Friday, 1 July 2011

Ayam masak merah bersantan min ho..:)


saya kalau ayam masak merah ni memang nomul2 chowa....cam jugak kat Lee min ho...nomul2 chowa jugak...hehehhehe...kalau sape tak kenal minho....or LMH..gambar jejaka hensem yg kat wall saya tu le minho...hehhehe...yg buat ika duk ketaq lutut bila mai sini tuh...hahahhahaha....sekarang ni suka sgt tengok lips LMH sejak ika kata iras2 ngan kimutaku...hahahhaha...memang betul pun...asyik tersengih2 je...hot...sexy n spicy cam ayam masak merah ni jugak...hahhahahha...nak buat cam ner...bila noona dah chenta gini ler....hehheehhe

k berbalik pada topik asal....rasanya ramai dah yg pandai buat ayam masak merah ni....kali ni saya masak taruk santan sebab nak perabihkan santan kotak masa masak nasi madura hari tu...hehehehe...k kalau berminat ngan resepi saya bleh tengok kat bawah ek...

Ayam masak merah bersantan

Resepi:quinnie@qasehququinnie@blogspot.com

Bahan2

1 ekor ayam - dipotong 16
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam

1 bawang besar*
1 inci halia*
1 buah tomato*
6 bawang putih* ( blend bahan*)
1 cawan cili blend
1/2 cawan santan kotak
1 cawan air asam jawa - 1 sudu kecil asam jawa bancuh ngan 1 cawan air
1 sudu gula
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
 garam
1 -2 labu bawang besar- dihiris bulat

cara2

1. ayam dilumur dgn sedikit garam dan kunyit...kemudian goreng hingga masak...tak yah garing sgt.angkat dan toskan.

2. kurangkan skit minyak goreng ayam tadi...kemudian tumis bahan blend....goreng garing hingga naik bau...kemudian masukkan cili blend....masak hingga terbit minyak....bila dah terbit minyak..masukkan sos cili dan sos tomato...kacau rata.

3. kemudian masukkan air asam jawa...santan..gula...garam dan ayam...masak hingga kuah kering or terbit minyak...akhir sekali masukkan bawang besar...rasa masin manisnya....dah siap...:)

7 comments:

ijayuji said...

Nuunaaaaaa!!! mabuk baper bulan niii??? wakakakaka... baru abis tgk citer dia episode 12 akakakaka.... dah tak ketar lutut daaa sbb dtg dgn LMH wakakakaka... wwwooooooooooooo... ayam masak merah fev kita tau! LMH suke makan pedas2 kan kan :D

Diana @ Melley Mey said...

pepagi nampak ayam masak merah terus bertmbh lapar tau... makan ngan nasi putih atau nasi lemak pun sedap nie kan...

Anna Qawina said...

aduuss..Min Ho makan ke ayam cenggini quinnie? hehe..aku pon suka tgk korea punya citer..dulu la..lani dah ank sklh..semua takleh layan..huhu

nuwairani ismail said...

Dasat akak kite ni...dh jatuh chenta rupenye..apapon, ayam tu memang sexxay la!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Quinnie....biasa ayam masak merah nie poberet anak2...

Umm Mymoonah said...

I love this saucy chicken, looks very tempting and yummy.

quinnie said...

ika...unnie dah berkurangan skit mabuknya...ni masuk kat oppa lain lak...hahahhaha...adeehhh...letih perasaan ku...asyik chenta beralih arah jek...hahahhaha...ni baru betul2 chenta luar biasa....wakakkakaka...

diana...ayam masak merah ni memang kira jadik fav sepanjang zaman ler...heheheh...makan ngan apa2 pun sedap kan?? heheheh

anna..kita ngan korea ni memang tak dpt dipisahkan lagi...hehehhe....

nuwairani....kita ni everday fall in love ngan oppa...hahahhaha

iye lah atie....ayam masak cam ni bukan yg kecik2 je suka...yg besar2 ni pun sama gak...hehehhe....mesti licin tiap kali buat...ngeee

umm mymoonah...me too.. i like saucy chicken very much...thank u for dropping by my blog...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...