Monday, 25 July 2011

Biskut pokok coklat

kes teringin nak makan biskut raya...:)

 biskut pokok yg dah bertukar jadik biskut bunga...hehehhe

saya memang suka makan biskut raya sebelum hari raya....entah la satu keluarga macam tu...bila time hari raya tak berapa nak makan biskut yg dibuat sendiri...tapi biskut yg org lain buat..saya suka nak makan time raya....kekekek...

saya dapat resepi ni dari kakbesah@myr lagi...biskut ni elok je rangupnya...body pun solid tak mudah pecah...hehhehe...kalau ikutkan resepi asal...bentuk dia rupa pokok...lepas tu ada letak coklat chips kat atas dia...saya ni tak dek stok kat rumah tapi teringin nak makan...kes dah tak nyempat2...heheheh...tu saya gantikan dgn coklat bar/cooking choc dan choc rise...kalau nak dikutkan resepi asal la lagi sedap...sebab biskut ni rangup dan bila kita gigit choc chips tu lagi la sedap rasanya kan...kalau nak tengok rupa asal biskut ni boleh search kat myr...taip biskut pokok coklat ank kakbesah....terima kasih kak atas resepinya...walaupun saya derhakakan biskut akak ni rasa dia tetap sedap...saya kongsikan resepi akak kat sini ye...:)

Biskut pokok coklat ank kakbesah

Resepi asal:kakbesah@myr 
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( +- 100 keping )
  • 1 buku butter/1cwan majerin
  • 1 cawan mumbung gula icing/1 cwn rata gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 4 cawan rata tepung gandum & 1 sudu teh mumbung baking powder.
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 cawan @ lebih chocolate rice
  • chocolate chip2 @ lain2 jnis utk hiasan
  • kuning telur utk sapu.

Cara-cara

  1. hm, cam biasalah, putar butter & gula hingga kembang, masukkan kuning telur, putar 10 saat bagi rata.
  2. ayak tepung2 bersama baking powder. campurkan sedkit demi sedikit ke dlm adunan putar td, uli perlahan hingga mnjadi 1 doh yg lembut.
  3. ambil seketul doh, cukup2 utk digelek, tabur/campurkan rata2 coklat rice. jgn campur coklat rice dlm semua doh coz coklat akn mengembang, corak biskut jd x cun. setiap kali nk canai & gelek, baru campur coklat rice tu yer..
  4. gelek doh di antara dua plastik, terap dgn acuan yg di sukai.
  5. sapu kuning telur di atasnya dan tabur/hias dgn coklat chips.
  6. bakar dgn oven yg telah dipanaskan terlebih dulu dgn suhu 150c hingga masak. biar lambat asal selamat.
( nota: versi edit saya...saya potong halus2 cooking choc utk gantikan choc rise yg ditabur pada doh...ikut la byk mana nak letak..agak2 la ye...lepas tu..guna choc rise utk tabur kat atas dia..yg ni utk gantikan choc chips yg saya tak dek....sebelum tabur choc rise kat atas biskut..gaul sedikit choc rise dgn tepung gandum..letak skit je...lepas tu baru tabur...ini utk elakkan choc rise tu hancur/lebur bila dibakar...api memang kena pelan sebab biskut ni cepat masak...utk kuning telor tu sebagai bahan sapu tu...saya letak skit pewarna kuning dgn 1 sudu besar susu cair tuk elakkan telor tadi cepat mengeras dan warna berkilat)


8 comments:

ibundo said...

dah mula buat kue raya Q?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Quinnie...nampak sedap biskut nih!suker biskut yg rangup2....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
wah nampak sedap ler biskut tu quinnie.. kalau ler anak2 nie mesti suka makan nie kan...

Ida,Japan said...

rajinnyer Q buat kukis....entah la akak ni rajin ke tdk ukt buat raya nanti

Nurul said...

Morning, kak Q.....

Wah, ader biskut raya lah kat cni... nak ckit??? berbetulan nurul pun buat biskut raya gak... jom tukar... ;)

quinnie said...

waalaikummussalam semua...

kakpah...saya memang cam gini....sebelum puasa dgn time awal2 puasa suka makan biskut raya...hehehe

kakatie...memang rangup biskut ni walaupun tak pakai emplex...mungkin sebab letak kuning telor tu...

kak diana..budak2 memang suka biskut ni...ada choclat...tapi kalau letak choc chips tu lagi sedap depe duk makan...hehhehe

alah kak ida..senang je kak biskut ni...sekejap je buatnye...ngeee

ooo nurul buat biskut gak ye...jom kita tukar2..hehehhe

Ayu said...

assalam quinnie,
waduh belum puasa kuih dah siap ya..heheh
actually bagus juga idea ni..bulan puasa nak buat kuih dah tak larat kadang2 tu..sampai tertidur tidur kat dapur nak menghabiskan 2-3 loyang untuk satu jenis aje..heheh..pasti sedap ni q, kalau ada coklat pasti akak pun tak tolak..post sini dalam 2 balang ..hahah

quinnie said...

waalaikummussalam....kakayu..memang ralit kalau duk makan biskut coklat ni...rangup lak tu...sedap tau...buat la sendiri...kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...