Sunday, 10 July 2011

Pajeri terung bulat


saya kalau gulai pajeri ni memang suka sgt2...tak kira la versi terung atau nenas...makan pun mesti bertambah...heheheh....saya kalau masak pajeri suka guna resepi ni...saya dpt resepi ni masa tengok rancangan masak2 chef wan...dah lama dah....tak ingat thn bila...tapi chef wan kata dia masak pajeri ni cara chef florence selalu masak pajeri..memang best pajeri ni walaupun simple je bahan2 dia....kalau ikut kan resepi asal tak payah guna santan atau kerisik pun...tapi kalau ada stok santan ngan kerisik kat umah saya masukkan jugak...tapi kadang2 ikut cam resepi asal....apa2 pun kalau berminat nak tau resepi nya boleh tengok kat bawah ye....:)

Pajeri terung bulat

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

3-4 biji terung bulat - dibelah 6/8 ikut saiz
1 bawang besar saiz kecil*
4 bawang putih*
1/2 inci halia* (bahan* diblend hancur)
1 sudu kecil belacan*
3 sudu besar udang kering*
4-5 sudu besar mumbung rempah kari ikan - dibancuh dgn sedikit air
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
3 bunga cengkih
1 sudu besar serbuk cili/ 1 sudu besar mumbung cili blend- kalau pakai serbuk cili bancuh skit dgn air
1 sudu besar mumbung asam jawa dibancuh dgn semangkok air
garam dan gula secukupnya
1 sudu besar kerisik- jika ada
5 tangkai daun kari

Cara2

1. panaskan minyak dlm 1/2 senduk...bila minyak dah panas...masukkan bahan2 blend...dah naik bau...masukkan rempah2 tumis...kemudian masukkan serbuk cili yg telah dibancuh atau pun cili blend...masak sekejap nampak cili dah garing skit..masukkan rempah kari yg telah dibancuh tadi....masak hingga terbit minyak.....

2. bila dah terbit minyak...masukkan daun kari...biar sekejap...kemudian masukkan terung dan jugak air asam jawa...kalau kurang air tambah lagi...air kena hapus terung tu...tak perlu byk sgt...kalau ada kerisik boleh isi...boleh juga ganti kan kerisik dgn santan ..letak dlm 1/2 cawan...kalau tak dek dua2 ni pun tak pe...sebab kuah akan tetap pekat sebab dah guna air asam jawa tadi.....masak hingga terbit minyak....perasakan garam dan gulanya...gulai ni kena manis skit baru sedap....

(nota: terung tu tak perlu dibuang kulitnya sebab proses masak ni lama....nanti terung akan hancur kalau dibuang kulit...resepi ni boleh juga digunakan utk pajeri terung panjang dan nenas..)

2 comments:

Deliah's Deli said...

my fav ni! :)

quinnie said...

sama lah dell...i kalau kari2 ni memang makan berulang...hahahhaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...