Sunday 24 July 2011

Kurma telor


Kat rumah ni jarang masak kurma..bila teringin je baru masak...yg ni saya masak kurma telor...saya sebenarnya suka kuah kurma yg style mamak...kaler dia pekat je...jenuh juga la menumis rempah tu sampai bertukar warna gelap...sebab kalau tak gelap kaler dia saya tak puas makan..heheheh...rasanya ramai dah pandai masak kurma ni..tapi saya letak juga resepi kot2 ada yg nak tau cara saya masak kurma ni....

Kurma telor

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

10 biji telor ayam direbus dalam 20m dan kupas kulitnya
6 sudu besar rempah kurma babas
santan secukupnya
1 bawang besar*
4 bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu besar ketumbar biji*
3 cili hijau jika ada..kalau tak dek ganti dgn cili padi dalam 8 biji* (bahan* diblend halus)
3 ubi kentang di potong dadu dan direbus sekejap..dalam 20m
2 biji tomato- belah 6
1 bawang besar - dibelah 4 dan lerai2kan
10 cili kering dipotong 3 dan direndam
1 batang carrot - dipotong serong
6 helai daun kari
garam dan gula secukupnya
1 kulit kayu manis
4 buah pelaga
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
1 tomato dipotong dadu

Cara2

1. mula2 goreng dulu telor yg telah dikupas tadi...agak2 la minyaknya...goreng sampai kuning kulit telor tu...lepas tu angkat dan tepikan

2. kemudian guna minyak yg sama untuk tulis gulai pulak...kurangkan minyak jika lebih...tumis tomato yg dipotong dadu dan jjuga cili kering yg dipotong2...dah layu tomato dan cili ...masukkan bahan yg diblend....masak hingga naik bau...kemudian masukkan rempah 4 sekawan...dah naik bau masukkan daun kari...

3. masukkan pula rempah kurma yg telah dibancuh dgn sedikit air...masak rempah ni lama skit sehingga rempah bertukar warna gelap...memang lama...saya tumis pun ada lebih kurang 40m...api jgn kuat sgt...tambah air kalau kering...

4. bila rempah dah masak...masukkan santan...masukkan juga kentang...bila kentang dah empuk...masukkan carrot dan tomato serta bawang besar..kecil kan api...biar kuah tadi terbit minyak...dah terbit minyak masukkan telor dan perasakan dgn garam dan gula....biar sekejap dan tutup api...dah siap...

(nota: gulai kurma ni sedap juga kalau makan dgn nasi briani sebagai lauk sampingan...nak terbitkan minyak tu api memang kena pelan...kalau nak tutup periuk pun o.k jugak...)

2 comments:

Deliah's Deli said...

lauk ni mesti cuba, lawan dgn nasi ketumbar sedap ni..sure mkn smpai jilat 10 jari..:)))


*br terbaca kat profile,suka mkn mskan sendiri..hehe,blh geng! :)

quinnie said...

hahhaha...dell...memang sedap makan dgn nasi ketumbar...

dell.. kita ni bila masak sendiri baru puas makan...kekekke...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...