepat memang sesuai sgt masak ni....menu ringkas dah sedap...saya sebenarnya memang peminat masakan cina...kalau kedai masakan cina tu  halal..dah lama dah serbu...hehhehe...ni nak makan kena la buat sendiri....saya copy n paste resepi ni dari rumah nurul....akak cnp ye nurul...terima kasih...:)

Kam Heong Chicken

copy n paste : nurul@drhujungjari.blogspot.com (TQ)

Bahan-bahan:
500 gm ayam dipotong kecil
~ ayam diperap ngan tepung jagung dan sedikit garam, then goreng & toskan.

4 tangkai cili padi (diketuk)
2 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dicincang)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
5 helai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Gaulkan ayam bersama tepung jagung n sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram..  Kacau rata dan biarkan hingga pekat.
4. Masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.
5. Masukkan garam, gula dan angkat.
6. Hidangkan bersama nasi putih.

7 comments:

Nurul said...

Salam, Kak Q...
Kam Heong chicken dah sampai Ipoh laa... Sedappp kan kak... Nurul pun suka sgt... Rasa nak mudah, cepat n sedappp, Kam Heong Chicken le jwbnya.. Tgk akak buat, rasa nak buat lagilah... heheh.. sama2lah kita intai2 & ceduk resepi yek...
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.. :)

Anawahid said...

oooooo... kam hong ciken, masok list Q... ekekeke
sayur keladi mana??... ngidam nk rasa ni... haha

Kak Rosaliza said...

Assalam Q, akk pun terliur ngan masakan ni, simple n sedap je nmpk tu.. selmat menyambut ramadan ya Q

Cendana Kasih said...

Assalamualaikum Q..slamat menyambut ramadhan... saya pun suka masakan cina ni..lama dh tak makan kat chinese restaurant sbb kedai tu ditutup.. tiap kali tipon owner dia katanya belum dpat kedai/tempat yang sesuai...frust betul... ni ada respi bolehla masak sendiri. TQ

Deliah's Deli said...

fav sy gak ni..cnp ya.tq.
slmt mymbut ramadan. :)

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..

Bau kari dh smpai penang nii..yana suka gak kam Heong ayam nii..simple dan cepat nk masak :=)

quinnie said...

waalaikummussalam semua...

nurul...kita pun suka kamheong ni...senang nak masak..tambah kalau mood malas tu...hehehhe

hhahahhaha...ana...buat masa sekarang ni sayur keladi tu..makan dlm mimpi dulu...hahhahaha

kakrosa....selamat menyambut ramadhan almubarak jugak utk akak sekeluarga...:)

CK...sama la kita ye...suka chinese food..sayangnye lah kedai cam ni ditutuplak...:)

selamat menyambut ramadan jugak utk dell....:)

yana...memang saje suruh angin bawak bau sampai ke penang..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...