Wednesday, 15 January 2014

NASI BRIANI GHAM


dah lama sangat tak makan nasi briani...yummmyyy!!!


kuah kena byk skit baru best...hihihi


Assalammualaikum...quick update juga hari ni....dah lama saya tak masak nasi briani..biasanya sebok dgn aktiviti harian....kalau hari2 biasa masak sempoi2 je.....tak kuasa nak masak2 beria....hihihi...

k resepi ni saya pernah letak kat blog...tapi copy n paste dari myresepi je....kadang2 saya masak style che'iza  n kadang2 masak style nani....apa2 pun dua2 versi sedap...yg ni saya masak versi saya...gabungan dua2 resepi....saya letakkan resepi yg selalu saya masak kalau utk ayam.....jarang masak guna daging sebab leceh nak kena masak lama....kalau ada yg berminat boleh cuba resepi dibawah ye...

apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi asal iaitu che'iza dan nani....dan terima kasih jua pada yg sentiasa berkunjung kesini walaupun tuannya duk timbul tenggelam...hehehe


NASI BRIANI GHAM

RESEPI ASAL:  che'iza@myr dan mrs dayat@myr
OLAHAN RESEPI: QUINNIE

BAHAN2

3 bawang besar
7 bawang putih
2 inci halia
5 cili hijau
( blend bahan diatas)

BAHAN UTK NASI

4 mug beras
1/2 mug susu cair
rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
sedikit daun sup di hiris 1 inci
2 sudu besar kismis
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mumbung ghee/ minyak sapi
2 sudu besar planta
4 1/2 mug air
sedikit garam
rempah briani 3 sudu besar( saya pakai cap adabi)
1/2 bawang besar dihiris
1/3 bahan yg telah diblend tadi

CARA:

1. mula2 ON kan periuk elektrik...masukkan terus minyak...ghee dan planta...tutup periuk biar bahan cair. bila dah panas...masukkan bawang besar...bila dah layu...masukkan daun pandan ...daun sup dan juga bahan yg telah diblend....masukkan sekali rempah 4 sekawan....masak hingga terbit bau....

2. bila bahan dah terbit minyak...masukkan rempah briani dan sedikit air....kacau hingga rempah masak...lepas tu masukkan air....tutup periuk dan biar air didih...

3. bila dah didih...masukkan garam...beras...susu cair dan kismis...kacau rata....tutup balik periuk dan biar nasi masak.

4. bila dah masak...gemburkan nasi dan tuangkan dalam 2 senduk kuah ayam briani yg telah dimasak...gaul rata...dah siap....nasi boleh ditabur dgn bawang goreng dan juga hirisan daun sup.

tips: jika nasi yg dimasak mentah...kukuskan saja nasi yg mentah hingga masak....

AYAM BRIANI

BAHAN UTK AYAM:

1 ekor ayam dipotong 12/16
3 sudu besar ghee/ minyak sapi
2 sudu besar planta
3 atau 4 sudu besar minyak masak
5 sudu besar tomato puree
1 buah tomato diblend halus
2/3 bahan yg telah diblend
rempah 4 sekawan
sedikit daun sup di hiris kasar
2 sudu besar kismis
5 atau 6 sudu besar rempah briani
7 cili padi ditumbuk halus ( optional- saya letak ni sebab rempah cap adabi ni tak pedas)
baki susu cair
gula dan garam
5 cili hijau - biarkan bulat2 tak payah potong
2 tomato dibelah 6 
1/2 bawang besar dihiris
sedikit air 

CARA:

1. mula2 panaskan planta.. ghee dan minyak didalam kuali....lepas tu tumis bawang besar hingga  kekuningan.....masukkan bahan2 blend...rempah 4 sekawan dan daun sup.....masak hingga terbit minyak...lepastu masukkan rempah briani dan sedikit air....masak lagi hingga rempah masak....

2. lepas tu masukkan cili hijau...tomato....kacau kejap...masukkan ayam...gaul rata...biar 5 minit....lepas tu masukkan tomato puree dan susu cair serta sedikit air....kacau rata dan biar hingga kuah didih....masukkan garam dan gula secukupnya...

3. masukkan kismis ...cili padi jika kuah kurang pedas....masak hingga ayam masak dan terbit minyak serta kuahnya pekat..

4. bila dah masak...boleh la hidangkan bersama dgn nasi dan acar timun.
 

ACAR TIMUN


BAHAN:

3 timun disagat nipis
2 tomato dihiris nipis
3 ci;li merah dihiris
2 sudu besar gula
2 bawang besar dihiris
2 sudu kecil garam
3 atau 4 sudu besar cuka makan

CARA:

gaul semua bahan dan perapkan sekejap sebelum makan...
 










5 comments:

zana fahmi said...

Salam QQ, lama tak jengah sini. Waah..ada briyani gham kesukaan kakpb. Last makan masa kat Johor beberapa tahun dulu. Terasa nak buat pula tapi takde stok ayam:(

Cendana Kasih said...

sedapnyer...tp nampak bahan2 tu mcm banyak jer..terus jadi malas nk buat.. hehehe..

quinnie said...

kakzana...tq sudi singgah sini lagi...saya pun dah lama tak jenguk blog akak...huhuhu...tak dek masa sgt sekarang ni...dah dpt update blog ni pun satu rahmat dah bagi saya...hihihi...yer la kak saya pun dah lama tak makan tu yg rajin masak tu...hihihi

ck...alahai tak byk mana la bahannya...hihihi

Cheq Sue said...

tenggelam timbul takpe...jangan tenggelam tak timbul... ** meh tatap LMH... rindu! ahaks!

quinnie said...

hihihi...kalau naik kapal duk tenggelam timbul memang leh karam cheq sue...hihihi....ooo sempat rindu ek....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...