Sunday, 31 July 2011

Onde-onde keledek/ kuih bom keledek merah


Selamat menyambut ramadhan almubarak buat semua teman2 bloger dan pengunjung  yg  sudi berkunjung ke blog saya ni....moga kita semua mendapat keberkatan di bulan yg mulia ini....moga Allah beri kekuatan kepada saya untuk menjalani bulan yg penuh barakah ini dengan penuh kesabaran serta keimanan yg teguh...Amin....:)

buat lagi onde2 or kuih bom...tapi yg ni guna keledek merah pulak....saje nak beza2kan rasa..hehehhe..mentang2 la dah pandai buat kuih ni..terlebih rajin pulak ye...saya memang macam ni...suka beza2kan rasa....yg ni terlebih buatla plak...sampai sekilo...jenuh nak perabih..last2 letak dlm peti ais..nak makan panaskan balik pakai oven...kekekke...yg ni saya guna resepi dari kakbesah jugak...lain kali nak cuba resepi org lain pulak...kak besah..saya konsikan resepi akak kat sini ye....terima kasih....

Onde- onde keledek/ kuih bom keledek merah

Resepi asal: kakbesah@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( banyaaak... )

  • INTI KELAPA:
  • 2 biji kelapa parut - ambil putih saja, kalau dpt yg agk nuda lg bagus
  • 4 ketul gula kabung @ 250 gula merah
  • gula pasir secukup rasa
  • 3 helai daun pndan, dicarik & disimpul
  • 1/2 sudu teh garam 
  •  
  • ADUNAN KULIT:
  • 1 kg ubi keledek - direbus empuk, dibuang kulit
  • 3 cawan tepung pulut
  • 2 cawan @ lebih tepung gandum. ikut kelembapan keledek
  • 1 sudu teh mumbung garam halus
  • bijan & minyak utk menggoreng secukupnya

Cara-cara

  1. masak gula kabung @ gula merah dgn secawan air hingga larut. then tapiskn ke dalam kuali. campurkan kelapa parut, garam & daun pandan. tambah gula pasir hingga cukup kemanisannya. kacau atas api hingga kering.
  2. bila inti tlh sejuk, bulat2 kn dgn cara menggenggamnya dgn kuat supaya padat - ketepikan.
  3. lenyek keledek & garam menggunakn pnekan burger hingga hancur.
  4. campurkan kedua2 jenis tepung ke dalamnya & diuli hingga menjadi doh yg kental. tambah tepung gandum jika perlu.
  5. ambil segenggam doh,leperkan & masukkan inti. kelim kemas2 lalu digolek2kn di atas bijan. buat hingga habis
  6. masukkan minyak yg banyak ke dalam kuali & aturkan onde2 kedalamnya. setelah itu baru lh nyalakan api dapur. tujuannya supaya bijan x tertanggal dari kuih. seterusnya goreng lah hingga masak.
(nota: untuk intinya..saya guna resepi inti sendiri...boleh tengok kat sini...INTI KELAPA..)

3 comments:

ijayuji said...

Salam kak! wakakakakakaka..... hari ni last ketawa ahahahaha.... ok ok onde2 tu akak bg jiran ke kak? bykkkkkkkkkkk tuuuuuu! meh ulur2 kat sini 4 5 ketul gituuu, kita suke inti byk dgn bijan byk :D

nuwairani ismail said...

bangga kak besah...nani pon suke guna resepi kak besah...mudah n sedap...

quinnie said...

hari ni baru leh komen..kat lappy tak leh nak login blog ni...

ika...nasib sebelum puasa dah puas gelak..hehehhe

nani..kita memang suka resepi kakbesah ni..sebabnya menjadik je kalau buat...n sedap..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...